Alig jut figyelem a betegek jogaira

A TASZ koordinálta egy európai országokra kiterjedő kutatás magyarországi részét, amelyben azt vizsgáltuk, hogy az egyes országokban mennyiben teljesülnek az Európai Betegjogi Kartában foglaltak.

A TASZ betegjogi programja koordinálta az Active Citizenship Network az EU-tagállamokban végzett kutatását Magyarországon. A felmérés célja az volt, hogy az egyes országokban mennyiben teljesülnek az Európai Betegjogi Kartában megfogalmazottak. A felmérésben a kérdések arra vonatkoztak, hogy a kormányzat hogyan támogatja a Kartában foglalt jogokat szabályozással, közpolitikai lépésekkel, a kórházakban hogyan érvényesülnek e jogok, illetve hogy az állampolgárok milyen tapasztalatokat szereznek az egészségügyi ellátás igénybevételekor.

A TASZ a kutatás eredményeinek birtokában egyeztetett a a kutatásban résztvevőkkel érintettekkel, majd javaslataival levélben fordult Szócska Miklóshoz, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkárához.  

A felmérésről részletesen ataszjelenti.blog.hu-n olvashat. 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Szülőként tudni szeretnéd, hogy melyik kórházban maradhatsz a gyereked mellett? Ez a bejegyzés neked szól!

Vajon a gyerekem mellett maradhatok éjszaka a kórházban? Mennyire haladó a szemlélet, figyelembe veszik-e a gyerekem szempontjait? Vagy vállaljam be a távolabbi kórházat, mert ott gyerekbarátabb az ellátás? Mostantól van egy online adatbázis, ahonnan mindezt megtudhatod, és a saját tapasztalatidat is megoszthatod. Gyerekkel vagyok honlapunkon a szülők egymást segíthetik a kórházak véleményezésével, mi pedig adatokat kértünk be 67 kórháztól, hogy értékelhessük, mennyire folytatnak gyerekbarát ellátást. Ez cseppet sem volt egyszerű, elmondjuk, milyen kifogásokkal találkoztunk leggyakrabban a kórházak részéről.

Vak bizalom helyett tudatos bizalmat

Blogsorozatunk első és második részében azt néztük meg, hogy milyen tájékoztatást kapnak jelenleg a szülők a kötelező védőoltással kapcsolatban. Ebben a részben amellett érvelünk, hogy miért fontos a tájékoztatás. Adatainkat egyrészt a TASZ számára 2016 májusában végzett reprezentatív kutatásból, másrészt egy közel 3000 válaszadó által kitöltött nem–reprezentatív online kutatásból merítjük. A poszt főbb tanulságai:

  • A jó tájékoztatás következménye a tudatos együttműködés.
  • A fiatalabb korosztály elvárja az ilyen orvos-beteg viszonyt.
  • A tájékoztatási hiányosságok bizalmatlanságot szülhetnek.
  • A tájékoztatási hiányosságok veszélyesek lehetnek.

“Én nem halhatok meg minden beteggel” – példaképek a Gyermekneurológián

Gyerekkel vagyok betegjogi kampányunk második riportját a Bethesda Gyermekkórházban forgattuk, ahol olyan gyermekeket ápolnak, akiket betegségük egész életükben végigkísér. Példaképeket itt is találtunk, végtelenül türelmes és kitartó szakemberekkel találkoztunk.