Alig jut figyelem a betegek jogaira

A TASZ koordinálta egy európai országokra kiterjedő kutatás magyarországi részét, amelyben azt vizsgáltuk, hogy az egyes országokban mennyiben teljesülnek az Európai Betegjogi Kartában foglaltak.

A TASZ betegjogi programja koordinálta az Active Citizenship Network az EU-tagállamokban végzett kutatását Magyarországon. A felmérés célja az volt, hogy az egyes országokban mennyiben teljesülnek az Európai Betegjogi Kartában megfogalmazottak. A felmérésben a kérdések arra vonatkoztak, hogy a kormányzat hogyan támogatja a Kartában foglalt jogokat szabályozással, közpolitikai lépésekkel, a kórházakban hogyan érvényesülnek e jogok, illetve hogy az állampolgárok milyen tapasztalatokat szereznek az egészségügyi ellátás igénybevételekor.

A TASZ a kutatás eredményeinek birtokában egyeztetett a a kutatásban résztvevőkkel érintettekkel, majd javaslataival levélben fordult Szócska Miklóshoz, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkárához.  

A felmérésről részletesen ataszjelenti.blog.hu-n olvashat. 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Lehajtott fejjel az orvosnál- 2. rész

A magyar egészségügy nehéz helyzetben van. Az öregedő társadalom egyre nagyobb terhet ró az egyre elégtelenebb egészségfinanszírozásra. A pénzhiányból viszont még nem feltétlenül következik a hátrányos megkülönböztetés. Miért okoz óriási károkat a diszkrimináció, és hogy lehetne ezt igazságosan csinálni?

TASZ álláspont EMMI rendelet tervezetről

Véleményeztük az egészségügyi szolgáltatás keretében használt, éles vagy hegyes munkaeszközök által okozott sérülések megelőzésével foglalkozó EMMI rendelet tervezetét.

Hol tart a HIV-vel élők ellátásának decentralizációja?

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága 2011 decemberében és 2012 januárjában szakmai egyeztetéseket tartott, amelyre az érintett szakmai kollégiumok mellett a TASZ HIV/AIDS programja is meghívást kapott.