Alig jut figyelem a betegek jogaira

A TASZ koordinálta egy európai országokra kiterjedő kutatás magyarországi részét, amelyben azt vizsgáltuk, hogy az egyes országokban mennyiben teljesülnek az Európai Betegjogi Kartában foglaltak.

A TASZ betegjogi programja koordinálta az Active Citizenship Network az EU-tagállamokban végzett kutatását Magyarországon. A felmérés célja az volt, hogy az egyes országokban mennyiben teljesülnek az Európai Betegjogi Kartában megfogalmazottak. A felmérésben a kérdések arra vonatkoztak, hogy a kormányzat hogyan támogatja a Kartában foglalt jogokat szabályozással, közpolitikai lépésekkel, a kórházakban hogyan érvényesülnek e jogok, illetve hogy az állampolgárok milyen tapasztalatokat szereznek az egészségügyi ellátás igénybevételekor.

A TASZ a kutatás eredményeinek birtokában egyeztetett a a kutatásban résztvevőkkel érintettekkel, majd javaslataival levélben fordult Szócska Miklóshoz, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkárához.  

A felmérésről részletesen ataszjelenti.blog.hu-n olvashat. 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Adatvédelem az egészségügyben

Annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátás és finanszírozás hatékonyabb legyen, jelentősen megváltozott az egészségügyi adatainkhoz való hozzáférés szabályozása. Egészségügyi adataink, leleteink elektronikusan elérhetők minden kezelőorvos számára, aminek vannak előnyei, de hátrányai is.

Miért szállt rá az ombudsman a kormányra és a bíróságokra?

Képzeld el, hogy bevisznek a pszichiátriára, mert a szomszéd szerint öngyilkossággal fenyegetőzöl. Kopog a rendőr, te ajtót nyitsz, majd némi huzavona után bevisznek a János kórház pszichiátriájára a zárt osztályra. Érkezés után kapsz egy szurit, majd elsötétül a kép.

Hasogató fejfájásra ébredsz. Orvos sehol. A nővér kitartó könyörgésedre csak annyit felel, hogy nem mehetsz sehová, amíg az osztályvezető professzor úr haza nem enged. Ha pedig menni akarsz, azok a markos legények majd elveszik a kedved, és adnak még egy szurit.

Olvasd tovább...

Tanulságok az AIDS világnapján

December 1-je minden évben az AIDS világnapja, ezen a napon számotvetünk azzal, hogy az elmúlt egy év során mit értünk el a HIV vírussal kapcsolatban kitűzött célok közül. Sajnálatos, de az egyik legfontosabb tanulsága az eltelt időszaknak, hogy a politikai akart hiányosságai és a vírussal kapcsolatos stigma jelentősen megnehezíthetik a megelőzést és korlátozzák a HIV-vel élők joggyakorlását.