Barion Pixel TASZ | Alulmaradt a titkolózó rendőrség Debrecenben

Alulmaradt a titkolózó rendőrség Debrecenben

A Társaság a Szabadságjogokért által képviselt Magyar Helsinki Bizottság pert nyert a Debreceni Rendőrkapitányság és a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság ellen közérdekű adatok kiadása tárgyában.

A Helsinki Bizottság évek óta foglalkozik a védelemhez való jog érvényesülésének és a kirendelt védői rendszer működésének kérdéseivel, mert a jelenlegi gyakorlat több szempontból is komoly problémákkal küzd. Ezek orvoslása érdekében készít országos felmérést a Helsinki Bizottság, és ennek elkészítéséhez kért adatokat városi, illetve megyei rendőrkapitányságoktól. A Debreceni Rendőrkapitányság és a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szerint ezek a kirendelésekkel kapcsolatos információk nem nyilvánosak, ráadásul a kigyűjtésük aránytalan munkaterhet jelent. A Debreceni Városi Bíróság ma hozott ítéletében hangsúlyozta, hogy a kirendelt védők neve, az egyes kirendelések száma közérdekből nyilvános adat, mert a rendőrség feladat és hatáskörével függ össze, hiszen a védőknek a rendőrség mindig hivatalból ad megbízást. Az aránytalan munkateherre történő hivatkozás kapcsán érdekesség, hogy több másik rendőrkapitányság a RobotZsaru rendszer segítségével az adatigénylésre pontosan és határidőn belül válaszolt, így meglepő lenne, ha az alperesek nem tudnák megoldani az adatszolgáltatást.

 

Az ingyenes jogi képviseletet a Társaság a Szabadságjogokért országos Információszabadság Ügyvédhálózatának (www.tasz.hu/ugyvedhalo) együttműködő ügyvédje, dr. Lőricnz István látta el.

Az üggyel kapcsolatban egyéb információt a http://hvg.hu/itthon/20091021_kirendelt_ugyved_tasz.aspx oldalon talál.

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.