Barion Pixel TASZ | Az Európai Bizottság javaslatot fogadott el a határokon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó betegjogok érvényesítéséről

Az Európai Bizottság javaslatot fogadott el a határokon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó betegjogok érvényesítéséről

2008. július 2-án a Bizottság irányelv javaslatot fogadott el a határokon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó betegjogok érvényesítéséről. Az Európai Tanács és a Parlament általi elfogadás után életbe lépő irányelv, az EU határain belül, uniós állampolgárok által igénybevett egészségügyi ellátás vonatkozásában a jogbiztonság garantálását tűzi ki céljául.

A javaslat elsősorban az egészségügyi ellátás más tagállamban való igénybevételének lehetőségéről és az ennek fejében megfizetett költségek megtérítésének szabályairól szól. Célul tűzi ki olyan mechanizmus bevezetését a költségek visszatérítésére, amely objektív, megkülönböztetéstől mentes, előzetesen ismert kritériumokon alapul, illetve olyan összegű költségtérítést irányoz elő, amely nem kevesebb, mint ami akkor lett volna, ha a biztosítás helye szerinti tagállamban veszi igénybe az ellátást a beteg. Az irányelv nem rendelkezik arról, hogy a különböző tagállamok által eltérő mértékben és módon biztosított betegjogok miként érvényesülnek a más tagállamban igénybevett szolgáltatások esetében. Az irányelv javaslat azonban az ellátás helye szerinti tagállam feladatává teszi a panasztétel és jogorvoslat igénybevétele lehetőségének biztosítását, amennyiben a beteget az egészségügyi ellátás során kár érte. Ugyanígy az ellátás helye szerinti tagállam feladata lenne a személyes adatok feldolgozása tekintetében a magánélet védelmének biztosítása a vonatkozó európai uniós irányelveknek megfelelően.  

Az irányelv javaslat az ellátás megszervezésével és végrehajtásával összefüggésben az egyetemesség, a jó minőségű ellátáshoz való hozzáférés, a méltányosság és a szolidaritás átfogó értékeinek figyelembevétele, a minőségi és biztonsági előírások meghatározása követelményeinek való megfelelést tűzi az ellátás helye szerinti állam feladatául.

Az irányelv javaslat teljes szövege elolvasható itt:

ec.europa.eu/health/ph_overview/co_operation/healthcare/docs/COM_hu.pdf

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.