Barion Pixel TASZ | Az intézetek uralják Európa térképét

Az intézetek uralják Európa térképét

A Mental Health Europe és a TASZ közös beszámolója a Mapping Exclusion (A kirekesztés térképe) című kiadványról, amey európai összehasonlításban veszi górcső alá a mentális problémákkal élő embereknek nyújtott szolgáltatásokat, és elemzi azokat emberi jogi szempontból.

16x9

"A több országban is tetten érhető változások ellenére Európában az intézményes ellátás tekinthető a domináns gyakorlatnak" – összegzi 32 országból összegyűjtött tapasztalatait Mapping Excluison (A kirekesztés térképe) című tanulmányban a Mental Health Europe. A szervezet pszichiátriai betegeknek minősített személyek érdekvédelmét látja el nemzetközi szinten.

A riport a legfontosabb problémára hívja fel a figyelmet: a mentális problémákkal élő személyek intézményekbe terelése és elzárása az európai jóléti rendszerekbe mélyen beleépült, a szociális ellátások által generált egyik legsúlyosabb jogfosztó mechanizmus. Miközben pedig az európai államok legtöbbje kihirdette a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezményt, legtöbbjük nem tett megfelelő és hatékony lépéseket az intézetek bezárása és az alternatív szolgáltató rendszerek kiépítésének irányába. 
 
A riport megállapítja, hogy számos különbség van az egyes országok, különösen pedig Nyugat- és Kelet-Európa között. A nyugat-keleti lejtőt követve mind nagyobb arányban találjuk a mentális zavarokkal és fogyatékossággal élő személyeket intézményekben elhelyezve, cselekvőképességüktől megfosztva. Azonban tévednénk, ha azt gondolnánk, hogy az intézményes ellátás a posztszocialista jóléti államok sajátja lenne: a szociális intézetek és a pszichitriai kórházak domináns szerepet játszanak Belgiumban, Franciaországban és Németországban. 
 
A riport két részből épül fel: Kozma Ágnes és Petri Gábor tanulmánya áttekintést ad az intézméntelenítés, a cselekvőképesség és gondnokság, illetve a személyes költségvetés európai beágyazódásáról. Tanulmányuk végén szakpolitikai javaslatokat tesznek. A tanulmány terjedelmes függeléke 32 ország vonatkozásában ismerteti a mentális problémával élő személyekre vonatkozó legfontosabb szociológiai adatokat és szakpolitikai irányokat. 
 
 
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.