Az út kikövezése

A marihuána legális szabályozása már nem sci-fi többé: a legalizáció lehetséges modellje már jelen van. Nézze meg filmünket a kaliforniai Oakland egy kiemelkedően magas szinvonalú orvosi marijuána közontjáról, a Harborside-ról.

Az Index a TASZ gyógyászati marihuána központról és a legalizáció lehetséges formáiról készített videói nyomán részletes cikket jelentetett meg az Egyesült Államok marihuána szabályozásának alakulásáról, amelyet itt tekinthet meg.

A TASZ új filmje, Az út kikövezése, Kalifornia egyik gyógyászati marihuánát áruló boltját, a Harborside Gyógyászati Marihuána Egészségügyi Központot mutatja be, melyet Stephen DeAngelo nyitott meg 2006-ban Oaklandben. A boltot üzemeltető non-profit szervezetet olyan emberek alapították, akik marihuánát használnak a különböző egészségügyi problémáikra, így a rákra, a HIV-re, a szklerózis multiplexre és a krónikus fájdalmakra. A Harborside kollektíva tagjai saját szükségleteik biztosítása érdekében maguk termesztik meg a marihuánát. A Harborside jelenleg 77 embert foglalkoztat, 30ezer regisztrált betegük és évi 20 millió dolláros bevételük van.

Tekintse meg filmünket és tudjon meg többet a gyógyászati marihuánáról!

A kaliforniaiak által 1996-ban megszavazott 215. Indítvány megszüntette a marihuána használatának, birtoklásának és termesztésének állami szintű büntetését azon személyek esetében, akik „írott, vagy szóbeli ajánlással” rendelkeznek az orvosuktól, amely igazolja, hogy „számukra előnyös lehet a marihuána gyógyászati alkalmazása”. Azóta a központi hatalom igyekezett beavatkozni az állami szabályozásba, razziákat tartottak a gyógyszertárakban és orvosokat állítottak bíróság elé. Mindazonáltal tavaly az Obama-adminisztráció a razziák beszüntetése mellett a gyógyászati marihuána használatának megtűrése mellett döntött abban a 14 államban, amelyekben ez törvényes. A The Times szerint „Kaliforniában a becslések szerint 2100 gyógyszertár, szövetkezet, wellness klinika és futárszolgálat található a „kannabiznisz” névre keresztelt szektorban. Számuk meghaladja az államban található Starbucks, a McDonald’s a 7-Eleven outletek számát együttvéve.

A Harborside egy úttörő vállalkozás, amely kikövezi az utat a legálisan szabályozott kannabisz piac felé, ahol a termék minőségét ellenőrzik és a fogyasztók jogait védik. A Harborside-ban árusított marihuánát jól felszerelt laboratóriumokban vizsgálják be, így a vásárlók a saját igényeikhez igazíthatják a THC tartalmat és más pszichoaktív összetevőket (például a CBD-t, amely bizonyítottan enyhíti a izomgörcsöt, a gyulladást, az szorongást és a hányingert, valamint csökkenti a rákos sejtek burjánzását). Ebben a tekintetben Kalifornia Hollandia előtt jár, ahol az embereknek elképzelésük sincs a coffee shopokban vásárolt fű és hasis összetevőiről. Emellett a Harborside nem csupán a marihuána értékesítéséről szól, hanem holisztikus megközelítésével kiegészíti a gyógyszereket a kezelés egyéb formáival és önkontroll technikákkal.

William Gibson, a híres sci-fi író szerint a jövő már itt van, de egyenetlenül oszlik el. Lehetséges, hogy a Harborside Egészségügyi Központ képviseli a kannabiszpiac jövőjét? Ma még nem tudjuk. Novemberben a kaliforniaiak szavazni fognak egy törvényjavaslatról (A Kannabisz Legalizálása és Megadóztatása 2010), amely engedélyezné a marihuána rekreációs használatát a 21 év fölötti felnőttek számára. A törvénymódosítás dominó effektust idézhet elő, nem csupán az Egyesült Államokban – de az egész világon. A legalizáció már nem sci-fi többé.

Sárosi Péter

ford. angolból Kardos Tamás

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nem bünteti, „csak” anyagilag lehetetleníti el az állam azt, akit drogfogyasztáson érnek

Értelmét veszíti az elterelés, ha bűnügyi költség címén nagyobb összegeket fizettetnek ki, mint a csekély mennyiségű kábítószer tartása vagy fogyasztása miatti pénzbüntetés. Az ügyészségek mégis egyre inkább rákaptak a lehetőségre.

Magyarországnak kártérítést kell fizetnie ügyfelünknek, akit katéterezésre kényszerítettek

Fontos döntést hozott az Emberi Jogok Európai Bírósága eheti ítéletében, amikor kimondta: a kényszerkatéterezés sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 3. cikkét, vagyis a kínzás tilalmát. Eszerint „senkit sem lehet kínzásnak, vagy embertelen, megalázó bánásmódnak vagy büntetésnek alávetni” – márpedig a kényszerített katéterezés éppen ezt teszi.

Bizonytalan mennyiség teszi a drogdílert

Ha egy ismerősöd kannabiszt vagy amfetamint vásárol, nagyjából tudhatja, hogy mekkora mennyiségig minősül fogyasztónak, és mennyi felett számíthat terjesztőnek. A dizájnerdrogok esetében sokkal nagyobb a bizonytalanság: egyik nap szabálysértőként, a következőn viszont kereskedőként is kezelhet a törvény. Az Alkotmánybíróság szerint ez így teljesen rendben van.