Az út kikövezése

A marihuána legális szabályozása már nem sci-fi többé: a legalizáció lehetséges modellje már jelen van. Nézze meg filmünket a kaliforniai Oakland egy kiemelkedően magas szinvonalú orvosi marijuána közontjáról, a Harborside-ról.

Az Index a TASZ gyógyászati marihuána központról és a legalizáció lehetséges formáiról készített videói nyomán részletes cikket jelentetett meg az Egyesült Államok marihuána szabályozásának alakulásáról, amelyet itt tekinthet meg.

A TASZ új filmje, Az út kikövezése, Kalifornia egyik gyógyászati marihuánát áruló boltját, a Harborside Gyógyászati Marihuána Egészségügyi Központot mutatja be, melyet Stephen DeAngelo nyitott meg 2006-ban Oaklandben. A boltot üzemeltető non-profit szervezetet olyan emberek alapították, akik marihuánát használnak a különböző egészségügyi problémáikra, így a rákra, a HIV-re, a szklerózis multiplexre és a krónikus fájdalmakra. A Harborside kollektíva tagjai saját szükségleteik biztosítása érdekében maguk termesztik meg a marihuánát. A Harborside jelenleg 77 embert foglalkoztat, 30ezer regisztrált betegük és évi 20 millió dolláros bevételük van.

Tekintse meg filmünket és tudjon meg többet a gyógyászati marihuánáról!

A kaliforniaiak által 1996-ban megszavazott 215. Indítvány megszüntette a marihuána használatának, birtoklásának és termesztésének állami szintű büntetését azon személyek esetében, akik „írott, vagy szóbeli ajánlással” rendelkeznek az orvosuktól, amely igazolja, hogy „számukra előnyös lehet a marihuána gyógyászati alkalmazása”. Azóta a központi hatalom igyekezett beavatkozni az állami szabályozásba, razziákat tartottak a gyógyszertárakban és orvosokat állítottak bíróság elé. Mindazonáltal tavaly az Obama-adminisztráció a razziák beszüntetése mellett a gyógyászati marihuána használatának megtűrése mellett döntött abban a 14 államban, amelyekben ez törvényes. A The Times szerint „Kaliforniában a becslések szerint 2100 gyógyszertár, szövetkezet, wellness klinika és futárszolgálat található a „kannabiznisz” névre keresztelt szektorban. Számuk meghaladja az államban található Starbucks, a McDonald’s a 7-Eleven outletek számát együttvéve.

A Harborside egy úttörő vállalkozás, amely kikövezi az utat a legálisan szabályozott kannabisz piac felé, ahol a termék minőségét ellenőrzik és a fogyasztók jogait védik. A Harborside-ban árusított marihuánát jól felszerelt laboratóriumokban vizsgálják be, így a vásárlók a saját igényeikhez igazíthatják a THC tartalmat és más pszichoaktív összetevőket (például a CBD-t, amely bizonyítottan enyhíti a izomgörcsöt, a gyulladást, az szorongást és a hányingert, valamint csökkenti a rákos sejtek burjánzását). Ebben a tekintetben Kalifornia Hollandia előtt jár, ahol az embereknek elképzelésük sincs a coffee shopokban vásárolt fű és hasis összetevőiről. Emellett a Harborside nem csupán a marihuána értékesítéséről szól, hanem holisztikus megközelítésével kiegészíti a gyógyszereket a kezelés egyéb formáival és önkontroll technikákkal.

William Gibson, a híres sci-fi író szerint a jövő már itt van, de egyenetlenül oszlik el. Lehetséges, hogy a Harborside Egészségügyi Központ képviseli a kannabiszpiac jövőjét? Ma még nem tudjuk. Novemberben a kaliforniaiak szavazni fognak egy törvényjavaslatról (A Kannabisz Legalizálása és Megadóztatása 2010), amely engedélyezné a marihuána rekreációs használatát a 21 év fölötti felnőttek számára. A törvénymódosítás dominó effektust idézhet elő, nem csupán az Egyesült Államokban – de az egész világon. A legalizáció már nem sci-fi többé.

Sárosi Péter

ford. angolból Kardos Tamás

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Fájdalmas küzdelem a gyógyászati kannabiszért

A kannabisztartalmú gyógyszerek hivatalosan jelenleg is elérhetők gyógyászati célból Magyarországon. Másképp látják ezt azok a páciensek, akik már próbáltak ilyen készítményt igényelni. Ügyfelünk történetén keresztül mutatjuk be, hogy valójában mekkora küzdelemre számíthat az, aki szeretné igénybe venni a tüneteit enyhítő gyógyszert.

Meghekkelt drogügyi ülés

Talán más is találkozott olyan vizsgáztatóval, aki köszönés után be is írta az ötöst, hogy ezt követően fesztelenül beszélgethessen a hallgatóval. Hasonló manővert mutatott be az ENSZ Kábítószerügyi Hivatala is, amikor már a magas szintű találkozó nyitóülésén elfogadta a záródokumentumot. Más kérdés, hogy a hivatal vezetőségét egyáltalán nem érdekelte a vizsgázók, jelen esetben a tagállamok véleménye.

A narkógettó felszámolása

"Hiába áll minden utcasarkon rendőr, ettől nem fog eltűnni az évtizedes nyomor, kiszolgáltatottság és kilátástalanság – márpedig ez a bűnözés és a drogfüggőség motorja. A polgármester meg mintha úgy akarná megszereltetni az autót, hogy megtiltja a motorháztető felnyitását" - a TASZ ügyvivőjének cikke a Népszabadságban