Barion Pixel TASZ | Az út kikövezése

Az út kikövezése

A marihuána legális szabályozása már nem sci-fi többé: a legalizáció lehetséges modellje már jelen van. Nézze meg filmünket a kaliforniai Oakland egy kiemelkedően magas szinvonalú orvosi marijuána közontjáról, a Harborside-ról.

Az Index a TASZ gyógyászati marihuána központról és a legalizáció lehetséges formáiról készített videói nyomán részletes cikket jelentetett meg az Egyesült Államok marihuána szabályozásának alakulásáról, amelyet itt tekinthet meg.

A TASZ új filmje, Az út kikövezése, Kalifornia egyik gyógyászati marihuánát áruló boltját, a Harborside Gyógyászati Marihuána Egészségügyi Központot mutatja be, melyet Stephen DeAngelo nyitott meg 2006-ban Oaklandben. A boltot üzemeltető non-profit szervezetet olyan emberek alapították, akik marihuánát használnak a különböző egészségügyi problémáikra, így a rákra, a HIV-re, a szklerózis multiplexre és a krónikus fájdalmakra. A Harborside kollektíva tagjai saját szükségleteik biztosítása érdekében maguk termesztik meg a marihuánát. A Harborside jelenleg 77 embert foglalkoztat, 30ezer regisztrált betegük és évi 20 millió dolláros bevételük van.

 

 

Tekintse meg filmünket és tudjon meg többet a gyógyászati marihuánáról!

 

A kaliforniaiak által 1996-ban megszavazott 215. Indítvány megszüntette a marihuána használatának, birtoklásának és termesztésének állami szintű büntetését azon személyek esetében, akik „írott, vagy szóbeli ajánlással” rendelkeznek az orvosuktól, amely igazolja, hogy „számukra előnyös lehet a marihuána gyógyászati alkalmazása”. Azóta a központi hatalom igyekezett beavatkozni az állami szabályozásba, razziákat tartottak a gyógyszertárakban és orvosokat állítottak bíróság elé. Mindazonáltal tavaly az Obama-adminisztráció a razziák beszüntetése mellett a gyógyászati marihuána használatának megtűrése mellett döntött abban a 14 államban, amelyekben ez törvényes. A The Times szerint „Kaliforniában a becslések szerint 2100 gyógyszertár, szövetkezet, wellness klinika és futárszolgálat található a „kannabiznisz” névre keresztelt szektorban. Számuk meghaladja az államban található Starbucks, a McDonald’s a 7-Eleven outletek számát együttvéve.

A Harborside egy úttörő vállalkozás, amely kikövezi az utat a legálisan szabályozott kannabisz piac felé, ahol a termék minőségét ellenőrzik és a fogyasztók jogait védik. A Harborside-ban árusított marihuánát jól felszerelt laboratóriumokban vizsgálják be, így a vásárlók a saját igényeikhez igazíthatják a THC tartalmat és más pszichoaktív összetevőket (például a CBD-t, amely bizonyítottan enyhíti a izomgörcsöt, a gyulladást, az szorongást és a hányingert, valamint csökkenti a rákos sejtek burjánzását). Ebben a tekintetben Kalifornia Hollandia előtt jár, ahol az embereknek elképzelésük sincs a coffee shopokban vásárolt fű és hasis összetevőiről. Emellett a Harborside nem csupán a marihuána értékesítéséről szól, hanem holisztikus megközelítésével kiegészíti a gyógyszereket a kezelés egyéb formáival és önkontroll technikákkal.

William Gibson, a híres sci-fi író szerint a jövő már itt van, de egyenetlenül oszlik el. Lehetséges, hogy a Harborside Egészségügyi Központ képviseli a kannabiszpiac jövőjét? Ma még nem tudjuk. Novemberben a kaliforniaiak szavazni fognak egy törvényjavaslatról (A Kannabisz Legalizálása és Megadóztatása 2010), amely engedélyezné a marihuána rekreációs használatát a 21 év fölötti felnőttek számára. A törvénymódosítás dominó effektust idézhet elő, nem csupán az Egyesült Államokban – de az egész világon. A legalizáció már nem sci-fi többé.

Sárosi Péter

ford. angolból Kardos Tamás

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.