Bárándy 2.0

Bárándy Gergely országgyűlési képviselő néhány nappal azután, hogy levelével elnyerte a júniusi Hónap Levele díjat, a TASZ történetében eddig példa nélküli módon ismét magáénak tudhat egy rangos elismerést: válaszlevele ezúttal a Július Kitüntetett Pirospontos Postája címet érdemelte ki. Sokszori olvasás után sem tudjuk eldönteni, hogy melyik levele a viccesebb, az első, vagy a második. Kérjük szavazzanak!

Bárándy Gergely láthatóan tényleg nem érti, hogy miről is van szó akkor, amikor a TASZ a véleménynyilvánítás szabadságának demokratikus rendszerét és annak elvi alapjait hiányolja a Bárándy által támogatott alkotmánymódosítással kapcsolatban. Sajnálatos, ha egy országgyűlési képviselő nem képes megérteni az elvi alapokat, de ami még ennél is elkeserítőbb, ha azokat a demokratikus értékeket már meg is haladta. „Felületes érveik a meggyőzésre alkalmatlanok. Más valami befogadására intellektuálisan alkalmatlannak bizonyulni, s az is más, ha valaki ezen a megfontoláson már túljutott korábban”- írja legújabb szösszenetében. Bárándy haladásának irányát pedig az általa támogatott javaslat és annak nyúlfarknyi indokolása jól mutatja.

Bárándy a levelében azt írja, hogy „egy magára valamit is adó jogvédő szervezet meglátásom szerint nem engedhet meg magának ilyen kijelentéseket országgyűlési képviselőkkel szemben, akármi is a véleménye róluk.” Meglátásunk szerint viszont egy magára valamit is adó jogvédő szervezet nem hogy nem engedhet meg magának az Országgyűlési képviselők szellemi képességét és szakmai felkészültségét minősítő kijelentéseket, hanem kötelessége minősíteni. A civil szervezeteknek ugyanis éppen az a feladata, hogy a demokratikus intézményrendszerek kontrollját képezze, és felhívja a társadalom figyelmét arra, hogy mit tesznek az általa megválasztott képviselők. Minket ugyanis ezért fizetnek, míg mi őt azért, hogy az Alkotmány szellemével összhangban tevékenykedjen és jogalkotási munkája során érvényesítse ezeket az alapelveket.

Olvassa el Bárándy Gergely második díjnyertes levelét alább és a TASZ válaszát itt !

Társaság a szabadságjogokért

Tisztelt Elnök Úr!

Nem várom el Öntől, hogy pozitív érzelmekkel viseltessék irányomban, s azt sem, hogy képviselői tevékenységem pozitívan értékelje. De annak elfogadását és tiszteletben tartását igen, hogy az országgyűlési választásokon a magyar társadalom fele jórészt az emberi méltóságról vallott nézeteink miatt szavazott ránk, így ennek a gondolkodásmódnak mindenképpen létjogosultsága van. Még akkor is, ha ez az Önök szervezetének nem tetszik. Természetesen én is elmagyarázhatnám kioktató stílusban, hogy nem azt kértem Önöktől, ne keressenek meg véleményükkel, hanem annak szakmai színvonalát, s meggyőzésre alkalmatlan mivoltát tettem kritika tárgyává. De ezt Ön nyilvánvalóan pontosan tudja. És igenis bátorkodni fogom a jövőben is felhívni a figyelmet arra, hogy ilyen módon biztosan nem fognak tudni meggyőzni sem engem, s vélhetően mást sem. Nem azért, mert elzárkózom, hanem azért mert felületes érveik a meggyőzésre alkalmatlanok. Más valami befogadására intellektuálisan alkalmatlannak bizonyulni, s az is más, ha valaki ezen a megfontoláson már túljutott korábban. Feltételezem, ez a distinkció az Ön számára is evidens. Őszintén bízom abban, hogy a szellemi képességeinkre tett célzását félreértelmeztem, ugyanis egy magára valamit is adó jogvédő szervezet meglátásom szerint nem engedhet meg magának ilyen kijelentéseket országgyűlési képviselőkkel szemben, akármi is a véleménye róluk. Az Önök által eddig megjelentetett anyagok színvonalasak voltak, az azokban foglaltakat érdemes volt megfontolni. Természetesen jogukban áll ezen változtatni, s azokat minden képviselő számára megküldeni. A közpénzből fizetett országgyűlési alkalmazott a jövőben is el fogja hozzám juttatni azokat, s ígérem, értéküknek megfelelően kezelem majd küldeményeiket.

A jövőbeni hatékony együttműködésünkben bízva:

Tisztelettel:

Dr. Bárándy Gergely
országgyűlési képviselő

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Dopeman mégsem gyalázta meg a Himnuszt

A "Bazmeg" című szám negatív társadalomkritika és nem nemzeti jelkép megsértése
 
Megszüntették a nyomozást Dopeman "Bazmeg" című száma miatt indult ügyben, mivel nem valósult meg a nemzeti jelkép megsértése bűncselekmény. A VII. Kerületi Rendőrkapitányság határozata szerint a Legfőbb Ügyészségre több bejelentés érkezett elektronikus úton az interneten megjelent videoklip miatt, ami a feljelentések szerint tartalmában sérti Magyarország nemzeti jelképét, a Himnuszt azzal, hogy a videón szereplő két ember trágár szavak ismételgetése között időnként a magyar Himnusz egyes sorait szövi bele szerzeményébe. A feljelentők arra is hivatkoztak, hogy ez őket, mint hazaszerető, tisztességes magyar embereket mélyen megrázta és felháborította.

Az alkotmányozási folyamat hibái miatt elfogadhatatlan az új alkotmány

 A TASZ, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet és a Magyar Helsinki Bizottság közös értékelést készítettek az alkotmányozás folyamatáról. A szervezetek eljuttatták álláspontjukat a Velencei Bizottságnak, az Európa Tanács alkotmányozási kérdésekben illetékes, hazánk alkotmányozásáról a közeljövőben véleményt formáló szervezetének is. A dokumentum szerint az alkotmányozás módja önmagában kétségessé teszi azt, hogy a Magyarország új alkotmányának nevezett dokumentum alkotmányként tisztelhető lesz, mert az alkotmányozás szükségességét soha nem indokolták elfogadható érvekkel, az alkotmány tervezete titokban készült, kidolgozását valódi társadalmi vagy szakmai vita nem előzte meg, és elfogadásának eljárási szabályai miatt a dokumentum egypárti alkotmányként születik meg. 

TASZ közlemény a Magyar Nemzeti Gárda megalakulásáról

A TASZ álláspontja változatlan a Magyar Gárda különböző néven történő újjáalakulásáról: félelemkeltő demonstrációik megszervezésére és az állam erőszakhatalmának részbeni megszerzésére irányuló tevékenység nem része a szabadságjogok gyakorlásának, az ilyen tevékenység nem áll összhangban az Alkotmánnyal. A volt Magyar Gárda tevékenysége sem egyesületi formában, sem Magyar Nemzeti Gárda néven tömegmozgalomként nem végezhető, ezért a TASZ kéri az ügyészséget, hogy indítson vizsgálatot az ügyben.