Bepereljük a brit titkosszolgálatot a megfigyelések miatt

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) – egy nemzetközi együttműködés részeseként – pert indít a brit titkosszolgálattal szemben, amiért a Tempora megfigyelési programmal megsértette a nem brit állampolgárok magánszféráját védő jogait.

A The Guardian és a Washington Post 2013 júniusában Edward Snowden vallomásának közlésével robbantotta ki az év legnagyobb nemzetközi botrányát. A hírhedt megfigyelési ügy középpontjában az amerikai nemzetbiztonsági szolgálat (National Security Agency, NSA) áll, de a brit hírszerzésért felelős társszervezete (Government Communications Headquarters, GCHQ) is gyanúba keveredett a Tempora program működtetése miatt. Ennek lényege, hogy a brit hírszerzés közvetlenül hozzáfért különböző telekommunikációs kábeleken futó adatokhoz, a forgalmi adatokon kívül a kommunikáció tartalmát is tárolta és ellenőrizte. Az NSA kiszivárogtatott belső dokumentumai alapján a brit hírszerzés 2012-ben napi 600 millió „telefonos eseményt” kezelt, és az adatokhoz az amerikai ügynökségnek is közvetlen hozzáférést biztosított.

A brit Liberty vezetésével és képviseletével a TASZ, az American Civil Liberties Union, a Canadian Civil Liberties Association, az Egyptian Initiative for Personal Rights, az Irish Council for Civil Liberties és a dél-afrikai Legal Resources Centre úgy döntött, hogy a brit bíróság előtt fogja érvényesíteni a magánélet védelméhez való jogát, amit az Emberi Jogok Európai Egyezménye garantál.

Az Egyesült Királyság bíróságai előtt erre az 1998. évi Human Rights Act teremti meg a jogalapot, nemcsak brit állampolgárok, így a perben felperesként résztvevő civil szervezetek számára is. A jogszabály kimondja, hogy jogellenesnek minősül, ha egy állami szerv az Emberi Jogok Európai Egyezményét sértő módon jár el, és feljogosítja a sérelmet szenvedett felet, hogy az ilyen esetet bíróság elé vigye.

A civil szervezetek azért indítanak pert, mert a brit titkosszolgálat több szerve (GCHQ, Security Service/MI5, Secret Intelligence Service/MI6) a Tempora-t bevetve megfigyelte az Egyesült Királyságba küldött, onnan kapott, keresztülmenő vagy ott kezelt kommunikációjukat. Ez különösen a szervezetek emberi jogi tevékenysége miatt valószínűsíthető.

Az eddig napvilágot látott információk szerint a Microsoft, a Google, a Facebook, a Skype és más szolgáltatók felfoghatatlan mennyiségű személyes adatot adtak át (vagy voltak kénytelenek átadni) a hatóságoknak. Ez a magánszféra olyan mértékű és súlyos megsértése, ami mellett nem lehet szó nélkül elbattyogni.

Foto: OSA Archív

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A Fővárosi Bíróság ma meghozta elsőfokú ítéletét a TASZ kontra Országos Rendőr-Főkapitányság perének harmadik tárgyalásán

A mai napon a TASZ részben pert nyert az ORFK ellen. A Bíróság azon utasítások és intézkedések kiadására kötelezte az ORFK-t, mely a lakosság széles körét érinthetik. A TASZ fellebbezni fog. Olvassa el az ítélet részleteit, illetve a per előzményeit!

TASZ vélemény az adathozzáférési törvénytervezetről

A Pénzügyminisztérium véleményezésre megküldte azt a törvénytervezetet, amely annak adja meg a jogi kereteit, hogy a nagy állami adatbázisokban nyilvántartott személyes adatokat, anonimizálás után, hogyan lehet kutatási célokra felhasználni.

Veszélyezteti az információs jogokat az új Alkotmány

Az új Alkotmány megszünteti az információs jogok fellett őrködő országgyűlési biztos intézményét, és helyette egy autonóm hatóság modellje szerint működő szervet állít fel. A TASZ szerint az adatvédelmi biztos hatósággá alakítása súlyosan veszélyezteti az állam átláthatóságának biztosítását szolgáló szabályok érvényesítését, csökkenti az alapjogvédelem jelenlegi szintjét