Betegjogi kerekasztal beszélgetések – április 16.

2009. április 16-án, az európai betegjogi nap alkalmából az Egészségügyi Minisztériumban kerekasztal beszélgetéseket szervezünk aktuális betegjogi témákban.

2007-ben április 18-án rendezte meg az Active Citizenship Network (ACN) elnevezésű civil szervezet az első Európai Betegjogi Napot. Azóta minden évben megrendezik az eseményt, egyre több országban szerveznek konferenciákat, felvilágosító rendezvényeket, különféle megmozdulásokat. A cél, hogy mind az állampolgárok, mind pedig a döntéshozók figyelmét felhívják a betegjogok fontosságára és alapvető szerepére a minőségi egészségügyi ellátás érdekében. A rendezvények az Európai Betegjogi Chartában megfogalmazott jogok köré szerveződnek, amelyet 2002-ben hozott létre az ACN más civil szervezetekkel közösen. A Charta nem hivatalos dokumentuma az Európai Uniónak, azonban az Alapvető Jogok Chartájának 35. az egészségügyi ellátásról szóló cikkén alapul. Magyarország 2008-ban csatlakozott először az eseménysorozathoz, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) lefordíttatta az Európai Betegjogi Chartát és megküldte a releváns döntéshozóknak, a magyar egészségügyi törvénybeli jogokat tartalmazó szórólapokat juttatott el az orvosi egyetemekre, illetve sajtóközleményt bocsátott ki a betegjogok magyarországi helyzetéről.

2009-ben a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) és a TASZ közösen - a Magyar Orvos Társaságok és Egyesületek Szövetsége és a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány közreműködésével - szervez kerekasztal beszélgetéseket, tanácskozást.
A kerekasztal beszélgetések témái:

1.)    A betegjogok helyzete Magyarországon
2.)    A betegszervezetek szerepe és helyzete
3.)    Az egészségügyi dokumentáció kérdései

A kerekasztalok résztvevőinek listája még nem tisztázott, de a szakmai szervezetek képviselői, jogvédő szervezetek, betegszervezetek és a pártok képviselői valamint Európai Parlamenti képviselők szerepelnek a meghívottak között.


Emellett szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy célunk az Európai Betegjogi Nap hivatalossá tétele. Ennek érdekében petíciót készül az ACN benyújtani az Európai Bizottsághoz. Kérjük, hogy olvassa el a petíciót, s amennyiben egyetért céljainkkal, írja alá azt itt!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Szülőként tudni szeretnéd, hogy melyik kórházban maradhatsz a gyereked mellett? Ez a bejegyzés neked szól!

Vajon a gyerekem mellett maradhatok éjszaka a kórházban? Mennyire haladó a szemlélet, figyelembe veszik-e a gyerekem szempontjait? Vagy vállaljam be a távolabbi kórházat, mert ott gyerekbarátabb az ellátás? Mostantól van egy online adatbázis, ahonnan mindezt megtudhatod, és a saját tapasztalatidat is megoszthatod. Gyerekkel vagyok honlapunkon a szülők egymást segíthetik a kórházak véleményezésével, mi pedig adatokat kértünk be 67 kórháztól, hogy értékelhessük, mennyire folytatnak gyerekbarát ellátást. Ez cseppet sem volt egyszerű, elmondjuk, milyen kifogásokkal találkoztunk leggyakrabban a kórházak részéről.

Vak bizalom helyett tudatos bizalmat

Blogsorozatunk első és második részében azt néztük meg, hogy milyen tájékoztatást kapnak jelenleg a szülők a kötelező védőoltással kapcsolatban. Ebben a részben amellett érvelünk, hogy miért fontos a tájékoztatás. Adatainkat egyrészt a TASZ számára 2016 májusában végzett reprezentatív kutatásból, másrészt egy közel 3000 válaszadó által kitöltött nem–reprezentatív online kutatásból merítjük. A poszt főbb tanulságai:

  • A jó tájékoztatás következménye a tudatos együttműködés.
  • A fiatalabb korosztály elvárja az ilyen orvos-beteg viszonyt.
  • A tájékoztatási hiányosságok bizalmatlanságot szülhetnek.
  • A tájékoztatási hiányosságok veszélyesek lehetnek.

Példakép a Gyermektraumatológián

Amikor elindítottuk a TASZ felmérését a szülészetek és gyerekosztályok körében, fontos célunk volt, hogy a közérdekű adatigénylések mellett munkatársaink személyesen is minél több jó gyakorlatot ismerjenek meg és mutassanak be. A Péterfy Sándor utcai Kórház Gyermektraumatológiai Osztályán egy különösen elhivatott szakemberrel találkoztunk.