Betegjogi kerekasztal beszélgetések – április 16.

2009. április 16-án, az európai betegjogi nap alkalmából az Egészségügyi Minisztériumban kerekasztal beszélgetéseket szervezünk aktuális betegjogi témákban.

2007-ben április 18-án rendezte meg az Active Citizenship Network (ACN) elnevezésű civil szervezet az első Európai Betegjogi Napot. Azóta minden évben megrendezik az eseményt, egyre több országban szerveznek konferenciákat, felvilágosító rendezvényeket, különféle megmozdulásokat. A cél, hogy mind az állampolgárok, mind pedig a döntéshozók figyelmét felhívják a betegjogok fontosságára és alapvető szerepére a minőségi egészségügyi ellátás érdekében. A rendezvények az Európai Betegjogi Chartában megfogalmazott jogok köré szerveződnek, amelyet 2002-ben hozott létre az ACN más civil szervezetekkel közösen. A Charta nem hivatalos dokumentuma az Európai Uniónak, azonban az Alapvető Jogok Chartájának 35. az egészségügyi ellátásról szóló cikkén alapul. Magyarország 2008-ban csatlakozott először az eseménysorozathoz, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) lefordíttatta az Európai Betegjogi Chartát és megküldte a releváns döntéshozóknak, a magyar egészségügyi törvénybeli jogokat tartalmazó szórólapokat juttatott el az orvosi egyetemekre, illetve sajtóközleményt bocsátott ki a betegjogok magyarországi helyzetéről.

2009-ben a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) és a TASZ közösen - a Magyar Orvos Társaságok és Egyesületek Szövetsége és a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány közreműködésével - szervez kerekasztal beszélgetéseket, tanácskozást.
A kerekasztal beszélgetések témái:

1.)    A betegjogok helyzete Magyarországon
2.)    A betegszervezetek szerepe és helyzete
3.)    Az egészségügyi dokumentáció kérdései

A kerekasztalok résztvevőinek listája még nem tisztázott, de a szakmai szervezetek képviselői, jogvédő szervezetek, betegszervezetek és a pártok képviselői valamint Európai Parlamenti képviselők szerepelnek a meghívottak között.


Emellett szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy célunk az Európai Betegjogi Nap hivatalossá tétele. Ennek érdekében petíciót készül az ACN benyújtani az Európai Bizottsághoz. Kérjük, hogy olvassa el a petíciót, s amennyiben egyetért céljainkkal, írja alá azt itt!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Igen a pályázatra, határozott nem a "lakócentrumokra" (NFÜ ügy, 6. rész)

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség intézménytelenítési pályázati tervei szerint "lakócentrumnak" keresztelt totális intézmények is építhetők a kitagolásra szánt közösségi forrásokból. Civil és szakmai szervezetek közösen utasítják el a pályázati tervek ezen elemét, és javaslatuk elfogadásában bízva zöld lámpát adnának a pályázatnak.

Anyaság és fogyatékosság

„Szerettem volna gyereket és mindaddig próbálkoztam, amíg meg nem tudtam, hogy 14 éves koromban, amikor egy intézetben éltem, sterilizáltak.”

Hivatalosan elhagyatva - FRISSÍTVE

Az oroszországi ártalomcsökkentés a megszűnés szélén áll - tekintse meg a moszkvai AIDS konferencián készült videónkat - FRISSÜLVE