Bizonytalanságban tartja a kormány az elektív műtétre várókat

Csak Kásler Miklós Facebook-posztjából lehet tudni, hogy önköltséges PCR-tesztre kötelezik azokat a tervezhető műtétre váró betegeket, akik nem tudnak felmutatni védettségi igazolványt, noha egy ilyen feltételt csak jogszabályban szabadna előírni.

Mindössze Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter május 7-i posztjából szerezhetett tudomást a közvélemény arról, hogy 48 órán belüli negatív PCR-tesztet kell majd felmutatnia annak, akin elektív (tervezhető) műtétet, egészségügyi beavatkozást végeznek és nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal. Kásler minisztériuma ezt azzal egészítette ki, hogy a magukat be nem oltató betegek a saját költségükre kérhetik a tesztelést.

Minderről nemcsak jogszabály nem létezik, de még hivatalos közlemény, vagy akár csak egy állami honlapra feltöltött tájékoztató sem. A kormány döntéseiről hetente sajtótájékoztatót tartó Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is csak valószínűsíteni tudta, hogy a kormány fog valamiféle szabályt alkotni az ügyben. Márpedig a halasztható műtéteket fizetős PCR-teszthez kötni csak jogszabályi előírás alapján lenne szabad, és úgy is csak szűk körben.

Van tehát egy „szabály”, amit maguk az érintettek, a beavatkozásra várók sem ismerhetnek pontosan. Azt sem tudni, hogy kell-e tesztet fizetniük azoknak is, akik szeretnék beoltatni magukat, de nem kerültek sorra; vagy éppen azoknak, akik valamilyen egészségügyi okból, esetleg várandósság miatt nem vehették fel az oltást. De ha csak azokra terjed ki a szabály, akik beoltathatták volna magukat, az ő esetükben hol és hogyan rögzítik, hogy elutasították a vakcinát? Ez a kérdés is megválaszolatlan.

Elképzelhető, hogy a kormány szándékosan állít elő olyan helyzetet, amiben egyes betegeknek tényleg nem marad más választásuk, mint hogy felvegyék az oltást. A szegényebbek számára a csaknem húszezer forintos tesztelési díj megfizethetetlen költséget jelent, így ők nem arról dönthetnek, hogy felveszik-e az oltást vagy sem (és elvágják-e magukat olyan szolgáltatásoktól, pl. mozi, étterem, strand, melyek amúgy sem feltétlenül elérhetők számukra), hanem arról, hogy kapnak-e egészségügyi ellátást vagy sem – ez pedig súlyosan korlátozza az önrendelkezési jogokat.

A TASZ álláspontja szerint súlyos alkotmányos sérelmet jelent, hogy az elektív műtétek feltételéül előírt önköltséges PCR-tesztelésre vonatkozó szabályokat nem alkották meg jogszabályi formában, és nem ismerhetők meg az érintettek számára.

Részletes állásfoglalásunk ide kattintva érhető el.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Egészségügyi válsághelyzet lehet, mégis titkolóznak a Veszprém megyei laborkrízisről

Azonnal nyilvánosságra kell hozni, hogy megoldott-e a Veszprém megyei kórházak diagnosztikai laborháttere, és ha nem, még ma megoldást kell találniuk az egészségügyi szerveknek. A jogszabályok értelmében ugyanis nem működhet kórház laboratóriumi diagnosztikai háttér nélkül. Sem a megyei kormányhivatal, sem a tisztifőorvos nem árulja el, mi a pontos helyzet, csak szivárgó hírekből tudható, hogy az egész megye kórházi laborháttér nélkül maradt. Ez mérföldkő a magyar egészségügyben: ilyen súlyos és ennyi embert érintő összeomlás eddig még nem történt. Orvost, egészségügyi dolgozót és beteget is keresünk, hogy legyenek ügyfeleink a jogsértés miatt indítandó eljárásban.

Gyerekkel vagyok: Javul-e a helyzet a szülők kórházban tartózkodása terén?

Összesen 10 milliárd forintot költenek gyermek-, csecsemő- és szülészeti osztályok fejlesztésére. Vajon ebből a pénzből jut-e arra is, hogy lehetővé tegyék a szülőknek, hogy a gyerekük mellett legyenek a kórházban? Megkérdeztük az érintett intézményeket, és nagyon különböző válaszokat kaptunk.

15 nap sem elég az ÁNTSZ-nek a szerinte amúgy nyilvános adatok előkerítésére

Az ÁNTSZ azt mondja: mindenki számára hozzáférhető, hány kórházi fertőzés történt 2014-ben. Szerintünk meg nem, ezért kértük, küldjék el a számokat. Azokat a számokat tehát, amik szerintük nyilvánosak. Erre most még 15 napot kértek, hogy összeszedjék őket. De hogy lehet ez?