Barion Pixel TASZ | Bizonytalanságban tartja a kormány az elektív műtétre várókat

Bizonytalanságban tartja a kormány az elektív műtétre várókat

Csak Kásler Miklós Facebook-posztjából lehet tudni, hogy önköltséges PCR-tesztre kötelezik azokat a tervezhető műtétre váró betegeket, akik nem tudnak felmutatni védettségi igazolványt, noha egy ilyen feltételt csak jogszabályban szabadna előírni.

Mindössze Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter május 7-i posztjából szerezhetett tudomást a közvélemény arról, hogy 48 órán belüli negatív PCR-tesztet kell majd felmutatnia annak, akin elektív (tervezhető) műtétet, egészségügyi beavatkozást végeznek és nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal. Kásler minisztériuma ezt azzal egészítette ki, hogy a magukat be nem oltató betegek a saját költségükre kérhetik a tesztelést.

Minderről nemcsak jogszabály nem létezik, de még hivatalos közlemény, vagy akár csak egy állami honlapra feltöltött tájékoztató sem. A kormány döntéseiről hetente sajtótájékoztatót tartó Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is csak valószínűsíteni tudta, hogy a kormány fog valamiféle szabályt alkotni az ügyben. Márpedig a halasztható műtéteket fizetős PCR-teszthez kötni csak jogszabályi előírás alapján lenne szabad, és úgy is csak szűk körben.

Van tehát egy „szabály”, amit maguk az érintettek, a beavatkozásra várók sem ismerhetnek pontosan. Azt sem tudni, hogy kell-e tesztet fizetniük azoknak is, akik szeretnék beoltatni magukat, de nem kerültek sorra; vagy éppen azoknak, akik valamilyen egészségügyi okból, esetleg várandósság miatt nem vehették fel az oltást. De ha csak azokra terjed ki a szabály, akik beoltathatták volna magukat, az ő esetükben hol és hogyan rögzítik, hogy elutasították a vakcinát? Ez a kérdés is megválaszolatlan.

Elképzelhető, hogy a kormány szándékosan állít elő olyan helyzetet, amiben egyes betegeknek tényleg nem marad más választásuk, mint hogy felvegyék az oltást. A szegényebbek számára a csaknem húszezer forintos tesztelési díj megfizethetetlen költséget jelent, így ők nem arról dönthetnek, hogy felveszik-e az oltást vagy sem (és elvágják-e magukat olyan szolgáltatásoktól, pl. mozi, étterem, strand, melyek amúgy sem feltétlenül elérhetők számukra), hanem arról, hogy kapnak-e egészségügyi ellátást vagy sem – ez pedig súlyosan korlátozza az önrendelkezési jogokat.

A TASZ álláspontja szerint súlyos alkotmányos sérelmet jelent, hogy az elektív műtétek feltételéül előírt önköltséges PCR-tesztelésre vonatkozó szabályokat nem alkották meg jogszabályi formában, és nem ismerhetők meg az érintettek számára.

Részletes állásfoglalásunk ide kattintva érhető el.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.