Barion Pixel TASZ | Bulgária: A drogfüggők mostohaanyja

Bulgária: A drogfüggők mostohaanyja

Sajnos a magyar kormány ahelyett, hogy a portugál mintát követné, tovább szigorítja az amúgy is szigorú szabályozást, és a nyugat-európai trendekkel szembefordulva inkább a balkáni és kelet-európai megközelítést sajátítja el. A TASZ filmes csapata Bulgáriába is elutazott, ahol kísértetiesen hasonló folyamatokat tapasztalt, mint nálunk.

16x9

Az eddigi szabályozás szerint a fogyasztók pénzbüntetés befizetésével kikerülhették a börtönbüntetést, a kormány most szigorítaná a tövényt, és megszüntetné ezt a lehetőséget is. Pedig a 8 milliós országban már így is körülbelül 800 ember kerül börtönbe kábítószeres bűncselekmények miatt egy évben. A börtönben a fogyasztók szintén hozzájutnak a drogokhoz, ráadásul gyakran hepatitis vagy HIV vírussal fertőzötten kerülnek ki, majd továbbfertőzik a környezetüket is, az egzisztenciájuk pedig végképp megroppan: minimálisra csökken az esélyük arra, hogy újra a társadalom hasznos tagjaivá váljanak.

A film rövid változata magyar felirattal:


A cc-re kattintva bekapcsolhatod a magyar feliratot!

A film teljes hosszúságú változata, egyelőre csak angol felirattal:

Míg Portugáliában nem talákoztunk olyan a prevenció, a kezelés vagy az ártalomcsökkentés területén dolgozó szakemberrel, aki a dekriminalizáció hatékonyságát 10 év után megkérdőjelezné, addig Bulgáriában nem találkoztunk egyetlen szakemberrel sem, aki a kriminalizálást hatékonynak tartotta volna.     

Sárosi Péter
TASZ

EZ A CIKK A DROGRIPORTEREN SZEREPLŐ OLDAL MÁSOLATA. HA SZERETNE HOZZÁSZÓLNI EHHEZ A CIKKHEZ KÉRJÜK TEGYE MEG AZ EREDETI OLDALON, AMELYET IDE KATTINTVA ÉRHET EL

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.