Cegléd: a rendőrség mulasztott, de nem ismeri el

A rendőrség már megint alulminősít, vagyis nem veszi figyelembe a rasszista szándékot, amikor közösség tagja elleni erőszak helyett garázdaság miatt nyomoz a ceglédi események kapcsán, derül ki az ORFK szeptember 10-én kiadott közleményéből.

„A [rendőrségi] jelentés megállapította, hogy a rendőrség törvényesen, szakszerűen és határozottan járt el, a jogsértő cselekményeket megelőzte.” E megállapításnak már önmagában ellentmond, hogy – amint az az Országos Rendőr-főkapitányságnak (ORFK) a ceglédi eseményekről kiadott pársoros közleményéből kiderül – a rendőrség három különböző bűncselekmény miatt is nyomoz. Magát a jelentést nem hozták nyilvánosságra. Az azonban a közlemény alapján is egyértelmű, a rendőrség álláspontja szerint minden rendben volt.

Öt emberi jogi civil szervezet, az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság a Melegekért, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért azonban nem ért ezzel egyet. Ezek a szervezetek évek óta tapasztalják és bírálják, hogy a rendőrség rendszeresen alulminősíti a törvény által védett csoportok, a kisebbségek ellen előítéletes szándékkal elkövetett bűncselekményeket: a közösség tagja elleni erőszak bűntette helyett jellemzően enyhébb minősítéssel, garázdaság vétsége miatt indulnak eljárások (ha egyáltalán indulnak).

A rendőrséget irányító kormány sokszor hivatkozik büszkén arra, hogy indítványára a gyöngyöspatai események után, 2011 májusában bekerült a Büntető Törvénykönyvbe (Btk.) egy új gyűlölet-bűncselekmény tényállás, amely a rasszista, vagy más előítéletes indítékból elkövetett garázda jellegű cselekményeket hivatott szankcionálni. Azaz például az olyan eseteket, amikor valaki a romatelepen vonulva üvöltve követeli a cigányok kiirtását, vagy horogkeresztet firkál zsidó emberek lakta házakra.

Az emberi jogi szervezetek akkori aggodalma beigazolódott: az új tényállás alapján a rendőrség szinte soha nem indít nyomozást. A törvény megfelelő alkalmazására csak akkor lehet számítani, ha jogászok beavatkoznak az eljárásba, és külön felhívják a figyelmet a gyűlölet-motivációra. A ceglédi események kapcsán sem nyomoznak gyűlölet-bűncselekmény miatt, holott a szélsőséges csoportokhoz tartozó, riadalmat keltő személyek nyilvánvalóan cigányellenes indítékkal garázdálkodtak a településen augusztus 18-án. Sőt, az ORFK vizsgálata sem találta indokoltnak, hogy a súlyosabb bűncselekmény gyanúja miatt nyomozzanak. Ugyanez történt a Devecserben megtartott szélsőjobboldali demonstráción is: a cigányok lakta házaknál fenyegetőző tömeg nyilvánvalóan megvalósította a csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszakot, mégsem igazoltatták vagy állították elő az elkövetőket. Ugyanígy a 2011-ben szervezett Budapest Pride felvonulás résztvevőit fenyegetőkkel szemben sem intézkedtek a rendőrök.

Ráadásul az ORFK ceglédi eseményeket feltáró jelentése a rendőrség augusztus 19-i munkáját vizsgálta, miközben szélsőségesek egy nagyobb csoportja (kb. 50-60 ember) egy nappal korábban, augusztus 18-án kezdett a cigánysoron vonulni és csoportosan fenyegetőzni. Ez volt az az időszak, amikor a helyi romák úgy érezték, hogy nem kaptak megfelelő védelmet a rendőröktől. A helyiek beszámolói szerint a 18-án késő este érkező komolyabb rendőri erők már megfelelő védelmet nyújtottak.

A kormány és a rendőrség önelégült kommunikációja ellenére tehát az emberi jogi szervezetek egységes álláspontja, hogy sem a rendőrség, sem a kormány nem képes hatékonyan és gyorsan cselekedni, amikor roma honfitársaink biztonsága és épsége forog kockán. Ezek a szervezetek követelik, hogy a rendőrség következetesen alkalmazza a rendelkezésre álló jogszabályokat, védje az állampolgárokat. Ennek kikényszerítése és a helyiek jogérvényesítésének elősegítése érdekében a jogvédők sértetti jogi képviseletet biztosítanak, valamint panaszt tesznek a rendőrségen a rendőri mulasztás miatt.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Civil szervezetek szerint hibázott a rendőrség Konyáron

Öt másik emberi jogi szervezettel együtt levélben fordultunk a belügyminiszterhez, az országos rendőr-főkapitányhoz és a Hajdú-Bihar megyei rendőr-főkapitányhoz kérve, hogy vizsgálják ki a rendőrség eljárását a szeptember 5-i konyári eseményekkel kapcsolatban.

"A véretekkel lesz kifestve a házam..."

"...amit ide építek a cigánysorra!" Ilyen és ehhez hasonló fenyegetések nem egyszer hangzottak el az ostorral, fokossal felszerelt egyenruhások részéről Gyöngyöspatán.

Jogtalanul

A TASZ új filmje a romák helyzetéről Magyarországon. A FILM DECEMBER 10-ÉN FELKERÜLT AZ INDEX FILM-RE, NÉZZE MEG ÖN IS! Miért hoz egy önkormányzat rendeletet arról, hogy tíz után minden szórakozóhelynek be kell zárnia ott, ahol egyetlen szórakozohely nyílt, amely történetesen roma? Hogyan vádolnak meg valakit azzal, hogy 700 kiló fát tolt a biciklijén? Hogyan minősítik vaklármának mikor egy egész utca tanusítja, hogy fegyvert fogtak egy terhes asszonyra? Hogyan zárhatnak börtönbe egy szülöpárt, mert két gyerekük nem járt iskolába? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik a film.