Civil szervezetek közös közleménye a melegfelvonulás kapcsán

A Magyar Köztársaságban minden személy egyenlő és sérthetetlen méltósággal bír illetve azonos védelem illeti meg jogainak zavartalan gyakorlása érdekében. Kattintson tovább és olvassa el a közleményt!

Közlemény

 

Alulírott civil szervezetek felhívjuk a rendőrséget, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést annak biztosítására, hogy a Meleg Méltóság Napján, július 5-én, a felvonulók háborítatlanul élhessenek alapvető alkotmányos jogaikkal. Mélységes aggodalommal tölt el bennünket az utóbbi időben tapasztalható szélsőséges, félelmet keltő, kirekesztő erők, tendenciák erősödése, irányuljanak azok bármilyen csoport ellen is. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján szükségesnek tartjuk, hogy a rendőrség, amelynek alkotmányos feladata az állampolgárok alapvető jogainak és személyes biztonságának védelme, fokozottan ügyeljen a Meleg Méltóság Napján a felvonulók testi épségére, biztonságára, emberi méltóságuk tiszteletben tartására. A jogállami intézményeknek különleges felelősségük van abban, hogy minden állampolgár számára világossá tegyék: a Magyar Köztársaságban minden személy egyenlő és sérthetelen méltósággal bír illetve azonos védelem illeti meg jogainak zavartalan gyakorlása érdekében.

 

 

Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány

Európai Roma Jogok Központja

Emberi Jogi Információs és Dokumentációs Központ

Magyarországi Európa Társaság

Roma Polgárjogi Alapítvány

Társaság a Szabadságjogokért

Nyilvánosság Klub

Magyarországi Roma Parlament

Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda

Magyar Helsinki Bizottság

Labrisz Leszbikus Egyesület

Patent Jogvédö Egyesület

Háttér Társaság a Melegekért

Szivárvány Misszió Alapítvány

Gemini Táncklub

Kurt Lewin Alapítvány

 

Budapest, 2008  július 2.   

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A Kúria szerint is rasszizmus vezérelte a gárdistákra támadó sajóbábonyi romákat

Felülvizsgálati eljárásban támadtuk meg a Debreceni Ítélőtábla másodfokú ítéletét, de a Kúria védencünk ellen döntött. A strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordultunk.

Új Btk.: lehetőség az előítéletből fakadó erőszak állami szintű elítélésére

Emberi jogi szervezetek közös javaslattal hívják fel a jogalkotók figyelmét, hogy a jelenleg az Országgyűlés által tárgyalt új Büntető Törvénykönyv megalkotása kiváló lehetőség arra, hogy az állam erősítse a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak védelmét.