Civil szervezetek közös közleménye a melegfelvonulás kapcsán

A Magyar Köztársaságban minden személy egyenlő és sérthetetlen méltósággal bír illetve azonos védelem illeti meg jogainak zavartalan gyakorlása érdekében. Kattintson tovább és olvassa el a közleményt!

Közlemény

 

Alulírott civil szervezetek felhívjuk a rendőrséget, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést annak biztosítására, hogy a Meleg Méltóság Napján, július 5-én, a felvonulók háborítatlanul élhessenek alapvető alkotmányos jogaikkal. Mélységes aggodalommal tölt el bennünket az utóbbi időben tapasztalható szélsőséges, félelmet keltő, kirekesztő erők, tendenciák erősödése, irányuljanak azok bármilyen csoport ellen is. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján szükségesnek tartjuk, hogy a rendőrség, amelynek alkotmányos feladata az állampolgárok alapvető jogainak és személyes biztonságának védelme, fokozottan ügyeljen a Meleg Méltóság Napján a felvonulók testi épségére, biztonságára, emberi méltóságuk tiszteletben tartására. A jogállami intézményeknek különleges felelősségük van abban, hogy minden állampolgár számára világossá tegyék: a Magyar Köztársaságban minden személy egyenlő és sérthetelen méltósággal bír illetve azonos védelem illeti meg jogainak zavartalan gyakorlása érdekében.

 

 

Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány

Európai Roma Jogok Központja

Emberi Jogi Információs és Dokumentációs Központ

Magyarországi Európa Társaság

Roma Polgárjogi Alapítvány

Társaság a Szabadságjogokért

Nyilvánosság Klub

Magyarországi Roma Parlament

Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda

Magyar Helsinki Bizottság

Labrisz Leszbikus Egyesület

Patent Jogvédö Egyesület

Háttér Társaság a Melegekért

Szivárvány Misszió Alapítvány

Gemini Táncklub

Kurt Lewin Alapítvány

 

Budapest, 2008  július 2.   

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nyugtalanító jogértelmezés a hatóságoktól

Büntetőjogi szempontból igen nehezen értelmezhető eklektikus határozattal utasította el a BRFK azt a feljelentésünket, amelyet a Facebook-on menekültekkel szemben szerveződő „vadászat” miatt tettünk. Az ügyészség pedig egyetért a rendőrséggel, ezért az ügy jogilag lezárult.

Már megint a romák a rasszisták

Súlyos jogalkalmazói félreértésekről, a romák büntető-jogalkalmazásbeli hátrányos megkülönböztetéséről tanúskodik a Miskolci Törvényszék mai ítélete, amelyben “magyarok elleni” rasszista bűncselekmény elkövetése miatt ítéltek el kilenc romát aránylatanul hosszú szabadságvesztésre azért, mert 2009. őszén gárdisták autójára támadtak Sajóbábonyban.