Civil szervezetek nyilatkozata a bírói függetlenség megőrzéséről

Hét szervezet közös nyilatkozatban fejezi ki aggodalmát a hatalmi ágak szétválasztását sértő parlamenti bizottsági munka miatt.

Kívánatos lenne, ha a bírói kar érintett tagjai és a bírósági vezetők nem jelennének meg a "2002 és 2010 közötti jogsértések kivizsgálására" alakult parlamenti albizottság előtt. Az albizottság célja  - amint elnöke erről többször nyilatkozott -, hogy a jogsértések ügyében  első vagy másodfokon ítélkező bírákon számonkérje ítéleteiket. Az előzetes letartóztatások elrendelésének jelenlegi hazai gyakorlata erősen kritizálható, és számos okból valóban figyelmet érdemel. Egy parlamenti albizottságnak azonban sem arra nincs joga, hogy bírósági ítéleteket felülvizsgáljon, sem arra, hogy bírókon  vagy bírósági vezetőkön ítéleteket kérjen számon. A bírói kar tagjainak megjelenése az albizottság előtt súlyosan sértené a bírói függetlenség és a hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét, és alapjaiban rendítené meg az állampolgároknak a független igazságszolgáltatásba vetett hitét!

Nyilvánosság Klub

Eötvös Károly Közpolitikai Intézet

Joggal a Jogállamiságért Egyesület

Magyar Helsinki Bizottság

Méltóságot Mindenkinek Mozgalom

Társaság a Szabadságjogokért  

Magyar Demokratikus Charta

2010. szeptember 14.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Meghallgatással folytatódik a magyar civilek megbélyegzése elleni fellépés

Újabb szakaszába lép a magyar civil szervezeteket megbélyegző törvény elleni fellépés: az Európai Unió Bírósága október 22-én nyilvános meghallgatást tart az ügyben.

23 civil szervezet együtt fordult az Alkotmánybírósághoz a civiltörvény miatt

23 civil szervezet, mely a Civilizáció kampány során is együttműködik, együtt nyújtott be alkotmányjogi panaszt az Alkotmánybírósághoz a civileket megbélyegző törvény miatt.

Jogellenesen járt el az érpataki polgármesternek szót fogadó rendőrség

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítélete szerint jogellenesen járt el a rendőrség, amikor ügyfelünket, Tódor Jánost, és korábbi munkatársunkat, Szőllőssi Gábort kivezette az érpataki önkormányzat becsület napi rendezvényéről.