Civil szervezetek nyilatkozata a bírói függetlenség megőrzéséről

Hét szervezet közös nyilatkozatban fejezi ki aggodalmát a hatalmi ágak szétválasztását sértő parlamenti bizottsági munka miatt.

Kívánatos lenne, ha a bírói kar érintett tagjai és a bírósági vezetők nem jelennének meg a "2002 és 2010 közötti jogsértések kivizsgálására" alakult parlamenti albizottság előtt. Az albizottság célja  - amint elnöke erről többször nyilatkozott -, hogy a jogsértések ügyében  első vagy másodfokon ítélkező bírákon számonkérje ítéleteiket. Az előzetes letartóztatások elrendelésének jelenlegi hazai gyakorlata erősen kritizálható, és számos okból valóban figyelmet érdemel. Egy parlamenti albizottságnak azonban sem arra nincs joga, hogy bírósági ítéleteket felülvizsgáljon, sem arra, hogy bírókon  vagy bírósági vezetőkön ítéleteket kérjen számon. A bírói kar tagjainak megjelenése az albizottság előtt súlyosan sértené a bírói függetlenség és a hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét, és alapjaiban rendítené meg az állampolgároknak a független igazságszolgáltatásba vetett hitét!

Nyilvánosság Klub

Eötvös Károly Közpolitikai Intézet

Joggal a Jogállamiságért Egyesület

Magyar Helsinki Bizottság

Méltóságot Mindenkinek Mozgalom

Társaság a Szabadságjogokért  

Magyar Demokratikus Charta

2010. szeptember 14.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Közös civil álláspont a 7-es cikk szerinti eljárás kapcsán

Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar LMBT Szövetség, a Mérték Médiaelemző Műhely, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország közös álláspontot alakított ki az Európai Unió által a magyarországi jogállamiság helyzetének vizsgálatára indított ún. 7. cikkely szerint eljárásban a magyar kormány álláspontját tartalmazó jelentésben foglaltak cáfolatára.

Illiberális állam Európa szívében

Magyarországon 2010 és 2014 között kiépült az illiberális állam, 2014‐től pedig ‐ ahogyan azt a magyar miniszterelnök meghirdette ‐ a megszilárdult illiberális demokrácia üzemszerű működésének tanúi lehetünk.

Az Alkotmánybíróságot kisajátította a Fidesz-KDNP

Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért közös elemzésben vizsgálta az Alkotmánybíróság 2011 és 2014 közti ítélkezési gyakorlatát. A legnagyobb jelentőségű ügyek vizsgálata drámai eredményre vezetett: az Alkotmánybíróságot megtörte a kormánytöbbség, az új tagok beültetésével sikeresen alakított ki kormányhű testületet – szemben a korábbi, valódi ellensúlyt jelentő Alkotmánybírósággal.