Collin Bennett privacy előadása a CEU-n április 23-án

A Közép-Európai Egyetem - Média és Kommunikációs Tanulmányok Központ (CMCS) és a CEU Public Policy Tanszék (DPP) Meghívja Önt a következő nyilvános előadásra: „A magánszféra védői, avagy szembeszegülés a megfigyelés terjedésével szemben.”

Előadó: Collin Bennett

Politikatudományok professzora, Victoria University, British Columbia

Napjainkban a személyes információk rögzítése, feldolgozása és közzététele elképesztő mértéket ölt és egyre kifinomultabb módon, miniatűrizált formában és mára általánosan elterjedett technológiákkal valósul meg: személyazonosító kártyák, biometrikus azonosítók, videós megfigyelő rendszerek, „cookiek” és kémprogramok használata a webes felületeken, adathalászat és személyi profilkészítés és megannyi más.


„A magánszféra védői” c. előadásában Colin Bennett a világ különbőző tájain élő embereket és csoportokat veszi górcső alá, aki felemelték szavukat a legtolakodóbb megfigyelési gyakorlatokat alkalmazó kormányok és vállalatok ellen. Bennett egy olyan önműködő privacy védőkből álló hálózatot vázol fel, akik a civilszférából - hivatalos megerősítés nélkül és csekény anyagi erőforrásból, de meglepően nagy befolyással lépnek fel.

Április 23. 17 óra (szerda)
CEU-Gellner terem
Nádor utca 9.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nem jogállami a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló törvény

A Kormány 2013. november 29-én nyújtotta be az Országgyűlésnek a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló T/13215. számú törvényjavaslatot, amit a parlament december 17-én el is fogadott. A törvény jelenleg kihirdetésre vár. A parlamenti vita idején a törvényjavaslat nem különösebben keltette fel a közvélemény figyelmét, elfogadása napján is csak azzal került be a hírekbe, hogy az áldozatok majd nyilvánosságra hozhatják besúgóik kilétét. A törvény azonban ennél érdekesebb rendelkezéseket is tartalmaz.

Utóvizsgán bukott meg a Belügyminisztérium a vagyonőr törvénnyel

A Belügyminisztérium azt a ritka, ám kétes dicsőséget mondhatja magáénak, hogy általa ugyan hét év különbséggel, de azonos tárgyban beterjesztett és elfogadott törvények közül mindkettőt az adatvédelmi szabályok hiányosságai, a magánszféra semmibe vétele miatt minősítette alkotmányellenesnek az Alkotmánybíróság. Lássuk be, bár nem példanélküli az eset, de nem kevés kell ahhoz, hogy valaki utánuk csinálja. A rendkívüli teljesítmény elismeréseként a Belügyminiszternek és az Országgyűlés két illetékes bizottsági elnökének díszkötéses alkotmányt ajándékoztunk.

Országgyűlés előtt az adatvédelmi törvényt módosító törvényjavaslat

Néhány hete került az Országgyűlés elé a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (Avtv.) módosításáról szóló törvényjavaslat, és a tervek szerint még márciusban le is zárják az általános vitát. A javaslatot véleményeztük, és a véleményünket eljuttatjuk a képviselőkhöz, melyet egyidejűleg álláspont sorozatunk 24. számában jelentettünk meg.