Díjat nyertünk, visszautasítjuk

Néhány nappal ezelőtt kaptuk a tájékoztatást, hogy Gyöngyöspata 2011 című filmünkkel díjat nyertünk az V. Roma Élet – Közép-európai Dokumentumfilm Fesztiválon. Úgy döntöttünk azonban, hogy a díjat visszautasítjuk.

Olvassa el Simon János fesztiváligazgatónak írt levelünket, amiből megtudhatja, mi az oka döntésünknek.

DEPOK Alapítvány
V. Roma Élet – Közép-európai Dokumentumfilm Fesztivál
Simon János fesztiváligazgató részére

Tisztelt Igazgató Úr!

Köszönettel vettük Csurgai Zita, a filmfesztivál titkára által jegyzett levelüket, melyben arról értesítik szervezetünket, hogy a Társaság a Szabadságjogokért egyesület (TASZ) “Gyöngyöspata 2011” c. filmje díjat nyer az Alapítvány által szervezett roma témájú dokumentumfilmek versenyében. Ezúton értesítem, hogy a március 24-i díjátadón nem kívánunk részt venni, és a felajánlott díjat a TASZ visszautasítja.

Az Alapítvány dokumentumfilm-versenyén a TASZ 2011-ben több díjat is nyert, a díjakat tavaly örömmel és megtiszteltetéssel fogadtuk. Az idei díjazottak között az Önök levele és telefonos tájékoztatása szerint a Hír Televízió Célpont című műsorának 2012. március 9-i adása is szerepel, a vélhetően a filmfesztivál szervezői, a zsűri, vagy a pályázó Hír Televízió által megadott “Gyöngyöspata 2012” címen. A Hír Tv-s film díjazottként való kiválasztása álláspontunk szerint oly mértékben kérdőjelezi meg a díjazási folyamat komolyságát és tisztességét, hogy a számunkra felajánlott díjjal kapcsolatban a jelzett módon döntöttünk.

Eltekintve azoktól a részletektől, hogy a fenti Célpont műsor témája nem Gyöngyöspata, hanem a Társaság a Szabadságjogokért (a műsor témáját jelző első mondat a filmben e kijelentéssel végződik: “Célpontban a TASZ”), valamint, hogy a filmfesztiválra 2012. március 1-ig lehetett filmekkel nevezni (a Hír Televízió filmje március 9-én került adásba, a jelentkezési határidő idején tudomásunk szerint készítés alatt volt, így maximum témája lehetett megjelölve a pályázatban), a Hír Tv vonatkozó Célpont című műsora álláspontunk szerint nem felel meg a pályázati kiírásnak.

A filmfesztivál pályázati kiírása szerint “A zsűri értékelésében elsődleges szempont nem a művészeti tartalom, hanem inkább a valóság hűséges megjelenítése és a tanulságok”. A gondot a TASZ a valóság hűséges megjelenítésében látja. Határozott álláspontunk ugyanis, hogy a Célpont című műsor a Gyöngyöspatai iskolai szegregációt tagadó megjelenítése nem a valóság ábrázolása, hanem valami egészen másé. A Gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában a TASZ álláspontja szerint jelenleg is érvényben van a roma gyerekeket hátrányosan érintő megkülönböztetés és szegregáció. A szegregáció tényét az elmúlt évben kettő kisebbségi ombudsmani vizsgálat állapította meg, és kezelte tényként. Az iskolai szegregáció miatt a gyöngyöspatai önkormányzat és iskola ellen jelenleg is bírósági eljárás van folyamatban, sőt a szegregációt a Hír tv filmjében már tagadó iskolaigazgató, ifj. Molnár Károly a gyöngyöspatai önkormányzat 2011. október 14-i ülésén szó szerint ezt mondta: “Szegregáció van, ezek a tanulók a földszinten vannak elhelyezve”.

A TASZ határozott véleménye, hogy a Célpont fenti adása nem a tények bemutatásának és a valóság hűséges megjelentetésének igényével született, hanem azért, mert a TASZ korábban egy filmjében felhívta a nyilvánosság figyelmét arra, hogy a Hír Tv – egy brit lap, a Guardian Gyöngyöspatáról szóló, és a szegregáció tényét ismertető cikkére regálva – gyaníthatóan manipulatív módon elferdítette a valóságot, és tagadta, hogy az iskolában szegregáció lenne. A Célpont című műsor díjazása éppen ezért szervezetünk szerint olyan döntés, amely számunkra nem teszi lehetővé, hogy a szervezetünknek felajánlott díjat elfogadjuk.

Kérjük, hogy a TASZ döntéséről a nemzetközi zsűri tagjait értesíteni szíveskedjenek.

Budapest, 2012. március 23.

Üdvözlettel,
Dénes Balázs elnök
Társaság a Szabadságjogokért

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Brutális kényszervallatás eltussolása miatt ítélte el a magyar államot a strasbourgi bíróság

Mai ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) megállapította, hogy a magyar hatóságok megsértették roma származású ügyfelünk alapvető emberi jogait azzal, hogy eltussoltak egy rendőrségi fogdán történt kényszervallatást.

Nincs olyan anya, aki be tudná pótolni ezeket az elvesztett éveket

Fél éve, március végén hírt adtunk róla, hogy Bence két éves korában végre hazakerült a szüleihez. Mint akkor megírtuk, a kisbaba születésekor azért nem kerülhetett haza, mert a helyi védőnő hónapokkal korábban jelezte a kórház számára: „Az asszonynak minden gyermeke átmeneti nevelésben van. Irreális lenne az újszülött kórházból való távozása az anyával együtt.”

Mit érdemel?

Mit érdemel az a szülő páros, aki a jelzőrendszer szerint nem megfelelően neveli a gyerekeit? A gyerekvédelmi törvény tökéletesen rendelkezik erről. Családba fogadás, helyettesítő szülői szolgálat, ideiglenes hatályú elhelyezés. Ha az utóbbi mellett döntenek, a szülőknek a törvény szerint harminc nap áll rendelkezésükre, hogy az okokat, amik a kiemeléshez vezettek megszüntessék, a gyakorlatban azonban ez többször harminc nap szokott lenni. Ha az ideiglenes hatályú elhelyezés felülvizsgálatakor még mindig fenn állnak a kiemelést indikáló okok, akkor a gyerekeket nevelésbe veszik. Ezt évente vizsgálják felül.