Egészségügyi tárgyú TASZ Álláspont

Elkészült a TASZ 26. számú Álláspontja, amely az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/18093. számú törvényjavaslathoz kapcsolódik. A Javaslat országgyűlési vitája a héten zajlik.

A TASZ Álláspont-sorozata mindig a TASZ egy-egy konkrét törvényjavaslat kapcsán kifejtett véleményét tartalmazza, melyet egyesületünk (elektronikus, esetenként nyomtatott formában) minden egyes országgyűlési képviselőhöz eljuttat.A kiadvány taglalja a TASZ emberi jogi aggályait, valamint szabályozási javaslatokat is tartalmaz annak érdekében, hogy a végül elfogadásra kerülő szöveg összhangban legyen alkotmányos alapjogainkkal.A 26. számú Álláspont a következő témákat érinti:- a pszichiátriai kezelés szabályai (a veszélyeztető és a közvetlen veszélyeztető magatartás közötti különbségtétel; a cselekvőképességükben érintett személyek differenciált megközelítése; a helyettes döntéshozó, a gyámhatóság és a bíróság szerepe; az önkéntes és a kötelező gyógykezelés elhatárolása)- a mesterséges megtermékenyítés szabályai(a petesejt-adományozás anonimitásának feloldása; a dajkaterhesség visszaállítása; az egyedülálló nők gyermekvállaláshoz való joga)- a betegjogi szabályozás (a kapcsolattartás joga, a betegek panaszjoga)- az egészségügyi adatok kezelésének szabályai (az ombudsmanok adatkezelési jogosítványai; a HIV/AIDS esetek jelentése)- a nemdohányzók érdekében alkalmazható korlátozások- a kijózanító állomásokra vonatkozó szabályok hiánya- az állam kártalanítási felelőssége a kötelező védőoltásokkal, illetve a vizsgálati készítmények klinikai tesztelésével kapcsolatban felmerülő szövődményekért- a cselekvőképességükben érintettek családtervezési célból történő művi meddővé tétele
Kapcsolódó anyagok:


- Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/18093. sz. törvényjavaslat

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Az ombudsman szerint sem kötelező a várandósgondozás

Tavasszal már írtunk róla, hogy 2017 végén az alapvető jogok biztosához fordultunk, mert nem tartottuk egyértelműnek, hogy kötelezők-e a terhesség alatti vizsgálatok – például az ultrahang és a vérvétel – vagy sem. Szerintünk a jogi szabályozás nem egyértelmű a kérdésben, ez pedig a várandós nő önrendelkezési jogának sérelmével jár. Az ombudsman pár napja kiadott jelentése minket igazolt.

Mit csinált az ÁNTSZ 2014-2016 között a kórházi fertőzésekkel?

Míg 2015-ben az állami egészségügyi szolgáltatók összesen kevesebb mint 1 millió forint büntetést kaptak, addig az autósok közlekedési bírságra összesen 18 milliárd forintot fizettek. Mennyiszer ellenőriz az ÁNTSZ és mik a szankciók? Összefoglaljuk az egészségügyi intézmények ellenőrzésére vonatkozó adatokat, melyeket az ÁNTSZ-től kaptunk.

Ügyfelet keres a TASZ Önrendelkezési Programja

A TASZ Önrendelkezési Programjának munkáját úgy is segítheted, hogy a meddőségi kezelésekkel és spermabankokkal összefüggő stratégiai ügyünkben a TASZ ügyfelévé válsz. Így magad is részt vehetsz az alapvető jogok kikényszerítésében.