Egészségügyi tárgyú TASZ Álláspont

Elkészült a TASZ 26. számú Álláspontja, amely az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/18093. számú törvényjavaslathoz kapcsolódik. A Javaslat országgyűlési vitája a héten zajlik.

A TASZ Álláspont-sorozata mindig a TASZ egy-egy konkrét törvényjavaslat kapcsán kifejtett véleményét tartalmazza, melyet egyesületünk (elektronikus, esetenként nyomtatott formában) minden egyes országgyűlési képviselőhöz eljuttat.A kiadvány taglalja a TASZ emberi jogi aggályait, valamint szabályozási javaslatokat is tartalmaz annak érdekében, hogy a végül elfogadásra kerülő szöveg összhangban legyen alkotmányos alapjogainkkal.A 26. számú Álláspont a következő témákat érinti:- a pszichiátriai kezelés szabályai (a veszélyeztető és a közvetlen veszélyeztető magatartás közötti különbségtétel; a cselekvőképességükben érintett személyek differenciált megközelítése; a helyettes döntéshozó, a gyámhatóság és a bíróság szerepe; az önkéntes és a kötelező gyógykezelés elhatárolása)- a mesterséges megtermékenyítés szabályai(a petesejt-adományozás anonimitásának feloldása; a dajkaterhesség visszaállítása; az egyedülálló nők gyermekvállaláshoz való joga)- a betegjogi szabályozás (a kapcsolattartás joga, a betegek panaszjoga)- az egészségügyi adatok kezelésének szabályai (az ombudsmanok adatkezelési jogosítványai; a HIV/AIDS esetek jelentése)- a nemdohányzók érdekében alkalmazható korlátozások- a kijózanító állomásokra vonatkozó szabályok hiánya- az állam kártalanítási felelőssége a kötelező védőoltásokkal, illetve a vizsgálati készítmények klinikai tesztelésével kapcsolatban felmerülő szövődményekért- a cselekvőképességükben érintettek családtervezési célból történő művi meddővé tétele
Kapcsolódó anyagok:


- Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/18093. sz. törvényjavaslat

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Koronavírus: jogi túlélőkészlet karantén esetére

Sokat hallani az új koronavírus (azaz a COVID-19) kapcsán a karanténról. Kínában és már Olaszországban is egész településeket zártak el a külvilágtól a hatóságok, de a földrajzi karantén nem az egyetlen járványügyi intézkedés, amelyet az állam járvány idején megtehet. Ebben az anyagban végigvesszük, hogy súlyosabb járványügyi helyzetben hogyan korlátozhatja az állam az életünket.

„Nem merek sehova sem befeküdni, pedig a sérv miatt kellene a műtét.”

 
 

 

Képzeld el, hogy egy rutinműtétre kell befeküdnöd egy kórházba. Régóta halogattad már, hiszen mindig volt jobb dolgod, mint egy kórteremben lábadozni. Győzködted magad, hogy bonyolult összeegyeztetni a napirendeddel, meg a szabadságodat sem pont így akarod eltölteni, de valójában kicsit félsz az altatástól, meg hogy biztos fájni fog a varrat, és egyébként is ki akar heteken át nejlonzacskót magára húzva zuhanyozni?

Pereljük az ÁNTSZ-t a kórházi fertőzések nyilvánosságáért

Tegye fel a kezét, aki meglepődött, hogy az ÁNTSZ elutasította azt az adatigénylésünket, amit a kórházi fertőzések számának kiderítése érdekében nyújtottunk be. Bár az ÁNTSZ hangsúlyozta, hogy a számok mindenki számára elérhetők, most lepattintottak minket, szerintük a számok ún. „döntés-előkészítő adatok”. Szerintünk meg az ÁNTSZ jogszabálysértően titkolózik, úgyhogy bepereljük