Barion Pixel TASZ | Egészségügyi tárgyú TASZ Álláspont

Egészségügyi tárgyú TASZ Álláspont

Elkészült a TASZ 26. számú Álláspontja, amely az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/18093. számú törvényjavaslathoz kapcsolódik. A Javaslat országgyűlési vitája a héten zajlik.

A TASZ Álláspont-sorozata mindig a TASZ egy-egy konkrét törvényjavaslat kapcsán kifejtett véleményét tartalmazza, melyet egyesületünk (elektronikus, esetenként nyomtatott formában) minden egyes országgyűlési képviselőhöz eljuttat.

A kiadvány taglalja a TASZ emberi jogi aggályait, valamint szabályozási javaslatokat is tartalmaz annak érdekében, hogy a végül elfogadásra kerülő szöveg összhangban legyen alkotmányos alapjogainkkal.

A 26. számú Álláspont a következő témákat érinti:

– a pszichiátriai kezelés szabályai (a veszélyeztető és a közvetlen veszélyeztető magatartás közötti különbségtétel; a cselekvőképességükben érintett személyek differenciált megközelítése; a helyettes döntéshozó, a gyámhatóság és a bíróság szerepe; az önkéntes és a kötelező gyógykezelés elhatárolása)

– a mesterséges megtermékenyítés szabályai(a petesejt-adományozás anonimitásának feloldása; a dajkaterhesség visszaállítása; az egyedülálló nők gyermekvállaláshoz való joga)

– a betegjogi szabályozás (a kapcsolattartás joga, a betegek panaszjoga)

– az egészségügyi adatok kezelésének szabályai (az ombudsmanok adatkezelési jogosítványai; a HIV/AIDS esetek jelentése)

– a nemdohányzók érdekében alkalmazható korlátozások

– a kijózanító állomásokra vonatkozó szabályok hiánya

– az állam kártalanítási felelőssége a kötelező védőoltásokkal, illetve a vizsgálati készítmények klinikai tesztelésével kapcsolatban felmerülő szövődményekért

– a cselekvőképességükben érintettek családtervezési célból történő művi meddővé tétele

Kapcsolódó anyagok:

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/18093. sz. törvényjavaslat

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.