Barion Pixel TASZ | Egy heroin-használó Stockholmban

Egy heroin-használó Stockholmban

Tekintse meg az új videónkat és cselekedjen – sürgesse a svéd kormányt, hogy biztosítson tűcsere programokat Stockholmban MOST!

A svéd drogpolitika árnyoldalait bemutató sorozatunk második részében (tekintse meg az előzőt itt) bemutatjuk egy svéd heroinfogyasztó, Janne életét. A filmet a Swedish Drug Users' Union-nal együttműködve készítettük.
Egy társadalomban, amely még mindig a drogmentes világ utópiájának mámorában él, a drogfogyasztó kiközösített, akitől a "normális emberek" félnek és elutasítják. Elég könnyű bekerülni egy absztinencia-orientált kezelésbe (12 lépés), de egy metadon fenntartó programba belépni nehéz, ráadásul, ha sikerül, rendszeresen szembesülhetünk az egészségügyi dolgozók rosszallásával. Bár néhány éve a kormány elfogadott egy új törvényt, amely engedélyezi a tűcserét az országban, még mindig nem lehet steril tűhöz és fecskendőhöz jutni a fővárosban. Tudományos tanulmányok százait áttekintve, az ENSZ releváns szervei (WHO, UNODC, UNAIDS) arra jutott, hogy a tű- és fecskendő csere programok hatékonyak a HIV és AIDS terjedésének csökkentésében – de nem eredményezik a drogfogyasztás növekedését.

 

 

 
Tekintse meg a videót itt!

  • A videófájlt letöltheti innen!
  • A film angol és magyar felirattal készült. Ha szeretne nekünk segíteni más nyelvekre is lefordítani a filmet, akkor azt megteheti úgy, hogy  letölti ezt a szöveget és lefordítja a sorait. Fontos, hogy változtatások nélkül őrizze meg időzítést! Köszönjük a segítségét!

Miért utasítják vissza még mindig olyan sokan a svéd politikai elitből az ártalomcsökkentést? Azért, mert úgy gondolják, hogy a szavazók azt várják el tőlük, hogy ellenálljanak. Azonban a European Drug Policy Initiative egy friss közvélemény kutatása szerint Svédország felnőtt populációjának 57%-a támogatja a tűcserét a droghasználók számára. Ennek a többségnek hallatnia kell a hangját és sürgetni a kormányt, hogy a stockholmi droghasználók számára tiszta tűket és fecskendőket biztosítson! A Svédországon belülről és kívülről érkező, növekvő nyomás nélkül nincs esély változásra.

Küldjön levelet Ms. Maria Larssonnak, a Közegészségügyi Miniszternek és kérje meg tőle, hogy vegye át a tűcseréért folytatott harc vezetését!

Ez könnyű és gyors, csak a következő öt lépést kell követnie:

1. Lépés – nyisson egy új üzenetet és a címzett mezőbe másolja be a következő címet: maria.larsson@social.ministry.se

2. Lépés – adja hozzá az emailünket a cc (carbon copy) / másolatot kap mezőhöz: tasz@tasz.hu

3. Lépés – töltse ki a tárgy mezőt (pl. "Call for needle exchange in Sweden")

4. Lépés – másolja be ezt a minta levelet emailjének üzenetörzsébe vagy fogalmazzon saját üzenetet:

 

Dear Ms. Larsson,
as a Minister of Public Health it is needless to remind you that to have access to evidence based drug treatment and HIV prevention is a human right. The World Health Organization, the UN Office on Drugs and Crime and the Joint UN Program on HIV and AIDS unanimously support needle and syringe exchange programs as an evidence-based method to stop the spread of blood born diseases.
Sweden always claimed to be a champion of human rights – but today Stockholm is the only capital in the European Union where injecting drug users have no access to sterile needles and syringes. This must be changed. The government has already committed itself to allow needle exchange programs in the country but urgent actions need to be taken to stop the violation of human rights of people who use drugs.
I do not ask you to support drug use – I only ask you to support people who use drugs in their everday struggle to avoid life-threatening harms like HIV and AIDS. According to a recent public poll, 57% of Swedish adults support needle exchange programs – they are aware of the facts that this is the best interest of the whole society. 

Yours sincerely,

 

5. Lépés – küldje el az emailt!

Köszönjük szépen a segítségét!
 

Sárosi Péter

EZ A CIKK A DROGRIPORTEREN SZEREPLŐ OLDAL MÉSOLATA. HA SZERETNE HOZZÁSZÓLNI EHHEZ A CIKKHEZ KÉRJÜK TEGYE MEG AZ EREDETI OLDALON, AMELYET IDE KATTINTVA ÉRHET EL
 

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.