Elkészült az első online budapesti térfigyelő kameratérkép

Két és fél év pereskedés után, idén tavasszal a Legfelsőbb Bíróság mondta ki, hogy a BRFK köteles a részünkre a Budapesten működő, a rendőrség által működtetett közterületi térfigyelő kamerák adatait kiadni. A kamerák elhelyezkedése, illetve a kamerákkal kapcsolatos üzemeltetési, pénzügyi, technikai, jogi, személyzeti, valamint a lakosság tájékoztatására, a rendszerek ellenőrzésére vonatkozó információk mind közérdekű adatok.

A budapesti közterületeken működő több mint 600 térfigyelő kamera adataiból már 300-nál több megtalálható a www.geospace.hu térképén. A Geospace.hu projekt munkájával ingyenesen segítette a térkép létrejöttét, azonban ahhoz, hogy teljes legyen a kép, a budapestiek segítségét is kérjük. Jelöljék meg a térképen, hogy az utcákon hol láttak térfigyelő kamerákat, készítsenek róluk fényképeket és tegyék fel a térképre.

Mivel egyes kerületekben (XIII. és X.) törvénysértő módon nem a rendőrség üzemelteti a térfigyelő rendszert, ezért az ott működő kamerákról nincsenek adatok. A kerületek ellen pert indítottunk, melyet első fokon meg is nyertünk.

A kamerás térfigyelés részleteiről keveset lehet tudni. Csupán három részletben lehetünk bizonyosak:

1. A térfigyelés korlátozza az állampolgárok információs önrendelkezési jogát.

2. A korlátozás szükségességét és arányosságát (azaz alkotmányosságát) semmi nem támasztja alá, mivel Magyarországon soha nem került nyilvánosságra olyan hatástanulmány, amely azt vizsgálta volna, hogy a közbiztonságot mennyiben javítják a kamerák és létezik-e olyan megoldás, amely kevésbé gázol bele a polgárok magánszférájába.

3. A térfigyelés rendkívül drága, például Zuglóban 68 kamera felszerelése 160 millió forintba került 2006-ban, a működtetése pedig sok tízmillió forint évente.

A kameratérkép elkészítésével a TASZ-nak és a geospace.hu-nak az a célja, hogy az állampolgárok megfelelő tájékoztatást kapjanak arról, hogy hol és hogyan figyelik meg őket.

Szeretnénk elősegíteni, hogy tudatosan és ne teljesen kiszolgáltatva viszonyuljanak e milliókat érintő jogkorlátozáshoz és az interneten keresztül képesek legyenek „visszafigyelni” az őket figyelőket.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Európai Uniós irányelv született a telekommunikációs adatok rögzítéséről

2006. február 21-én, kedden pont került a több mint másfél éve húzódó folyamat végére: az Európai Unió irányelvet fogadott el az adatrögzítésről. A szabály szerint a tagállamok telekommunikációs szolgáltatói 6 és 24 hónap közötti időtartamra kötelesek megőrizni a különféle telekommunikációs adatainkat, az így nyert információktól a terrorizmus és bűnözés elleni harc hatékonyságának növekedését várják.

A TASZ vesztett az AB ellen közérdekű adatok kiadása iránt indított perében, a nyilvánosság nyert

A Fővárosi Ítélőtábla 2005. május 5-i tárgyalásán másodfokon, jogerősen is elutasította a Társaság a Szabadságjogokért keresetét. A TASZ 2004 novemberében perelte be az Alkotmánybíróságot közérdekű adat közlésének megtagadása miatt.

Pert nyertünk Székesfehérvár Önkormányzata ellen!

A székesfehérvári közterületi kamerás térfigyelő-rendszerekre vonatkozó közérdekű adatok kiadását kértük. A Székesfehérvári Városi Bíróság az általunk feltett összes kérdés tekintetében kimondta, hogy azok közérdekű adatok megismerésére irányulnak és az adatok kiadására kötelezte az Önkormányzatot, illetve a Városgondnokságot.