Ellenszélben is folytatódik a munka

Az utóbbi időkben a Norvég Civil Támogatási Alap körül kialakult viharos helyzet ellenére, mint arról már korábban beszámoltunk, a TASZ civilhálózat-építő munkája nem állt meg, tovább folytatódik. 2014. június 20-21-én megtartottuk az első, kétnapos kommunikációs tréningünket, amelyen a kiválasztott szervezetek képviselői, összesen tizenkilenc fő vett részt, és így mind a tíz szervezet képviseltette magát.

A tréningünk legfontosabb célja az volt, hogy egymástól tanulva, közösen ismerjük meg a leghatékonyabb kommunikációs eszközöket, illetve hogy a tréning végére a szervezetek kommunikációval foglalkozó munkatársai képessé váljanak arra, hogy saját szervezeti erőforrásaik mentén a legjobban alkalmazható technikákat használják. A TASZ szerint ugyanis a kommunikáció sokkal több, mint egy eszköz és nem pusztán kapacitás és erőforrás függvénye. Ezt a szemléletet tartottuk szem előtt és próbáltuk közvetíteni a résztvevőknek.

Kertész Anna, kommunikációs vezetőnk számtalan példát és eszközt mutatott be a TASZ kommunikációs gyakorlatairól, tapasztalatairól. Többek között arról is szó volt, hogy mitől működik, mitől lesz igazán sikeres egy civil szervezet kommunikációja, mikor kiknek és hogyan érdemes üzenetet megfogalmazni, ehhez milyen eszközöket lehet társítani illetve mennyire lehet költséghatékony módon frappáns üzeneteket megfogalmazni és eljuttatni a címzetteknek.

Legtöbb résztvevő előnyként emelte ki azt, hogy gyakorlati példákat, jó gyakorlatokat is hallhattak és nem csak az elméleti ismeretek átadásáról szólt a képzés. Csoportos munkák keretében hatékony kommunikációs eszközöket gyűjtöttünk össze, híreket, blogposztokat, sajtóközleményeket elemeztünk, illetve arra is jutott idő, hogy minden szervezet egyenként bemutassa eddigi legsikeresebb kommunikációs példáját, amivel az volt a célunk, hogy egymástól tanulva, különböző profilú szerveztek példáján át vizsgáljuk meg, azt hogyan müködhet hatékonyan egy kommunikációs kampány.

A tréning során a résztvevő szervezetek elkészítették saját szervezetük egy hónapra szóló kommunikációs tervét is, ami egy konkrét esemény köré épült, és tartalmazta a kommunikációs előkészületeket illetve utómunkákat is. Minden szervezet sikerrel abszolválta ezt a feladatot, bár voltak olyanok, akik eddig soha nem készítettek kommunikációs tervet, mivel korábban nem tartották azt feltétlenül fontosnak. Kiderült, hogy sokszor előfordult már, hogy egy ügyet egyáltalan vagy nem kellő hangsúllyal kommunikáltak, azt gondolván hogy nem érdekel majd senkit. Reményeink szerint a tréning során sikerült megváltoztatni bizonyos kommunikációs technikák alkalmazásával kapcsolatos téves berögződéseket, korábbi rossz gyakorlatokat.

A közös munka egy a helyszínen kisorsolt szervezet kommunikációs stratégiájának kidolgozásával folytatódik, ebben a TASZ kommunikációs vezetője fog segíteni a szerencsés szervezetnek. Természetesen a többi szervezet kérdéseire is megpróbálunk válaszolni kapacitásunkhoz mérten. A szervezetektől azt kértük, hogy a projekttel összefüggésben – használva a tréningen elsajátítottakat – adjanak hírt álláspontjukról, küldetésükről, ügyeikről, sikereikről, tapasztalataikról, jelenítsenek meg legalább hét tartalmat (cikket, blogbejegyzést, beszámolót, közleményt, videót) a hamarosan létrejövő közös blog oldalunkon.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Kijárási tilalom: a döntést a legmagasabb szinten kell meghozni

Minden felelős vezető, így a polgármesterek is keresik az eszközöket, hogy megállítsák a járvány terjedését. Sokan teszik fel a kérdést: miért lép közbe a kormány, amikor valaki végre cselekszik?

Tudnivalók barátságtalan környezetben működő civil szervezeteknek

Az utóbbi hónapokban rendkívül megszaporodtak a politikusoktól, településvezetőktől érkező, civil szervezetek ellen irányuló verbális és politikai támadások. Az alábbi összefoglalóban fontos és hasznos tudnivalókat gyűjtöttünk össze azért, hogy a civil szervezetek e támadások kivédésére jogi eszközöket vehessenek igénybe. Ha nyomás alatt van a szervezeted, de nem jogi, hanem stratégiai tanácsokra van szükséged, akkor ebben a bejegyzésben megtalálod a közreműködésünkkel készült A beteg demokráciákkal szembeni ellenállás Európában című kiadványt, melyben a 40. oldaltól olvashatók erre vonatkozó tanácsok.

Jogsegélyt nyújtunk az eskütételt megtagadó kutatónak

A TASZ jogi segítséget nyújt Kende Juditnak, aki annak ellenére, hogy az ELTÉ-n doktori fokozatot szerzett, mégsem vehette át doktori oklevelét és nem használhatja a doktori címét. Az ELTE ugyanis csak annak adja át az oklevelet, aki a doktori szabályzatban meghatározott esküt leteszi, erre viszont Kende Judit nem volt hajlandó, mert lelkiismeretével ellenétes lett volna, hogy Magyarország Alaptörvényének hűséget fogadjon.