Első Jogklinika ítélet, első győzelem

A Pesti Központi Kerületi Bíróság ma (2009-04-27) ítéletet hirdetett Dobozy Lilla ügyében, s kötelezte az alperes Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt.-t , hogy adja ki az alperes és a VII. kerületi önkormányzat közötti szerződést, amely szelektív hulladékgyűjtésre irányul. A bíróság az ítéleti indoklásában kiemelte, hogy az a tény, hogy az alperes a szolgáltatást nem törvényes kötelezettség, hanem jogi személyek közötti szerződéses megállapodás alapján végzi, nem jelenti azt, hogy a megállapodás kikerült volna a közérdekű adat fogalmi meghatározása alól. A bíróság nem vitatta, hogy a szerződés alapján végzett szolgáltatás nem közszolgáltatás, de ez nem mentesíti az FKF Zrt-t a tájékoztatási kötelezettsége alól.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nem hagyjuk abba a szegényeket vegzáló rendeletek megtámadását!

2017 nyarán 55 olyan önkormányzati szociális rendeletet támadtunk meg, melyben a legszegényebb lakosokat kötelezik lakásaik takarítására, a tűzifa gúlába állítására, ha szociális segélyt akarnak kapni. A négy megye kormányhivatalai fele részt igazat adtak nekünk, ezúttal a megmaradt, jogsértő rendeleteket támadtuk meg az ombudsman előtt.

Miért kell a kormánynak extra felhatalmazás a terrorveszélyre hivatkozva?

A kormányzat egy felhatalmazási törvénnyel lehetővé tenné, hogy a „terrorveszély-helyzetre” való önkényes hivatkozással különleges jogrendet vezessen be. A TASZ szerint ilyen szabályok megalkotására csak nagyon alapos ténybeli indokok alapján és további szigorú feltételek mellett van alkotmányos lehetőség, amelyek jelenleg nem állnak fenn.

Paks 2: A kormány saját szabályait sem tartja be?

Az új paksi atomerőműről szóló döntéshozatali folyamat során a kormány még a saját maga által hozott jogszabályt sem tartotta be, mivel nem végezték el a megalapozó vizsgálatokat. Ez derült ki annak a pernek a pénteki tárgyalásán, amelyet az Energiaklub a Társaság a Szabadságjogokért jogi képviseletével indított a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal szemben a paksi döntést megalapozó hatásvizsgálatok és elemzések megismeréséért.