Első Jogklinika ítélet, első győzelem

A Pesti Központi Kerületi Bíróság ma (2009-04-27) ítéletet hirdetett Dobozy Lilla ügyében, s kötelezte az alperes Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt.-t , hogy adja ki az alperes és a VII. kerületi önkormányzat közötti szerződést, amely szelektív hulladékgyűjtésre irányul. A bíróság az ítéleti indoklásában kiemelte, hogy az a tény, hogy az alperes a szolgáltatást nem törvényes kötelezettség, hanem jogi személyek közötti szerződéses megállapodás alapján végzi, nem jelenti azt, hogy a megállapodás kikerült volna a közérdekű adat fogalmi meghatározása alól. A bíróság nem vitatta, hogy a szerződés alapján végzett szolgáltatás nem közszolgáltatás, de ez nem mentesíti az FKF Zrt-t a tájékoztatási kötelezettsége alól.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Kijárási tilalom: a döntést a legmagasabb szinten kell meghozni

Minden felelős vezető, így a polgármesterek is keresik az eszközöket, hogy megállítsák a járvány terjedését. Sokan teszik fel a kérdést: miért lép közbe a kormány, amikor valaki végre cselekszik?

Tudnivalók barátságtalan környezetben működő civil szervezeteknek

Az utóbbi hónapokban rendkívül megszaporodtak a politikusoktól, településvezetőktől érkező, civil szervezetek ellen irányuló verbális és politikai támadások. Az alábbi összefoglalóban fontos és hasznos tudnivalókat gyűjtöttünk össze azért, hogy a civil szervezetek e támadások kivédésére jogi eszközöket vehessenek igénybe. Ha nyomás alatt van a szervezeted, de nem jogi, hanem stratégiai tanácsokra van szükséged, akkor ebben a bejegyzésben megtalálod a közreműködésünkkel készült A beteg demokráciákkal szembeni ellenállás Európában című kiadványt, melyben a 40. oldaltól olvashatók erre vonatkozó tanácsok.

Jogsegélyt nyújtunk az eskütételt megtagadó kutatónak

A TASZ jogi segítséget nyújt Kende Juditnak, aki annak ellenére, hogy az ELTÉ-n doktori fokozatot szerzett, mégsem vehette át doktori oklevelét és nem használhatja a doktori címét. Az ELTE ugyanis csak annak adja át az oklevelet, aki a doktori szabályzatban meghatározott esküt leteszi, erre viszont Kende Judit nem volt hajlandó, mert lelkiismeretével ellenétes lett volna, hogy Magyarország Alaptörvényének hűséget fogadjon.