„Európa a Betegekért” kampány indult

2008. szeptember 30-án, Andrea Vassiliou az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa megnyitotta az „Európa a Betegekért” kampányt, amelynek keretében több szakpolitikai javaslatot terjesztettek elő, amelyek elfogadásáról a Biztosság az elkövetkezendő 6-9 hónap során dönt.

Az említett szakpolitikai javaslatok a következő területeket ölelik fel: betegbiztonság, határokon átnyúló egészségügyi ellátás, ritka betegségek, szervadományozás és szervátültetés, rákszűrés, egészségügyi dolgozók, influenza elleni védőoltás, gyermekkori immunizáció, antibiotikumok alkalmazása. Ebbe a körbe tartozik az elfogadásra váró parlamenti és tanácsi irányelv a határokon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó betegjogok érvényesítéséről, amelyről korábban már olvashattak honlapunkon.

A kampány keretében több szakmai rendezvényre sor kerül majd az elfogadásra váró javaslatok megvitatása és európai szintű, az egészségügyi ellátást érintő témák vonatkozásában is, amelyek remélhetőleg érdemben járulnak majd hozzá a betegjogok hatékonyabb gyakorlása megvalósításához és közös európai minimum standardok kialakításához.

Bővebben itt olvashat a programokról és szakpolitikai javaslatokról magyar nyelven.


 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Adatvédelem az egészségügyben

Annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátás és finanszírozás hatékonyabb legyen, jelentősen megváltozott az egészségügyi adatainkhoz való hozzáférés szabályozása. Egészségügyi adataink, leleteink elektronikusan elérhetők minden kezelőorvos számára, aminek vannak előnyei, de hátrányai is.

Miért szállt rá az ombudsman a kormányra és a bíróságokra?

Képzeld el, hogy bevisznek a pszichiátriára, mert a szomszéd szerint öngyilkossággal fenyegetőzöl. Kopog a rendőr, te ajtót nyitsz, majd némi huzavona után bevisznek a János kórház pszichiátriájára a zárt osztályra. Érkezés után kapsz egy szurit, majd elsötétül a kép.

Hasogató fejfájásra ébredsz. Orvos sehol. A nővér kitartó könyörgésedre csak annyit felel, hogy nem mehetsz sehová, amíg az osztályvezető professzor úr haza nem enged. Ha pedig menni akarsz, azok a markos legények majd elveszik a kedved, és adnak még egy szurit.

Olvasd tovább...

Tanulságok az AIDS világnapján

December 1-je minden évben az AIDS világnapja, ezen a napon számotvetünk azzal, hogy az elmúlt egy év során mit értünk el a HIV vírussal kapcsolatban kitűzött célok közül. Sajnálatos, de az egyik legfontosabb tanulsága az eltelt időszaknak, hogy a politikai akart hiányosságai és a vírussal kapcsolatos stigma jelentősen megnehezíthetik a megelőzést és korlátozzák a HIV-vel élők joggyakorlását.