Európai Betegjogi Nap 2009. – összefoglaló

2009-ben is áprilisban ünnepelte több, betegekkel és betegjogokkal foglalkozó civil szervezet az Európai Betegjogi Napot.

Az Európai Betegjogi Nap nem hivatalos európai nap, ezt a napot az Active Citizenship Network (ACN) elnevezésű civil szervezet kezdeményezésére 2007. óta egyre több országban megszervezett eseményekkel ünneplik, elsősorban civilek. A kezdeményezést idén üdvözölte Androulla Vassilliou, az Európai Egészségügyi Biztos is videó-üzenetében, amit megtekinthet itt.

2009-ben a TASZ a Nemzeti Egészségügyi Tanáccsal közösen szervezett betegjogi kerekasztal beszélgetésegeket, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ), valamint a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány (BEGYKA) támogatásával.

A beszélgetéseken, amelyeket április 16-án tartottunk az Egészségügyi Minisztériumban, részt vettek újságírók, beteg szervezetek képviselői, az orvos társadalom képviselői, valamennyi érintett állami szervezet és a pártok képviselői.

Az esemény megnyitóján felszólalt Balog Zoltán (Fidesz), az Országgyűlés Emberi jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottságának elnöke és Dr. Vojnik Mára az Egészségügyi Minisztérium államtitkára, valamint Dr. Gara Imre a Nemzeti Egészségügyi Tanács alelnöke és a TASZ Betegjogi Programvezetője.

Az első kerekasztal témája a betegjogok helyzete volt Magyarországon. Részt vett Kovácsy Zsombor, az Egészségbiztosítási Felügyelet elnöke, Dr. Felmérai István a BEGYKA képviseletében, Dr. Rapi Katalin az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól, Dr. Major Mária az Egészségügyi Tudományos Tanács képviseletében, Dr. Oberfrank Ferenc a MOTESZ-től, Dr. Brunner Péter az OSZMK képviselője, Takács Péter a Magyar Orvosi Kamara képviseletében, Dr. Vojnik Mária valamint a TASZ Betegjogi Programvezetője, Kapronczay Stefánia. 
A második kerekasztal során több betegszervezet képviselője is felszólalt, többek között a Meggyógyulhatsz Egyesület, a Csupaszív Egyesület, a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága, az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány. A beszélgetésben részt vett Pusztai Erzsébet is az MDF képviseletében és Vojnik Mária. A felszólalók közül többen is hangsúlyozták elégedetlenségüket a Minisztérium jogalkotás során kifejtett egyeztetési tevékenységével, amely számos esetben nincs összhangban a jogalkotási törvény rendelkezéseivel. A hozzászólók közül többen kitértek a civil szervezetek hatékonyságának kérdésére és problémáira. A megszólalásokból kirajzolódott egy, a betegszervezetek összefogó ernyőszervezet iránti igény. A résztvevő szervezetek aláírhattak egy szándéknyilatkozatot az ernyőszervezet létrehozására vonatkozóan, amelyet két betegszervezet fogalmazott meg előzetesen.
A harmadik kerekasztal az egészségügyi dokumentáció kérdéseit igyekezett körül járni. Ezen részt vett Dr. Schwarcz Tibor (MSZP), Dr. Puskás Ferenc (KDNP és Fidesz képviseltében), Dr. Varga Piroska, a Szent Imre kórház főigazgató-helyettese, Erhadtné Gachályi Anikó (BEGYKA), Dr. Balog Zoltán (MESZK) és a TASZ Betegjogi Programvezetője. A TASZ képviselője hangsúlyozta a dokumentáció nyelvezetét érintő problémákat és szerepét a tájékoztatáshoz való jog megvalósulásában, mire Dr. Varga Piroska pedig vázolta az orvosok túlterheltségét, és kiemelte hogy szerinte a hatályos rendelkezések a dokumentációra vonatkozóan túlszabáylozottak. A BEGYKA képviselője felvetette a dokumentáció tekintetében a kiadás határidőhöz kötésének szükségességét. Szóba került még az ápolási dokumentáció kérdése és a dokumentáció másolásának költsége is a tanácskozáson.

Az Európai Betegjogi Nap nemzetközi eseményét Strasbourgban, az Európai Parlamentben tartotta az ACN április 22-én, egy nappal a határokon átnyúló egészségügyi szolgáltatásokról szóló irányelvjavaslatról való szavazás előtt. Ezen részt vett és felszólalt több európai parlamenti képviselő, valamint az egészségügyi biztos, Mrs. Vassilliou is. A képviselők elsősorban a képviselőcsoportjuk javaslatra vonatkozó álláspontját ismertették, míg a résztvevő szervezetek, így a TASZ képviselője is, a saját országukban lebonyolított eseményekről számoltak be.

A betegjogok területén tevékenykedő civil szervezetek kitűzték célul, hogy összegyűjtenek egy millió aláírást a betegjogi nap hivatalossá tétele érdekében. Az erről szóló petíciót letöltheti itt, amennyiben támogatni kívánja a kezdeményezést, kérjük, írja alá és küldje vissza a petíciót a TASZ címére (1084, Budapest, Víg utca 28.).
 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Adatvédelem az egészségügyben

Annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátás és finanszírozás hatékonyabb legyen, jelentősen megváltozott az egészségügyi adatainkhoz való hozzáférés szabályozása. Egészségügyi adataink, leleteink elektronikusan elérhetők minden kezelőorvos számára, aminek vannak előnyei, de hátrányai is.

Miért szállt rá az ombudsman a kormányra és a bíróságokra?

Képzeld el, hogy bevisznek a pszichiátriára, mert a szomszéd szerint öngyilkossággal fenyegetőzöl. Kopog a rendőr, te ajtót nyitsz, majd némi huzavona után bevisznek a János kórház pszichiátriájára a zárt osztályra. Érkezés után kapsz egy szurit, majd elsötétül a kép.

Hasogató fejfájásra ébredsz. Orvos sehol. A nővér kitartó könyörgésedre csak annyit felel, hogy nem mehetsz sehová, amíg az osztályvezető professzor úr haza nem enged. Ha pedig menni akarsz, azok a markos legények majd elveszik a kedved, és adnak még egy szurit.

Olvasd tovább...

Tanulságok az AIDS világnapján

December 1-je minden évben az AIDS világnapja, ezen a napon számotvetünk azzal, hogy az elmúlt egy év során mit értünk el a HIV vírussal kapcsolatban kitűzött célok közül. Sajnálatos, de az egyik legfontosabb tanulsága az eltelt időszaknak, hogy a politikai akart hiányosságai és a vírussal kapcsolatos stigma jelentősen megnehezíthetik a megelőzést és korlátozzák a HIV-vel élők joggyakorlását.