Barion Pixel TASZ | Európai Betegjogi Nap 2009. – összefoglaló

Európai Betegjogi Nap 2009. – összefoglaló

2009-ben is áprilisban ünnepelte több, betegekkel és betegjogokkal foglalkozó civil szervezet az Európai Betegjogi Napot.

Az Európai Betegjogi Nap nem hivatalos európai nap, ezt a napot az Active Citizenship Network (ACN) elnevezésű civil szervezet kezdeményezésére 2007. óta egyre több országban megszervezett eseményekkel ünneplik, elsősorban civilek. A kezdeményezést idén üdvözölte Androulla Vassilliou, az Európai Egészségügyi Biztos is videó-üzenetében, amit megtekinthet itt.

2009-ben a TASZ a Nemzeti Egészségügyi Tanáccsal közösen szervezett betegjogi kerekasztal beszélgetésegeket, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ), valamint a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány (BEGYKA) támogatásával.

A beszélgetéseken, amelyeket április 16-án tartottunk az Egészségügyi Minisztériumban, részt vettek újságírók, beteg szervezetek képviselői, az orvos társadalom képviselői, valamennyi érintett állami szervezet és a pártok képviselői.

Az esemény megnyitóján felszólalt Balog Zoltán (Fidesz), az Országgyűlés Emberi jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottságának elnöke és Dr. Vojnik Mára az Egészségügyi Minisztérium államtitkára, valamint Dr. Gara Imre a Nemzeti Egészségügyi Tanács alelnöke és a TASZ Betegjogi Programvezetője.

Az első kerekasztal témája a betegjogok helyzete volt Magyarországon. Részt vett Kovácsy Zsombor, az Egészségbiztosítási Felügyelet elnöke, Dr. Felmérai István a BEGYKA képviseletében, Dr. Rapi Katalin az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól, Dr. Major Mária az Egészségügyi Tudományos Tanács képviseletében, Dr. Oberfrank Ferenc a MOTESZ-től, Dr. Brunner Péter az OSZMK képviselője, Takács Péter a Magyar Orvosi Kamara képviseletében, Dr. Vojnik Mária valamint a TASZ Betegjogi Programvezetője, Kapronczay Stefánia. 
A második kerekasztal során több betegszervezet képviselője is felszólalt, többek között a Meggyógyulhatsz Egyesület, a Csupaszív Egyesület, a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága, az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány. A beszélgetésben részt vett Pusztai Erzsébet is az MDF képviseletében és Vojnik Mária. A felszólalók közül többen is hangsúlyozták elégedetlenségüket a Minisztérium jogalkotás során kifejtett egyeztetési tevékenységével, amely számos esetben nincs összhangban a jogalkotási törvény rendelkezéseivel. A hozzászólók közül többen kitértek a civil szervezetek hatékonyságának kérdésére és problémáira. A megszólalásokból kirajzolódott egy, a betegszervezetek összefogó ernyőszervezet iránti igény. A résztvevő szervezetek aláírhattak egy szándéknyilatkozatot az ernyőszervezet létrehozására vonatkozóan, amelyet két betegszervezet fogalmazott meg előzetesen.
A harmadik kerekasztal az egészségügyi dokumentáció kérdéseit igyekezett körül járni. Ezen részt vett Dr. Schwarcz Tibor (MSZP), Dr. Puskás Ferenc (KDNP és Fidesz képviseltében), Dr. Varga Piroska, a Szent Imre kórház főigazgató-helyettese, Erhadtné Gachályi Anikó (BEGYKA), Dr. Balog Zoltán (MESZK) és a TASZ Betegjogi Programvezetője. A TASZ képviselője hangsúlyozta a dokumentáció nyelvezetét érintő problémákat és szerepét a tájékoztatáshoz való jog megvalósulásában, mire Dr. Varga Piroska pedig vázolta az orvosok túlterheltségét, és kiemelte hogy szerinte a hatályos rendelkezések a dokumentációra vonatkozóan túlszabáylozottak. A BEGYKA képviselője felvetette a dokumentáció tekintetében a kiadás határidőhöz kötésének szükségességét. Szóba került még az ápolási dokumentáció kérdése és a dokumentáció másolásának költsége is a tanácskozáson.

Az Európai Betegjogi Nap nemzetközi eseményét Strasbourgban, az Európai Parlamentben tartotta az ACN április 22-én, egy nappal a határokon átnyúló egészségügyi szolgáltatásokról szóló irányelvjavaslatról való szavazás előtt. Ezen részt vett és felszólalt több európai parlamenti képviselő, valamint az egészségügyi biztos, Mrs. Vassilliou is. A képviselők elsősorban a képviselőcsoportjuk javaslatra vonatkozó álláspontját ismertették, míg a résztvevő szervezetek, így a TASZ képviselője is, a saját országukban lebonyolított eseményekről számoltak be.

A betegjogok területén tevékenykedő civil szervezetek kitűzték célul, hogy összegyűjtenek egy millió aláírást a betegjogi nap hivatalossá tétele érdekében. Az erről szóló petíciót letöltheti itt, amennyiben támogatni kívánja a kezdeményezést, kérjük, írja alá és küldje vissza a petíciót a TASZ címére (1084, Budapest, Víg utca 28.).
 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.