Barion Pixel TASZ | Pedagógushiány

Pedagógushiány

Sztrájkoltak a gyereked iskolájában a tanárok? Tudod, mi a baj státusztörvénnyel? Hallottál a 7igenes alternatív népszavazásról? Voltál te vagy a gyereked tüntetni? Ha bármelyik kérdésre igen a válaszod, hozzád is elért az oktatási mozgalom, és talán magad is részt vettél benne valamilyen formában. Azt már jóval kevesebben tudják, hogy a megmozdulások, akciók mögött egy elkötelezett, pedagógusokból, diákokból, szülőkből és civilekből álló csoport sok száz, sok ezer órás munkája húzódik meg, akik közül sokan több mint másfél éve folyamatosan részt vesznek a mozgalom építésében. Mi őket támogatjuk, és ott vagyunk mellettük akkor is, amikor el akarja hallgattatni őket a hatalom, mert az oktatás ügye, mindannyiunk ügye.

16x9

Mit teszünk mi?

  • A sztrájkok, polgári engedetlenséges és tiltakozások kezdete óta jogi tanácsokkal segítjük ezek szervezőit és részvevőit, és mi is tagjai vagyunk az oktatási mozgalomnak.
  • Képviseljük a polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanárokat
  • Segítségünkkel indított pert volt iskolája ellen Pankotai Lili, akit az oktatási mozgalomban való részvétele miatt üldöztek el a pécsi intézményből. Emellett az ellene tüntetések kapcsán indított szabálysértési eljárásokban is segítjük őt.
  • Összesen több mint 30 esetben nyújtunk jogi segítséget diákoknak, akiket tüntetésen való részvételük miatt vontak eljárás alá.
  • Minden nagyobb tüntetésen jelen vannak jogi megfigyelőink, és forródrótunkat is bekapcsoljuk, hogy azonnali jogi segítséget tudjunk nyújtani szükség esetén.

Ügyfeleink

  • Pankotai Lili

Pankotai Lili a diáktüntetések egyik legismertebb arca. Egy éve, 2022. október 23-án állt először színpadra egy tüntetésen, és hiába üldözték el pécsi iskolájából emiatt, azóta is rendszeresen részt vesz az oktatási mozgalom eseményein, és nem fél kimondani, mennyi baj van az oktatási rendszerben, az országban. A tiltakozások egyik fontos szereplőjeként kiszúrta magának a rendőrség is. Azóta, hogy a diáktüntetők először a Miniszterelnökség elé vonultak, ha senki nem áll a tiltakozások élére, a rendőrség Lilit bírságolja meg azon az alapon, hogy ő volt a felelős a Karmelita előtti be nem jelentett tüntetésekért. Szerintünk Lili kipécézése és folyamatos bírságolása indokolatlan, ezért a volt iskolája ellen indított személyiségi jogi per mellett segítséget nyújtunk neki a szabálysértési ügyekben is. Lili nem hagyja magát elhallgattatni, mi pedig abban segítünk neki, hogy a véleménye miatt ne sújtsa aránytalan megtorlás.

  • diáktüntetők

Lili mellett eddig több mint 20 diáktüntetőknek nyújtottunk jogi segítséget, akiket azért vontak eljárás alá, hogy megfélemlítsék őket. Mindegyikük ellen aránytalan szigorúsággal lépett fel a rendőrség és az ügyészség. Több, még kiskorú diákot hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítanak, miközben mindössze üres műanyagpalackot dobtak a rendőrsorfal felé vagy tejszínhabot fújtak a könnygázra válaszul. Olyanok is vannak, akiknek annyi volt a bűnük, hogy a könnygáz ellen védekezve maszkban mentek tüntetni. Abban segítünk nekik, hogy a véleményük miatt ne sújtsa őket aránytalan megtorlás.

  • polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárok

Két óriási jelentőségű perünk indult 2023 márciusban: nyolc, polgári engedetlenség miatt kirúgott tanár ügyét kezdte tárgyalni a Fővárosi Törvényszék. A tét nem kisebb, mint hogy a bíróság eldöntse, ki lehet-e rúgni polgári engedetlenség miatt a tiltakozó tanárokat. Meggyőződésünk, hogy a néhány órás engedetlenség – különösen a több évtizedes pedagógusi munka tükrében – nem arányos azzal a következménnyel, hogy valaki végleg elveszítse az állását. Ezért Sziklai Tamás ügyvéd képviseletével két pert indítottunk a Belső-Pesti tankerület vezetője által kirúgott két, illetve a Külső-Pesti tankerület vezetője által kirúgott hat tanár ügyében. A kirúgott tanárok perében a munkajogi szabályok mérlegelése mellett fontos, hogy céljuk a tiltakozás volt: fel akarták hívni a figyelmet az oktatás problémáira, ezzel változást elérve. Mivel azonban a pedagógusok sztrájkjogát korábban teljesen kiüresítették, nem láttak más lehetőséget a tiltakozásra, mint a polgári engedetlenség. A tiltakozás és véleménynyilvánítás pedig olyan alapjog, amelyet védelem illet meg, ezért ajánlottunk nekik jogi képviseletet.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.