Barion Pixel TASZ | zöld

Zöld jogvédelem

Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy bátor polgárok egyre aktívabban lépnek fel környezetünk védelmében szerte az országban. Mindig kötelességünknek éreztük, hogy segítsük őket, de ennél többet is szeretnénk tenni. Célunk, hogy közös fellépésünk hatására az állam vegye komolyan Alaptörvényben vállalt kötelességét: őrizze meg és tartsa fenn a jövő nemzedék számára a természeti erőforrásainkat.

Meggyőződésünk, hogy a környezet épségének megőrzése, az ökológiai válság kezelése és a klímaváltozás elleni cselekvés az egyik legfontosabb közös ügyünk. Úgy érezzük, hogy jogvédő szervezetként kötelességünk foglalkozni az ökológiai válsággal, amely elkerülhetetlenül hatással lesz alapvető emberi jogaink érvényesülésére. Azt szeretnénk elérni, ha a hatalommal rendelkezők számára is elsődleges szempont lenne a környezetünk védelme.

Ennek eléréséhez fontos, hogy minél többen és minél aktívabban tudjanak, merjenek és akarjanak részt venni környezetvédelmi ügyekben.

Mi a probléma?

Rendszeresen azt tapasztaljuk, hogy az országos és helyi döntéshozók az emberek bevonása és informálása nélkül avatkoznak be a környezetünkbe, és nem veszik figyelembe a jelenlegi és jövő generációk érdekeit. A saját politikai érdekeiket előtérbe helyezve pusztítják a természetet, ahelyett, hogy a fenntartható, zöld megoldásokat támogatnák.

A kormányzat nem foglalkozik eleget az ökológiai válságra való felkészüléssel és annak kezelésével sem, pedig ez az emberiség előtt álló egyik legfontosabb megoldandó probléma.

Mit lehet tenni?

Országszerte több aktív polgárt támogattunk, akik sikerrel léptek fel környezetkárosító beruházások ellen. A Dunakanyarban élő pilismarótiak kiállásának hatására lemondott az önkormányzat, ami a helyiek bevonása nélkül akart bányát építeni a város határába. Azt is elérték, hogy népszavazással dönthessenek a beruházásról. A balatonaligai lakosok és nyaralótulajdonosok pedig megakasztották a tó partjára tervezett szállodakomplexum megépítését.

Szeretnénk minél többekhez eljuttatni azt a tudást, amellyel hatékonyabban tehetnek természetkárosító beruházások ellen, illetve rá tudják kényszeríteni a döntéshozókat, hogy foglalkozzanak a klímaváltozással és a zöld ügyekkel. Ezen kívül azt is szeretnénk elérni, hogy azok is bátran ki merjenek állni környezetük védelméért, akik most még eszköztelennek érzik magukat ebben. Hisszük, hogy minél többen állnak ki a környezet védelméért, annál jobb, a természet megőrzését szolgáló döntések születhetnek.

Mit teszünk mi?

Ott vagyunk azok mellett, akik tiltakoznak az erdők gazdasági célú kivágása ellen, akik az ipari beruházások környezeti hatásai ellen szólalnak fel, akik kistelepüléseken népszavazást szerveznek tájvédelmi körzetük védelmére, akik feltárják a környezetre is káros korrupciós ügyeket és mindazok mellett, akik a környezetre káros döntések ellen vagy környezetet védő döntésekért szólalnak fel.

A környezeti demokrácia érvényesítésében alapvetően a politikai szabadságjogok klasszikus eszközeivel segítünk:

  • hozzáférés a fontos információkhoz, (például hatástanulmányokhoz, beruházások terveihez),
  • részvétel a környezeti döntések meghozatalában (például ügyfélként helyi eljárásokban),
  • fellépés jogsértésekkel szemben.

Számos közérdekűadat-igénylést írtunk, részvételi lehetőségekről és tiltakozási eszközökről adtunk jogi tanácsot, ügyészségi panaszt készítettünk, illetve Alkotmánybírósághoz is fordultunk az egészséges környezethez való alapjog érvényesítése érdekében. Több civil kezdeményezésnek is rendszeres jogi konzultációval segítünk, például a Nagy Tavak Koalíciónak, és részt veszünk a Zöld Civil Együttműködés szervezeteinek országos találkozóin is.

A jövőben a klíma- és ökológiai válság okozta emberi jogi sérelmekkel is szeretnénk foglalkozni. Szeretnénk fellépni azért, hogy az államok tegyenek érdemi lépéseket ezen sérelmek elkerülése vagy ellensúlyozása érdekében, ezért folyamatosan képezzük magunkat a zöld jogérvényesítés terén. Célunk az is, hogy a környezeti igazságosság elve érvényre jusson Magyarországon, ezért ott leszünk azok mellett, akik még inkább kitettek az ökológiai válság káros hatásainak.

Eszközök aktivistáknak

Keress minket bátran, ha jogi segítségre lenne szükséged, hogy fellépj valamilyen környezetkárosítás ellen vagy szeretnél elérni valamit a helyi döntéshozóknál! Ha pedig még nem tudod, mit tehetnél környezeted védelmében, kattints tájékoztató oldalunkra, ahol számos eszközt és jó példát találsz a zöld érdekérvényesítésre!

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.