Barion Pixel TASZ | Választási Jogi Program

Választási Jogi Program

Elindult a TASZ 2024-es Választójogi Programja. A korábbi választásokhoz hasonlóan a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választások kapcsán is segítünk, hogy megismerhesd a jogaidat és élhess velük. Frissítjük és folyamatosan bővítjük választással kapcsolatos tájékoztatóinkat, ahol hasznos információkat találsz választópolgárként, jelöltként vagy aktivistaként is. Ingyenes jogsegélyszolgálatunkon keresztül közvetlenül is kérhetsz tőlünk tanácsot és segítséget, a kampányidőszakban pedig választójogi forródrótunk is élni fog. Több településen műhelyekkel segítjük a választópolgárokat és jelölő szervezeteket, hogy minél aktívabbak lehessenek a választás folyamatában. Emellett más civil szervezetekkel együttműködünk azért, hogy összehangoljuk a tevékenységünket, és így hatékonyabban dolgozhassunk a szabadabb és tisztább választásokért.

Tudnivalók az összevont EP- és önkormányzati választásról

2024-ben önkormányzati és európai parlamenti választások is lesznek Magyarországon. Idén először egy napon tartják ezt a két választást, június 9-én. Az alábbi tájékoztatónkban összeszedtük, hogy melyik választáson mire szavazunk, ki szavazhat és mit kell tudni a közös lebonyolításról.

Mit kell tudni az európai parlamenti (EP) választásról?

Az európai parlamenti (EP) választáson arról szavazunk, hogy ki képviselje Magyarországot az Európai Parlamentben. A szavazatok legalább 5%-át megszerző pártlisták között osztják meg Magyarország 21 képviselői mandátumát az Európai Parlamentben. A listát állító pártok arányosan részesülnek a képviselői helyekből. Az EP-választást minden EU-s tagállamban ugyanabban az évben tartják.

Mit kell tudni az önkormányzati választásról?

Ebben a tájékoztatóban leírjuk, hogy ki és mire szavazhat az önkormányzati választásokon attól függően, hogy hol él. Az önkormányzati választáson településtípusonként eltér, hogy mire szavazunk. Más szabályok vonatkoznak fővárosra, a 10 000 főnél népesebb, és a 10 000 fő alatti lakósságszámú településekre is. Alapvetően azonban polgármestereket és az önkormányzati képviselő-testület tagjait választjuk meg. Azaz arról döntünk, hogy kik vezessék a településünket, kik hozzanak döntést a fontos helyi ügyekben.

Ajánlásgyűjtésre vonatkozó szabályok, fellépés az ajánlóívekkel való visszaélés ellen

Magyaroszágon a választásokon való induláshoz a jelölteknek (EP-választás esetén a pártoknak) ajánlásokat kell gyűjteniük. A választási iroda a szavazást megelőző 50. naptól, tehát a hivatalos kampányidőszak kezdetén adja át az ajánlóíveket a jelöltek vagy pártok részére. Innentől kezdve bárki gyűjthet az adott jelöltnek vagy pártnak ajánlásokat, a szabályok betartásával.
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.