Felelős döntést a művi meddővé tételről!

A TASZ levélben kérte az országgyűlési képviselőket, hogy a téves vagy félrevezető érvek sokasága közepette is a józan, releváns szempontokat és az alapvető emberi jogokat tartsák szem előtt a kérdés újraszabályozása során.

A művi meddővé tétel újraszabályozásának szükségessége, valamint tartalma körül heves viták bontakoztak ki az utóbbi időben, mely viták során számos csúsztatás, félreértés vagy félreértelmezés hangzott el. A Társaság a Szabadságjogokért a képviselőkhöz írt levelével emlékeztetni kívánja a jogalkotókat arra, hogy egy felelős döntésnek az emberi jogok tiszteletben tartása mellett objektív tényeken, nem pedig szubjektív feltételezéseken kell alapulnia.A levél szövege itt olvasható.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Adatvédelem az egészségügyben

Annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátás és finanszírozás hatékonyabb legyen, jelentősen megváltozott az egészségügyi adatainkhoz való hozzáférés szabályozása. Egészségügyi adataink, leleteink elektronikusan elérhetők minden kezelőorvos számára, aminek vannak előnyei, de hátrányai is.

Miért szállt rá az ombudsman a kormányra és a bíróságokra?

Képzeld el, hogy bevisznek a pszichiátriára, mert a szomszéd szerint öngyilkossággal fenyegetőzöl. Kopog a rendőr, te ajtót nyitsz, majd némi huzavona után bevisznek a János kórház pszichiátriájára a zárt osztályra. Érkezés után kapsz egy szurit, majd elsötétül a kép.

Hasogató fejfájásra ébredsz. Orvos sehol. A nővér kitartó könyörgésedre csak annyit felel, hogy nem mehetsz sehová, amíg az osztályvezető professzor úr haza nem enged. Ha pedig menni akarsz, azok a markos legények majd elveszik a kedved, és adnak még egy szurit.

Olvasd tovább...

Tanulságok az AIDS világnapján

December 1-je minden évben az AIDS világnapja, ezen a napon számotvetünk azzal, hogy az elmúlt egy év során mit értünk el a HIV vírussal kapcsolatban kitűzött célok közül. Sajnálatos, de az egyik legfontosabb tanulsága az eltelt időszaknak, hogy a politikai akart hiányosságai és a vírussal kapcsolatos stigma jelentősen megnehezíthetik a megelőzést és korlátozzák a HIV-vel élők joggyakorlását.