Felelős marad-e az állam a védőoltásokért?

A Társaság a Szabadságjogokért és a Védegylet üdvözli az egészségügyi tárca bejelentését: a kormányzat megoldást keres arra, hogy az állam a jövőben is álljon helyt a kötelező védőoltások szövődményeként fellépő egészségkárosodásokért.

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

A TASZ ÉS A VÉDEGYLET TILTAKOZOTT- A TÁRCA VISSZAKOZOTT


Az egészségügyi törvényből október 30-i hatállyal került ki az a rendelkezés, amely az állam kártalanítási kötelezettségét írta elő, ha a kötelező védooltások szövődményeként valakit egészségkárosodás ér.

A TASZ és a Védegylet október 25-én levélben tiltakozott a parlamenti pártok frakcióvezetőinél az állami felelősségvállalás megszüntetése miatt. A két szervezet rámutatott: a másik oldalon adott esetben büntetőjogi konzekvenciákkal is jár, ha egy szülő nem engedi beoltatni gyermekét. Az állam hirtelen és indokolatlan kihátrálása a felelősségvállalásból nyugtalanító módon felerősítette a védőoltás-programokkal kapcsolatos kételyeket is.

A TASZ és a Védegylet szerint növeli a politikai intézményekbe vetett bizalmat, ha a jogalkotóban van elég bölcsesség meghallani a társadalmi önszerveződések hangját és átgondolni korábbi hibás döntéseit.

A TASZ és a Védegylet ugyanakkor úgy véli: a jelenlegi helyzetben az lenne az alkotmányosan is megnyugtató lépés, ha a parlament visszahelyezné az egészségügyi törvénybe a nyáron hatályon kívül helyezett rendelkezést. A két szervezet felhívja az egészségügyi tárca figyelmét arra is, hogy a klinikai tesztelések során alkalmazott vizsgálati készítményekkel kapcsolatban is indokolatlanul szüntette meg a gyógyszerkódex az állam mögöttes kártalanítási kötelezettségét.


Budapest, 2005. november 18.                                                        dr. Csernus Eszter, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvivője

                                                        Jávor Benedek, a Védegylet szóvivője

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Lesz-e abortuszszigorítás? – az alkotmányozás egészére jellemző problémák a magzati élet védelme körül

Tavaly, az új alkotmány szövegével kapcsolatos első hírek egyike az élethez való jognak a magzatra való kiterjesztéséről szólt. A parlamentnek benyújtott javaslat a magzati életet megillető védelemről szól. Az alkotmányozási folyamat átláthatatlansága és a valós társadalmi vita hiánya azonban nem teszi lehetővé, hogy tisztán lássunk e kérdésben. A TASZ a Patent Egyesülettel közös sajtóközleményt adott ki tegnap.

„Gyerekkel vagyok” – a TASZ új felmérése a szülői jelenlétért a kórházakban

A TASZ immár második alkalommal végzett felmérést azzal kapcsolatban, hogy mennyire korlátozzák a kórházak az egészségügyi törvény által biztosított folyamatos kapcsolattartás jogát a szülészeteken, illetve gyermekosztályokon. A „Gyerekkel vagyok” kezdeményezés célja, hogy minden intézményben a gyermeke mellett maradhasson a szülő a nap 24 órájában.