Felelős marad-e az állam a védőoltásokért?

A Társaság a Szabadságjogokért és a Védegylet üdvözli az egészségügyi tárca bejelentését: a kormányzat megoldást keres arra, hogy az állam a jövőben is álljon helyt a kötelező védőoltások szövődményeként fellépő egészségkárosodásokért.

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

A TASZ ÉS A VÉDEGYLET TILTAKOZOTT- A TÁRCA VISSZAKOZOTT


Az egészségügyi törvényből október 30-i hatállyal került ki az a rendelkezés, amely az állam kártalanítási kötelezettségét írta elő, ha a kötelező védooltások szövődményeként valakit egészségkárosodás ér.

A TASZ és a Védegylet október 25-én levélben tiltakozott a parlamenti pártok frakcióvezetőinél az állami felelősségvállalás megszüntetése miatt. A két szervezet rámutatott: a másik oldalon adott esetben büntetőjogi konzekvenciákkal is jár, ha egy szülő nem engedi beoltatni gyermekét. Az állam hirtelen és indokolatlan kihátrálása a felelősségvállalásból nyugtalanító módon felerősítette a védőoltás-programokkal kapcsolatos kételyeket is.

A TASZ és a Védegylet szerint növeli a politikai intézményekbe vetett bizalmat, ha a jogalkotóban van elég bölcsesség meghallani a társadalmi önszerveződések hangját és átgondolni korábbi hibás döntéseit.

A TASZ és a Védegylet ugyanakkor úgy véli: a jelenlegi helyzetben az lenne az alkotmányosan is megnyugtató lépés, ha a parlament visszahelyezné az egészségügyi törvénybe a nyáron hatályon kívül helyezett rendelkezést. A két szervezet felhívja az egészségügyi tárca figyelmét arra is, hogy a klinikai tesztelések során alkalmazott vizsgálati készítményekkel kapcsolatban is indokolatlanul szüntette meg a gyógyszerkódex az állam mögöttes kártalanítási kötelezettségét.


Budapest, 2005. november 18.                                                        dr. Csernus Eszter, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvivője

                                                        Jávor Benedek, a Védegylet szóvivője

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Otthonszülés-levél a miniszternek

A TASZ az Egészségügyi Miniszterhez fordult a tervezett otthonszülések
kérdésében, sürgetve a korábban már majdnem megvalósult szabályozás ügyét.

Aláírásgyűjtés a "Gyermekünk mellett a kórházban is" petícióhoz

 

Kérjük, írja alá ön is az Amerikai úti kórháznak szóló petíciót, hogy az intézményben ápolt kiskorú, nem ritkán csecsemő korú betegek mellett jelen lehessenek szüleik!

Az EU Petíciós Bizottsága kiáll a magyar bábákért és a szülő nők jogaiért

Az Európai Unió Petíciós Bizottsága támogatásáról biztosította azt a magyar beadványt, amely a szülő nők választási szabadságának biztosításáért, a szülésznői szakma önállóságáért állt ki.