Felhívás a hepatitis C pozitív drogfogyasztók érdekében

A TASZ felhívást juttatott el a hazai drogambulanciákhoz annak érdekében, hogy felmérje, találkoznak-e nehézségekkel hepatitis C (HCV) pozitív klienseik, amikor egészségügyi ellátásra van szükségük.

A hepatitis C-vel kapcsolatos tévhitek és félelmek miatt nem ritka eset, hogy egészségügyi dolgozók a fertőzés veszélyétől tartva nem hajlandók HCV pozitív embereket megvizsgálni, ellátni. A hepatitis C leginkább vér útján terjed, többek között tűmegosztásos injekciós droghasználat révén. Hazánkban egyes felmérések arra utalnak, hogy az injekciós droghasználók 30-35%-a HCV pozitív, így a drogfogyasztók között jelentős arányban találhatók olyan emberek, akik esetleg már szembesültek azzal: betegségük vagy vírushordozó állapotuk miatt más egészségügyi problémájukkal sem fog senki foglalkozni.A TASZ a jogsegélyszolgálatára érkezett jelzések nyomán úgy döntött, levélben keresi meg a magyarországi drogambulanciákat és kéri, hogy az alábbi felhívást függesszék ki intézményükben:F E L H Í V Á SA Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet tájékoztatja az érintetteket arról, hogy jogsegélyszolgálata ingyenes jogi tanácsadást nyújt betegjogi kérdésekben.Ha önt diszkrimináció érte (pl. az orvos, fogorvos nem volt hajlandó önt megvizsgálni, illetve kezelni) azért, mert hepatitis C pozitív, forduljon hozzánk jogi segítségért!Jogsegélyszolgálatunkat eléri hétfőtől péntekig 9-17h-ig a (06-1) 209 00 46-os telefonszámon, vagy e-mailen a tasz@tasz.hu címen.Az egyenlő, diszkriminációmentes egészségügyi ellátáshoz mindenkinek joga van.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Moszkva nem kér a metadonból

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet megdöbbentőnek tartja, hogy Oroszországban még mindig törvénytelennek számít a heroinfüggőség metadonnal való helyettesítő gyógykezelése, amely a nemzetközi tudományos kutatások eredményei szerint a fertőzések, halálesetek és bűnözés megelőzésének leghatékonyabb, az ENSZ által is támogatott formája.

TASZ Film 2010

Tekintse meg interaktív képes portfoliónkat a TASZ 2010-es filmes tevékenységéről! 2010-ben a TASZ 127 videót készített, melyből 91 idegen nyelvű (angol vagy orosz), 36 pedig magyar. A drogpolitika mellett tavaly a HIV/AIDS és emberi jogok, a fogyatékosok jogai, szólás- és információszabadság valamint a TASZ romaprogramjának keretében a romákat érő ügyekben is sok érdekes filmet készítettünk. A képes, magazin-szerű 2010-es portfolióból az összes film elérhető.

„Tíz éve egy szem gyógyszert sem szedtem”- Tünetmentes Crohn-betegség kannabisszal

A 18 éves korában megjelent első tünetek olyan súlyosak voltak, hogy Andrásnak nemcsak a sportolói karrierről kellett lemondania, de gimnázium tanulmányait is magániskolában kényszerült befejezni. A felírt gyógyszerek csak újabb problémákat okoztak, mígnem a kannabisz egy csapásra elmulasztotta az összes tünetet. András tíz éve az egészséges fiatalok életét éli.