Felhívás a hepatitis C pozitív drogfogyasztók érdekében

A TASZ felhívást juttatott el a hazai drogambulanciákhoz annak érdekében, hogy felmérje, találkoznak-e nehézségekkel hepatitis C (HCV) pozitív klienseik, amikor egészségügyi ellátásra van szükségük.

A hepatitis C-vel kapcsolatos tévhitek és félelmek miatt nem ritka eset, hogy egészségügyi dolgozók a fertőzés veszélyétől tartva nem hajlandók HCV pozitív embereket megvizsgálni, ellátni. A hepatitis C leginkább vér útján terjed, többek között tűmegosztásos injekciós droghasználat révén. Hazánkban egyes felmérések arra utalnak, hogy az injekciós droghasználók 30-35%-a HCV pozitív, így a drogfogyasztók között jelentős arányban találhatók olyan emberek, akik esetleg már szembesültek azzal: betegségük vagy vírushordozó állapotuk miatt más egészségügyi problémájukkal sem fog senki foglalkozni.A TASZ a jogsegélyszolgálatára érkezett jelzések nyomán úgy döntött, levélben keresi meg a magyarországi drogambulanciákat és kéri, hogy az alábbi felhívást függesszék ki intézményükben:F E L H Í V Á SA Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet tájékoztatja az érintetteket arról, hogy jogsegélyszolgálata ingyenes jogi tanácsadást nyújt betegjogi kérdésekben.Ha önt diszkrimináció érte (pl. az orvos, fogorvos nem volt hajlandó önt megvizsgálni, illetve kezelni) azért, mert hepatitis C pozitív, forduljon hozzánk jogi segítségért!Jogsegélyszolgálatunkat eléri hétfőtől péntekig 9-17h-ig a (06-1) 209 00 46-os telefonszámon, vagy e-mailen a tasz@tasz.hu címen.Az egyenlő, diszkriminációmentes egészségügyi ellátáshoz mindenkinek joga van.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Az ártalomcsökkentés helyzete Európában

A TASZ filmes csapata részt vett az Európai Ártalomcsökkentő Hálózat (EuroHRN) első találkozóján Marseilleben, ahol szakértőket és aktivistákat kérdezett az ártalomcsökkentés helyzetéről

Elismerték: a kannabisz eredményes gyógymódot kínál

Az Amerikai Tudományos Akadémia (National Academy of Sciences, NAS) most publikált jelentése meggyőző bizonyítékokat talált arra, hogy a kannabisz eredményesen alkalmazható gyógyszerként.

A narkógettó felszámolása

"Hiába áll minden utcasarkon rendőr, ettől nem fog eltűnni az évtizedes nyomor, kiszolgáltatottság és kilátástalanság – márpedig ez a bűnözés és a drogfüggőség motorja. A polgármester meg mintha úgy akarná megszereltetni az autót, hogy megtiltja a motorháztető felnyitását" - a TASZ ügyvivőjének cikke a Népszabadságban