Barion Pixel TASZ | Felhívás a hepatitis C pozitív drogfogyasztók érdekében

Felhívás a hepatitis C pozitív drogfogyasztók érdekében

A TASZ felhívást juttatott el a hazai drogambulanciákhoz annak érdekében, hogy felmérje, találkoznak-e nehézségekkel hepatitis C (HCV) pozitív klienseik, amikor egészségügyi ellátásra van szükségük.

A hepatitis C-vel kapcsolatos tévhitek és félelmek miatt nem ritka eset, hogy egészségügyi dolgozók a fertőzés veszélyétől tartva nem hajlandók HCV pozitív embereket megvizsgálni, ellátni. A hepatitis C leginkább vér útján terjed, többek között tűmegosztásos injekciós droghasználat révén. Hazánkban egyes felmérések arra utalnak, hogy az injekciós droghasználók 30-35%-a HCV pozitív, így a drogfogyasztók között jelentős arányban találhatók olyan emberek, akik esetleg már szembesültek azzal: betegségük vagy vírushordozó állapotuk miatt más egészségügyi problémájukkal sem fog senki foglalkozni.

A TASZ a jogsegélyszolgálatára érkezett jelzések nyomán úgy döntött, levélben keresi meg a magyarországi drogambulanciákat és kéri, hogy az alábbi felhívást függesszék ki intézményükben:

F E L H Í V Á S

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet tájékoztatja az érintetteket arról, hogy jogsegélyszolgálata ingyenes jogi tanácsadást nyújt betegjogi kérdésekben.

Ha önt diszkrimináció érte (pl. az orvos, fogorvos nem volt hajlandó önt megvizsgálni, illetve kezelni) azért, mert hepatitis C pozitív, forduljon hozzánk jogi segítségért!

Jogsegélyszolgálatunkat eléri hétfőtől péntekig 9-17h-ig a (06-1) 209 00 46-os telefonszámon, vagy e-mailen a tasz@tasz.hu címen.

Az egyenlő, diszkriminációmentes egészségügyi ellátáshoz mindenkinek joga van.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.