Barion Pixel TASZ | Fixerum – Mobil belövőszoba Koppenhágában

Fixerum - Mobil belövőszoba Koppenhágában

Videó riport egy koppenhágai civil kezdeményezésről, amelynek célja, hogy csökkentsék az utcai intravénás droghasználat kockázatait.

16x9

A film magyar feliratát a "cc" gombra kattintva tudja bekapcsolni.

Minden évben 300 droghasználó hal meg Dániában túladagolás következtében. Ez az egyik legmagasabb arány Európában. Több évtizedes tapasztalatból és tudományos kutatásokból tudható, hogy azokban az országokban, ahol biztonságosabb droghasználói szobák,(vagy belövőszobák) vannak, ott sikeresen lehet emberi életeket menteni, begyűjteni az eoldobált fecskendőket és csökkenteni az olyan utcai droghasználat okozta kellemetlenségeket, amelyek a társadalom többi tagját zavarják (ti. nem az utcán használnak az emberek, így rejtve vannak mások szeme elől.) Mindezt úgy, hogy nem kell attól tartani, hogy a helységek léte meghozná a kedvet másoknak is az intravénés droghasználathoz. (A szakmai irodalmat innnen kezdve érdemes tanulmányozni)

Erre a tapasztalatra alapozva lobbiznak már rég óta Koppenhágában is azért, hogy legális droghasználó szabákat nyithassanak. Az eddigi sikertelenséget elégelte meg pár civil, akik a Dán Utcajogászok segítségével (korábbi filmünket rólunk lásd itt) elhatározták, hogy kimondott engedély nélkül is elkezdenek belövőszobát üzemeltetni, méghozzá egy kisbusz formájában. A busz egy kiszolgált német mentőkocsi, melyben padokat és pultot helyeztek el a felügyelt droghasználathoz. A személyzet folyamatosan jelen van, beavatkozik ha kell és tanácsadást nyújt, Michael Lodberg Olsen, a program vezetője szerint azonban ez sem elég, szükség lenne a városban az önkormányzat által fenntartott további ilyen szobákra. A további részleteket megtudhatja filmünkből!
 
Magyarországon mindeközben tűcsere programoknak kell bezárniuk a kormányzati támogatás hiányában, a nyílt színi intravénás szerfogyasztás viszont egyre nő. Vajon meg kell várnunk, amíg HIV-járvány tör ki a fővárosban ahhoz, hogy elfogadjuk a koppenhágaihoz hasonló buszok szükségességét? 
 
 
Takács István Gábor
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.