Fogyatékosságpolitikai reformot! - Tervezzen velünk!

Fogyatékosságügyi reformra vonatkozó javaslat kidolgozására vállalkozott a Budapest Intézet és a TASZ. Erre azért van szükség, mert a hazai szociálpolitika az elmúlt 12 év alatt a reformhoz szükséges akciótervek kidolgozásáig sem jutott el, miközben 15 ezer fogyatékos és 8 ezer mentális zavarokkal élő ember él továbbra is nagy létszámú otthonokban. Még több információt az új programról a cikkben és a tasz.hu/intezet-helyett oldalon talál!

12 évvel ezelőtt törvény mondta ki, hogy a fogyatékos személyeket elzáró tömegintézmények legnagyobb részét meg kell szüntetni. A határidő 2010. január 1-jén járt le, de fogyatékos és mentális zavarokkal élő magyar állampolgárok ezrei továbbra is nagy létszámú intézményekben élnek, századmagukkal összezárva.

Mivel a magyar kormányok nem veszik komolyan a jogszabályokat és emberi jogi egyezményeinket, a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet és a TASZ javaslatot tesz a nagy létszámú intézmények megszüntetésének módjára, és igyekszik megrajzolni egy korszerű, a fogyatékos állampolgárok társadalmi beilleszkedését, nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedését és közösségi beágyazódását elősegítő szociálpolitika körvonalait

A munkához a két szervezet teljes nyilvánosságot és egy erre a célra létrehozott webes felületet biztosít a tasz.hu/intezet-helyett címen, és várja az érintett fogyatékossággal és mentális zavarokkal élő személyek, családjaik, szakmai műhelyek és civil szervezetek javaslatait. (Javaslataikat lent a hozzászólások között vagy ide kattintva e-mailben - verdestamas@tasz.hu - is eljuttathatják szervezetünkhöz!)

(([[Önkormányzat? Írjon nekünk!]]Várjuk olyan önkormányzatok jelentkezését is, amelyek fogyatékos személyek nagy létszámú otthonát tartja fenn. Ha az önkormányzat elkötelezett intézménye(i) megszüntetésében, vállaljuk az ehhez szükséges hatástanulmány és pénzügyi elemzés elkészítését, valamint a kiépítendő alternatív szolgáltatórendszer megtervezésében való részvételt.))

Célunk, hogy az év végére olyan javaslatot dolgozzunk ki, amely partnereink körében konszenzust élvez, és amelynek megvalósításáról közösen győzhetjük meg a hazai szociálpolitika vezetőit. Tudományos bizonyítékokra alapozott, vitára alkalmas tervet kívánunk készíteni, amely konkrét társadalompolitikai reform alapja lehet.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Alapjogokat sért az új Polgári törvénykönyv

Az új Polgári törvénykönyv antidemokratikus eljárás eredménye. Korlátozó rendelkezései és hiányzó garanciái miatt sérti a szólás- és információszabadságot, a különböző életfelfogású állampolgárok egyenlőségét és a fogyatékkal élők méltóságát.

Osztályfőnöki óra az autizmusról, Kulka Jánossal

Utazás az autizmus körül - lehet-e autista gyerek a padtársam? címmel tartott rendhagyó osztályfőnöki órát az Autisták Országos Szövetsége. A TASZ filmje.

Tiltakozástól megállapodásig, és tovább... Az NFÜ esete a totális intézményekkel (3. rész)

Megállapodás született a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázati kiírásairól: a közösségi forrásokat a totális intézmények megszüntetésére és a kiscsoportos lakóformák kialakítására kell és lehet felhasználni. A cél az, hogy a fogyatékos emberek ne „intézetlakók”, hanem szomszédaink legyenek. Olvassa el a megállapodást!