Barion Pixel TASZ | Fogyatékosságpolitikai reformot! – Tervezzen velünk!

Fogyatékosságpolitikai reformot! - Tervezzen velünk!

Fogyatékosságügyi reformra vonatkozó javaslat kidolgozására vállalkozott a Budapest Intézet és a TASZ. Erre azért van szükség, mert a hazai szociálpolitika az elmúlt 12 év alatt a reformhoz szükséges akciótervek kidolgozásáig sem jutott el, miközben 15 ezer fogyatékos és 8 ezer mentális zavarokkal élő ember él továbbra is nagy létszámú otthonokban. Még több információt az új programról a cikkben és a tasz.hu/intezet-helyett oldalon talál!

16x9

12 évvel ezelőtt törvény mondta ki, hogy a fogyatékos személyeket elzáró tömegintézmények legnagyobb részét meg kell szüntetni. A határidő 2010. január 1-jén járt le, de fogyatékos és mentális zavarokkal élő magyar állampolgárok ezrei továbbra is nagy létszámú intézményekben élnek, századmagukkal összezárva.

Mivel a magyar kormányok nem veszik komolyan a jogszabályokat és emberi jogi egyezményeinket, a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet és a TASZ javaslatot tesz a nagy létszámú intézmények megszüntetésének módjára, és igyekszik megrajzolni egy korszerű, a fogyatékos állampolgárok társadalmi beilleszkedését, nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedését és közösségi beágyazódását elősegítő szociálpolitika körvonalait

A munkához a két szervezet teljes nyilvánosságot és egy erre a célra létrehozott webes felületet biztosít a tasz.hu/intezet-helyett címen, és várja az érintett fogyatékossággal és mentális zavarokkal élő személyek, családjaik, szakmai műhelyek és civil szervezetek javaslatait. (Javaslataikat lent a hozzászólások között vagy ide kattintva e-mailben – verdestamas@tasz.hu – is eljuttathatják szervezetünkhöz!)

(([[Önkormányzat? Írjon nekünk!]]Várjuk olyan önkormányzatok jelentkezését is, amelyek fogyatékos személyek nagy létszámú otthonát tartja fenn. Ha az önkormányzat elkötelezett intézménye(i) megszüntetésében, vállaljuk az ehhez szükséges hatástanulmány és pénzügyi elemzés elkészítését, valamint a kiépítendő alternatív szolgáltatórendszer megtervezésében való részvételt.))

 

Célunk, hogy az év végére olyan javaslatot dolgozzunk ki, amely partnereink körében konszenzust élvez, és amelynek megvalósításáról közösen győzhetjük meg a hazai szociálpolitika vezetőit. Tudományos bizonyítékokra alapozott, vitára alkalmas tervet kívánunk készíteni, amely konkrét társadalompolitikai reform alapja lehet.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.