Fordítva a lovon - levelet kaptunk Szócska Miklóstól

Az április elsején megrendezett „Zokszó nélkül tűrjük?” című konferenciánk a betegjogok érvényesülésének hiányával, illetve az azok kikényszerítését biztosító panaszfórumok nem hatékony működésével foglalkozott. A jogesetek ismertetése kapcsán felmerült egy hálapénzzel kapcsolatos eset is, melyre az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Szakállamtitkársága azonnal lecsapott: kifogásolta, hogy miért nem tudtak az eseményről és azt, hogy a TASZ miért nem intézkedik.

A konferencián elhangzott esetről – miszerint sürgősségi ellátást csak hálapénz ellenében vállaltak – mi is az előadásból értesültünk. Köztudomású és régóta ismert tény, hogy a hálapénz rendszerszintű probléma, ami mindenképpen megoldást igényel. Osztjuk Szócska Miklós felháborodását, de abszurdnak tartjuk azt, hogy a szakállamtitkárság rajtunk kéri számon konkrét intézkedések megtételét. A mi dolgunk jelezni a problémákat, illetve a megfelelő fórumokhoz jogorvoslatért fordulni – ahogyan ezeket megtettük számos más esetben az államtitkárság felé. Jelen helyzetben pedig éppen annak illusztrálására merül fel az eset, hogy ma Magyarországon nincsen olyan szerv, amely hatékonyan biztosítaná a betegjogok érvényesülését. A rendezvényünk pontosan ezzel foglalkozott, amin –  meghívásunk ellenére –  sajnos a Szakállamtitkárság nem tette tiszteletét, így lemaradt arról a számtalan izgalmas előadásról, ami a betegjogok érvényesülésének kritikus pontjait azonosította, illetve felvázolta, mit lehetne tenni a fennálló helyzet javítása érdekében.

Javasoljuk tehát, hogy a Szakállamtitkárság ne csak a sajtóból értesülve fejezze ki elégedetlenségét a fennálló jogsértésekkel szemben, hanem kezdeményezzen széleskörű egyeztetéseket és ezeken alapulva jogszabály és szakpolitikai változtatásokat a hálapénz felszámolása, az egészségügyi törvénybe foglalt jogok érvényesülése érdekében. Mi továbbra is készen állunk a párbeszédre és a szakmai egyeztetésre.

A Szakállamtitkárság levelére írt válaszunk itt olvasható.

foto: gifszínház

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Kisokos: ÉRIK-E JOGSÉRTÉSEK A PSZICHIÁTRIÁN?

Kérdéssor sürgősségi és kötelező gyógykezelés esetén, ha ön vagy hozzátartozója/ismerőse azért került a pszichiátriára, mert az orvosai szerint veszélyeztető magatartást tanúsít, azaz saját vagy mások életére, testi épségére, egészségére veszélyt jelenthet.

A cikk könnyen érthető változata ide kattintva érhető el.

KISOKOS: Életvégi döntések, orvosi kezelés visszautasítása

Mi történne, ha egyszer csak baleset érné vagy betegség támadná meg, ami miatt nem tud többé kommunikálni? Biztos abban, hogy a kórházban tényleg az történne Önnel, amit szeretne? Családtagjai, szerettei tudnák, mi az, ami Önnek fontos? Nekik vajon nem lenne megterhelő, hogy olyan döntéseket kell meghozniuk, amelyek valójában Önt érintik leginkább? Betegségeinkkel nem könnyű foglalkozni. Még nehezebb, ha arra gondolunk, hogy mi fog történni velünk, ha az orvosok már nem tudnak meggyógyítani: ha súlyos betegség vagy baleseti sérülés miatt az életünk a végéhez közeledik.

Kórházi fertőzések: özönlenek a történetek a családi tragédiákról

Munkatársunk a múlt héten az Egyenes Beszéd vendégeként beszélt a kórházi fertőzésekről. Azt is elmondta: lehetőség van a jogérvényesítésére, így a TASZ ügyfeleket keres. Az elmúlt napokban özönlöttek a történetek a családi tragédiákról. Munkatársunk személyes beszámolójából viszont kiderül: a családtagok többsége csak egyvalamit szeretne.