Fordítva a lovon - levelet kaptunk Szócska Miklóstól

Az április elsején megrendezett „Zokszó nélkül tűrjük?” című konferenciánk a betegjogok érvényesülésének hiányával, illetve az azok kikényszerítését biztosító panaszfórumok nem hatékony működésével foglalkozott. A jogesetek ismertetése kapcsán felmerült egy hálapénzzel kapcsolatos eset is, melyre az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Szakállamtitkársága azonnal lecsapott: kifogásolta, hogy miért nem tudtak az eseményről és azt, hogy a TASZ miért nem intézkedik.

A konferencián elhangzott esetről – miszerint sürgősségi ellátást csak hálapénz ellenében vállaltak – mi is az előadásból értesültünk. Köztudomású és régóta ismert tény, hogy a hálapénz rendszerszintű probléma, ami mindenképpen megoldást igényel. Osztjuk Szócska Miklós felháborodását, de abszurdnak tartjuk azt, hogy a szakállamtitkárság rajtunk kéri számon konkrét intézkedések megtételét. A mi dolgunk jelezni a problémákat, illetve a megfelelő fórumokhoz jogorvoslatért fordulni – ahogyan ezeket megtettük számos más esetben az államtitkárság felé. Jelen helyzetben pedig éppen annak illusztrálására merül fel az eset, hogy ma Magyarországon nincsen olyan szerv, amely hatékonyan biztosítaná a betegjogok érvényesülését. A rendezvényünk pontosan ezzel foglalkozott, amin –  meghívásunk ellenére –  sajnos a Szakállamtitkárság nem tette tiszteletét, így lemaradt arról a számtalan izgalmas előadásról, ami a betegjogok érvényesülésének kritikus pontjait azonosította, illetve felvázolta, mit lehetne tenni a fennálló helyzet javítása érdekében.

Javasoljuk tehát, hogy a Szakállamtitkárság ne csak a sajtóból értesülve fejezze ki elégedetlenségét a fennálló jogsértésekkel szemben, hanem kezdeményezzen széleskörű egyeztetéseket és ezeken alapulva jogszabály és szakpolitikai változtatásokat a hálapénz felszámolása, az egészségügyi törvénybe foglalt jogok érvényesülése érdekében. Mi továbbra is készen állunk a párbeszédre és a szakmai egyeztetésre.

A Szakállamtitkárság levelére írt válaszunk itt olvasható.

foto: gifszínház

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Adatvédelem az egészségügyben

Annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátás és finanszírozás hatékonyabb legyen, jelentősen megváltozott az egészségügyi adatainkhoz való hozzáférés szabályozása. Egészségügyi adataink, leleteink elektronikusan elérhetők minden kezelőorvos számára, aminek vannak előnyei, de hátrányai is.

Miért szállt rá az ombudsman a kormányra és a bíróságokra?

Képzeld el, hogy bevisznek a pszichiátriára, mert a szomszéd szerint öngyilkossággal fenyegetőzöl. Kopog a rendőr, te ajtót nyitsz, majd némi huzavona után bevisznek a János kórház pszichiátriájára a zárt osztályra. Érkezés után kapsz egy szurit, majd elsötétül a kép.

Hasogató fejfájásra ébredsz. Orvos sehol. A nővér kitartó könyörgésedre csak annyit felel, hogy nem mehetsz sehová, amíg az osztályvezető professzor úr haza nem enged. Ha pedig menni akarsz, azok a markos legények majd elveszik a kedved, és adnak még egy szurit.

Olvasd tovább...

Tanulságok az AIDS világnapján

December 1-je minden évben az AIDS világnapja, ezen a napon számotvetünk azzal, hogy az elmúlt egy év során mit értünk el a HIV vírussal kapcsolatban kitűzött célok közül. Sajnálatos, de az egyik legfontosabb tanulsága az eltelt időszaknak, hogy a politikai akart hiányosságai és a vírussal kapcsolatos stigma jelentősen megnehezíthetik a megelőzést és korlátozzák a HIV-vel élők joggyakorlását.