Fordítva a lovon - levelet kaptunk Szócska Miklóstól

Az április elsején megrendezett „Zokszó nélkül tűrjük?” című konferenciánk a betegjogok érvényesülésének hiányával, illetve az azok kikényszerítését biztosító panaszfórumok nem hatékony működésével foglalkozott. A jogesetek ismertetése kapcsán felmerült egy hálapénzzel kapcsolatos eset is, melyre az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Szakállamtitkársága azonnal lecsapott: kifogásolta, hogy miért nem tudtak az eseményről és azt, hogy a TASZ miért nem intézkedik.

A konferencián elhangzott esetről – miszerint sürgősségi ellátást csak hálapénz ellenében vállaltak – mi is az előadásból értesültünk. Köztudomású és régóta ismert tény, hogy a hálapénz rendszerszintű probléma, ami mindenképpen megoldást igényel. Osztjuk Szócska Miklós felháborodását, de abszurdnak tartjuk azt, hogy a szakállamtitkárság rajtunk kéri számon konkrét intézkedések megtételét. A mi dolgunk jelezni a problémákat, illetve a megfelelő fórumokhoz jogorvoslatért fordulni – ahogyan ezeket megtettük számos más esetben az államtitkárság felé. Jelen helyzetben pedig éppen annak illusztrálására merül fel az eset, hogy ma Magyarországon nincsen olyan szerv, amely hatékonyan biztosítaná a betegjogok érvényesülését. A rendezvényünk pontosan ezzel foglalkozott, amin –  meghívásunk ellenére –  sajnos a Szakállamtitkárság nem tette tiszteletét, így lemaradt arról a számtalan izgalmas előadásról, ami a betegjogok érvényesülésének kritikus pontjait azonosította, illetve felvázolta, mit lehetne tenni a fennálló helyzet javítása érdekében.

Javasoljuk tehát, hogy a Szakállamtitkárság ne csak a sajtóból értesülve fejezze ki elégedetlenségét a fennálló jogsértésekkel szemben, hanem kezdeményezzen széleskörű egyeztetéseket és ezeken alapulva jogszabály és szakpolitikai változtatásokat a hálapénz felszámolása, az egészségügyi törvénybe foglalt jogok érvényesülése érdekében. Mi továbbra is készen állunk a párbeszédre és a szakmai egyeztetésre.

A Szakállamtitkárság levelére írt válaszunk itt olvasható.

foto: gifszínház

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Ügyfelet keres a TASZ Önrendelkezési Programja

A TASZ Önrendelkezési Programjának munkáját úgy is segítheted, hogy a meddőségi kezelésekkel és spermabankokkal összefüggő stratégiai ügyünkben a TASZ ügyfelévé válsz. Így magad is részt vehetsz az alapvető jogok kikényszerítésében.

Könyvbemutató: Udvarhelyi Éva Tessza - AZ IGAZSÁG AZ UTCÁN HEVER

Udvarhelyi Éva Tessza: AZ IGAZSÁG AZ UTCÁN HEVER című kötetének bemutatóját megtekintheti videon!

Az érzelmi vita nem visz előre

Számos eszköz van a politikai döntéshozók kezében a demográfiai csökkenés megfordítására, ám ezek költségesek, ellentmondásosak és bonyolultak. Az abortusz szigorítása, tiltása pedig nem szerepel köztük. A populista politikusok mégis ezzel érvelnek, hogy ne kelljen megtenniük az igazán szükséges lépéseket. A TASZ abortuszról szóló sorozatának darabja.