Barion Pixel TASZ | Fordítva a lovon – levelet kaptunk Szócska Miklóstól

Fordítva a lovon - levelet kaptunk Szócska Miklóstól

Az április elsején megrendezett „Zokszó nélkül tűrjük?” című konferenciánk a betegjogok érvényesülésének hiányával, illetve az azok kikényszerítését biztosító panaszfórumok nem hatékony működésével foglalkozott. A jogesetek ismertetése kapcsán felmerült egy hálapénzzel kapcsolatos eset is, melyre az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Szakállamtitkársága azonnal lecsapott: kifogásolta, hogy miért nem tudtak az eseményről és azt, hogy a TASZ miért nem intézkedik.

A konferencián elhangzott esetről – miszerint sürgősségi ellátást csak hálapénz ellenében vállaltak – mi is az előadásból értesültünk. Köztudomású és régóta ismert tény, hogy a hálapénz rendszerszintű probléma, ami mindenképpen megoldást igényel. Osztjuk Szócska Miklós felháborodását, de abszurdnak tartjuk azt, hogy a szakállamtitkárság rajtunk kéri számon konkrét intézkedések megtételét. A mi dolgunk jelezni a problémákat, illetve a megfelelő fórumokhoz jogorvoslatért fordulni – ahogyan ezeket megtettük számos más esetben az államtitkárság felé. Jelen helyzetben pedig éppen annak illusztrálására merül fel az eset, hogy ma Magyarországon nincsen olyan szerv, amely hatékonyan biztosítaná a betegjogok érvényesülését. A rendezvényünk pontosan ezzel foglalkozott, amin –  meghívásunk ellenére –  sajnos a Szakállamtitkárság nem tette tiszteletét, így lemaradt arról a számtalan izgalmas előadásról, ami a betegjogok érvényesülésének kritikus pontjait azonosította, illetve felvázolta, mit lehetne tenni a fennálló helyzet javítása érdekében.

Javasoljuk tehát, hogy a Szakállamtitkárság ne csak a sajtóból értesülve fejezze ki elégedetlenségét a fennálló jogsértésekkel szemben, hanem kezdeményezzen széleskörű egyeztetéseket és ezeken alapulva jogszabály és szakpolitikai változtatásokat a hálapénz felszámolása, az egészségügyi törvénybe foglalt jogok érvényesülése érdekében. Mi továbbra is készen állunk a párbeszédre és a szakmai egyeztetésre.

 

A Szakállamtitkárság levelére írt válaszunk itt olvasható.

 

foto: gifszínház

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.