Barion Pixel TASZ | Gondolatok a gyógyászati kannabiszról

Gondolatok a gyógyászati kannabiszról

Joan Parés Grahit gyakorló orvos. Barcelonában született és 2010-ben ment nyugdíjba. 1974-ben orvosi diplomát szerzett a Barcelonai Autonóm Egyetemen és 1978-ban ugyanitt fejezte be szakképzését a légzésrendszerről. A gyógyászati kannabisz területén 2008 óta dolgozik, a barcelonai La Maca Cannabis Club orvosaként. 2010 és 2015 között önkéntes orvosként működött a CatFAC (Katalónia Kannabisz Egyesületeinek Szövetsége) Terápiás Szolgáltató Csoportjában. 2015 októberében alapító tagja volt a Gyógyászati Kannabisz Spanyol Intézetének. Az elmúlt években olyan egyesületeknek tartott beszélgetéseket és előadásokat, akik a kannabisz szabadidős és gyógyászati használata iránt érdeklődnek.

70 éves vagyok. Miután orvosként nyugdíjba vonultam, időm egy részét önkéntes munkával töltöttem, aminek során ingyenes tanácsokat adtam azoknak, akik különböző panaszok enyhítésére vagy rekreációs célból óhajtottak kannabiszt használni.

A CatFAC szervezettel (Katalán Kannabisz Klubok Szövetsége) közös munkámban körülbelül 700 emberrel beszéltem, akik egészségügyi specialista útmutatását igényelték. Mindegyiküket egy órás interjúra kértem a területen tapasztalt munkatársammal, aki nagyon empatikus azokkal az emberekkel, akiknek baráti szóra van szüksége. A folyamat öt éven keresztül tartott, ami alatt 500 személlyel vettünk fel kérdőívet. Most dolgozzuk fel ezeket, hogy szilárd adatokhoz jussunk. Ez idő alatt 120 embernek tettünk ellenjavallatot a kannabisz gyógyászati használatára.

A képzés az orvosoknál kezdődik

Minden beteg megbízható dokumentációt hozott a klinikai hátteréről és a szedett gyógyszerekről. Arra voltak kíváncsiak, hogy használható lenne-e számukra a kannabisz. Sokan nagyon hálásak voltak, amiért „normál” orvossal beszélhettek egy olyan kérdésről, amit nehéz felhozni a háziorvosnál vagy akár a családjuk és a barátaik körében. Sokszor szégyenkeztem a szakmabeliek miatt, amikor meghallottam, hogyan reagáltak a kannabisszal kapcsolatos kérdésre, vagy a kipróbálás tényére. Egy neves orvos felállt a székéből és azt kiáltotta: „Nem írunk fel illegális drogokat! Tűnjön innen!” Mások ténylegesen nem tettek ellenjavaslatot, de csak a vállukat vonogatták a páciensek olyan kérdéseire, mint „Van bármilyen ellenjavaslat?”; „Hol tudnék hozzájutni?”; „Mennyibe kerül?”; „Hogyan kell használnom?”; „Befolyásolja-e a jelenleg szedett gyógyszerek hatását?”; „Lehet problémám a törvénnyel?” és a többi. A korrektség kedvéért azt is meg kell jegyeznem, hogy találkoztam olyan orvosokkal, akiket érdekelt a kannabisz terápia – egyikük még egy tájékoztató alkalmat is tartott 20-25 orvos és nővér bevonásával egy általános egészségügyi központban – néhányukat pedig a fitokannabinoidok (a kannabisz és néhány más növények által termelt kannabinoidok) gyógyászati használata érdekelte.

Amikor dolgozni kezdtem ezen a területen egy közeli személy tapasztalata inspirált, aki számára egyértelműen kedvező volt a kannabisz használata a kemoterápia kísérő kezeléseként, bármiféle káros hatás nélkül. Akkoriban semmit nem tudtam a múlt század vége felé felfedezett endokannabinoid rendszerről. Manapság azonban már nem lehet mentséget felhozni a tudományos közösség tagjainak tudatlanságára, főleg az egészségügyi szakemberek esetében. Számtalan weboldal tartalmaz megbízható tudományos információkat, beleértve a Fundación Canna-t, a Spanyol Gyógyászati Kannabisz Intézetet az oedcm.com-on és a Gyógyászati Kannabisz Nemzetközi Egyesületét a cannabis-med.org oldalon.

Receptírás csak alapos konzultációt követően

A 2011 és 2016 között végzett felméréseink alapján a konzultációra érkezettek 57%-a krónikus fájdalomra keresett gyógyírt, 12% szerette volna a kemoterápiát és az immunoterápiát kísérő szédülést és hányást csillapítani, 7% vágyott a sclerosis multiplex tüneteinek enyhítésére és 12% igényelte egyéb betegségek tüneteinek enyhítését (pikkelysömör, fekélyes vastagbélgyulladás, epilepszia stb.). A gyógyászati kannabiszt kérvényezők életkora 20 és 84 év közötti volt, amiben a többség a 40-60 éves korcsoportba tartozott. A nemek aránya kiegyensúlyozott volt (53% férfi és 47% nő.). A felmérést elvégzők körében 35% használt korábban alkalmilag kannabiszt, 31% szokásszerűen, míg 34% még sohasem próbálta ki.

Az interjúk végén, amikor indokolt volt, kiállítottunk egy engedélyt a kannabisz gyógyászati célú alkalmazásához. Ezek birtokában a páciensek csatlakozhattak a szövetség valamelyik klubjához, amelyik szakértőket dolgoztat és fogad betegeket, és ahol megfelelő fajták vagy készítmények állnak rendelkezésre. Esetenként a betegek arra használták az engedélyeket, hogy a hatóság számára igazolják a kannabisz tartásának jogosságát.

 

A kannabisz terápiás használatának feltételei:

 

  • Nem lehet ellenjavallat, például szívritmuszavar, súlyos mentális betegség, inkompatibilis gyógyszerek párhuzamos használata, illetve nem használhatják fiatalkorúak;
  • Csak ismert kannabinoid koncetrációjú növények és a bizonyított minőségű származékok használhatók. A feketepiacot kerüln kelli;
  • A mennyiséget minden alkalommal az elvárt hatáshoz kell párosítani;
  • Intelligensen kell megválasztani a fogyasztás helyszínét és társaságát.
  • Ha gyógyászati célból használják, kifejezetten ajánlott, hogy a páciens általános orvosa vagy terapeutája tudjon a használatról, hogy a legmegfelelőbb klinikai gyakorlatról dönthessen.

 

A gyógyászati kannabisz alkalmazásának további részleteiről olvasd el a teljes cikket a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület honlapján.

Az eredeti cikket fordította: Kardos Tamás

Photo by smokershighlife on Visual Hunt /  CC BY-NC-SA
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.