Gyöngyöspata-per: jön a másodfok

Folytatódik a rendőrség elleni közérdekű perünk, amely a gyöngyöspatai romák diszkriminációjáról szól. Elsőfokon a bíróság megállapította a hátrányos megkülönböztetést, de nem tiltotta el a rendőrséget a további jogsértéstől, ezért fellebbeztünk.

A Debreceni Ítélőtábla fog dönteni másodfokon abban a közérdekű, szeméyiségi jogi perben, amely elsőfokon az Egri Törvényszék előtt zajlott a TASZ és a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság között. Az Egri Törvényszék 2015. szeptember 17-én kihirdetett ítéletében megállapította, hogy a rendőrség 2011-ben Gyöngyöspatán megsértette a helyi romák egyenlő bánásmódhoz való jogát azzal, hogy elmulasztott megfelelően fellépni a szélsőséges szervezetekkel szemben, és így elmulasztotta megvédeni a megfélemlített roma közösséget. A bíróság szerint később szabálysértési eljárási gyakorlatával is diszkriminálta a romákat a rendőrség. A jogsértés megállapításán túl a bíróság a TASZ kérelmére kötelezte a rendőrséget arra, hogy az ítélet rendelkező részét tegye közzé saját honlapján, és közölje a Magyar Távirati Irodával.

A felperes további kereseti kérelmeit a bíróság elutasította. Így nem tiltotta el a rendőrséget a jövőbeli jogsértésektől arra hivatkozva, hogy a megállapított diszkrimináció egyszeri múltbeli esemény volt, ezért az eltiltás nem indokolt. A TASZ további kereseti kérelmei a jogsértéstől eltiltás hatékonyságát voltak hivatottak biztosítani: kértük, hogy a bíróság kötelezze az alperest egy stratégia kidolgozására hasonló gyűlölet-incidensek megfelelő kezelésére illetve egy ellenőrzési mechanizmus kidolgozására a rendőrök bírságolási gyakorlata vonatkozásában. Azt is kértük, hogy kötelezzék a Gyöngyöspatán járőröző rendőröket antidiszkriminációs képzésen való részvételre. Mivel az elsőfokú bíróság nem tartotta indokoltnak a jogsértéstől való jövőbeli eltiltást, ezért ezeket a kötelezéseket sem rendelte el.

Az elutasított kereseti kérelmek között volt két megállapítási kérelmünk is: az egyik arra vonatkozott, hogy a szélsőséges szervezetek gyöngyöspatai jelenléte idején a rendőrség szerintünk nemcsak mulasztással zaklatta a romákat, hanem azzal is, hogy őket kezdte indokolatlanul igazoltatni és bírságolni. Azt sem állapította meg a bíróság erre vonatkozó kérelmünk ellenére, hogy a szélsőségesek távozása utáni időszakban a diszkriminatív szabálysértési bírságolási gyakorlattal nemcsak közvetlen hátrányos megkülönböztetést, hanem zaklatást is megvalósított a rendőrség.

Az Egri Törvényszék elsőfokú ítélete itt olvasható. 

Az elsőfokú ítélet a TASZ álláspontja szerint rendkívül fontos és meghatározó előrelépés a hazai jogvédelemben és joggyakorlatban: először mondta ki ugyanis a bíróság közérdekű perben azt, hogy a rendőrség hátrányosan megkülönböztette roma honfitársainkat. Ugyanakkor annak érdekében, hogy az ítélet a jövőre nézve visszatartó erejű legyen, és biztosítsa a rendőrség jogszerű fellépését, kötelességünknek tartottuk a fellebbezést az elutasított kereseti kérelmeink vonatkozásában.

A perről részletesebben itt és itt írtunk, az ítéletről szóló részletesebb beszámolót is tartalmazó írásunkat blogunkon olvashatja. Nézze meg a perről készített filmünket is 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nem hagyjuk abba a szegényeket vegzáló rendeletek megtámadását!

2017 nyarán 55 olyan önkormányzati szociális rendeletet támadtunk meg, melyben a legszegényebb lakosokat kötelezik lakásaik takarítására, a tűzifa gúlába állítására, ha szociális segélyt akarnak kapni. A négy megye kormányhivatalai fele részt igazat adtak nekünk, ezúttal a megmaradt, jogsértő rendeleteket támadtuk meg az ombudsman előtt.

Küldj levelet a képviselődnek!

Két kormánypárti képviselő javaslatára a jövő héten úgy módosulna a gyermekvédelmi törvény, hogy minden szülő ellen hatósági eljárás indulhat, aki nem elég együttműködő a gyerekei tanáraival, óvónénijével, gyerekorvosával, védőnőjével. Arra kérjük az állampolgárokat, hogy küldjenek levelet a képviselőjüknek, kérve, hogy ne szavazza meg a benyújtott módosítást.

KISOKOS: Minden, amit a gyermekjogokról tudnod kell

Összegyűjtöttünk néhány alapvető, a gyermekvédelemmel kapcsolatos fogalmat. A címekre kattintva a további információk láthatóvá válnak.