Hiba a közleményben! A Tomcat ítélet pontosítása

2010. április 9-i közleményünkben azt írtuk, „a TASZ a véleményszabadság védelme érdekében képviselte B.B. bloggert, aki azt írta blogjában, hogy Tomcat „erőszakos faszfej”, „ostoba majom” és „náci szimbólum”. A harmadfokú bíróság a másodfokú bíróság ítéletét helybenhagyva, az indokolást részben megváltoztatva kimondta, hogy B.B. nem követett el becsületsértést.”

A közlemény pontatlan!

Az igazság az, hogy B.B. az „erőszakos faszfej” és az „ostoba majom” kifejezéseket nem Tomcatre értette, ezért ezeket a kifejezéseket a bíróság nem is vizsgálta. A bíróság azt állapította meg, hogy nem becsületsértő, ha Tomcatről azt írják, hogy náci szimbólum.

A másodfokú bíróság indokolásában azt mondta, hogy „a tényállás szövegkörnyezetéből kitűnik, hogy a vádlott által használt „ostoba majom” kifejezés nem kifejezetten a magánvádlóra [Tomcatre – S.É.], hanem az előtte nevesített mozgalomra”vonatkozik,… az ő becsületének csorbítására nem is alkalmas. Más a helyzet a „Tomcat náci szimbólum” kijelentéssel, mert ez egyértelműen a magánvádlóra vonatkozik.”

A bíróság tehát a „náci szimbólum” kifejezést nem tartotta becsületsértőnek Tomcatre nézve, mivel Tomcat közéleti szereplő, akinek magasabb szintű tűrési kötelezettsége van, a számára „sérelmesnek tartott kijelentést is el kell tudnia viselni.” Az „ostoba majom” és az „erőszakos faszfej” kifejezésről a bíróság nem döntött, hiszen a blogban nem Tomcatre vonatkozott.

A tévedésért elnézést kérek!

Amennyiben a közleményt kommentálók közül bárki a hozzászólása eltávolítását kéri, kérem írjon e-mailt a tasz [kukac] tasz [pont]hu-ra.

2010. április 14.

dr. Simon Éva
Politikai Szabadságjogok Programvezető

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Megint garázdaságnak ítélte a bíróság a politikai véleménynyilvánítást

Újabb alapjogsértő ítélet született ma Komáromy Gergely és Kiripolszky Csongor szabálysértési ügyében. A bíróság személyenként 30 000 forint pénzbírság megfizetésére kötelezte ügyfeleinket, mert az ítélet szerint garázdaságot követtek el.  Az ítélet ellen fellebezünk.

Jogerősen felmentették a "No Vona No cry" aszfaltfirkák készítőjét

Jogerősen felmentette az Egri Törvényszék Nagy Róbertet, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyfelét, aki még az országgyűlési választások előtt a gyöngyösi járdákra fújt graffitivel bíztatott a Jobbik elleni szavazásra. Ügyfelünk ellen rongálás miatt indult büntető eljárás, azért mert a kampányidőszakban "No Vona No cry" feliratot festett több gyöngyösi járdára.

Bíróság előtt is megvédi állításait a TASZ

Egy februári blogposztunkban arról számoltunk be, hogy a gyöngyöspatai általános iskolában hátrányos megkülönböztetés éri a roma gyerekeket, miután a Hír tévé olyan riportokat készített, amelyekben ennek ellenkezőjét próbálta bizonyítani. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) egyenesen perre ment a szegregáció megállapításáért. Blogposztunkban és filmünkben feltártuk és bizonyítottuk, hogy a Hír tévé félrevezeti nézőit. A Hír tévé ezután pert indított ellenünk jó hírnév megsértése miatt.