Hiba a közleményben! A Tomcat ítélet pontosítása

2010. április 9-i közleményünkben azt írtuk, „a TASZ a véleményszabadság védelme érdekében képviselte B.B. bloggert, aki azt írta blogjában, hogy Tomcat „erőszakos faszfej”, „ostoba majom” és „náci szimbólum”. A harmadfokú bíróság a másodfokú bíróság ítéletét helybenhagyva, az indokolást részben megváltoztatva kimondta, hogy B.B. nem követett el becsületsértést.”

A közlemény pontatlan!

Az igazság az, hogy B.B. az „erőszakos faszfej” és az „ostoba majom” kifejezéseket nem Tomcatre értette, ezért ezeket a kifejezéseket a bíróság nem is vizsgálta. A bíróság azt állapította meg, hogy nem becsületsértő, ha Tomcatről azt írják, hogy náci szimbólum.

A másodfokú bíróság indokolásában azt mondta, hogy „a tényállás szövegkörnyezetéből kitűnik, hogy a vádlott által használt „ostoba majom” kifejezés nem kifejezetten a magánvádlóra [Tomcatre – S.É.], hanem az előtte nevesített mozgalomra”vonatkozik,… az ő becsületének csorbítására nem is alkalmas. Más a helyzet a „Tomcat náci szimbólum” kijelentéssel, mert ez egyértelműen a magánvádlóra vonatkozik.”

A bíróság tehát a „náci szimbólum” kifejezést nem tartotta becsületsértőnek Tomcatre nézve, mivel Tomcat közéleti szereplő, akinek magasabb szintű tűrési kötelezettsége van, a számára „sérelmesnek tartott kijelentést is el kell tudnia viselni.” Az „ostoba majom” és az „erőszakos faszfej” kifejezésről a bíróság nem döntött, hiszen a blogban nem Tomcatre vonatkozott.

A tévedésért elnézést kérek!

Amennyiben a közleményt kommentálók közül bárki a hozzászólása eltávolítását kéri, kérem írjon e-mailt a tasz [kukac] tasz [pont]hu-ra.

2010. április 14.

dr. Simon Éva
Politikai Szabadságjogok Programvezető

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Mit tehetek, ha politikai szabadságjogaimat megsértették?

Ha valakit politikai szabadságjogai valamelyikében sérelem ér, az alábbi lehetőségek közül választhat a jogsérelem orvoslása érdekében:

10 tipp a sajtó ellen politikusoknak!

Hétvégén Kötcsén megint testi erővel akadályoztak egy újságírót munkája elvégzésében, az Index.hu szerint a TEK munkatársai léptek fel így kollégájukkal szemben. Egyre bevettebb gyakorlat ez, pedig az igazán furfangos politikusok csak legvégső esetben nyúlnak erőszakhoz a kényelmetlen kérdéseket feltevő újságírók ellen. Nekünk szerencsére vannak más ötleteink: íme 10 tipp politikusoknak arra, hogyan rázzák le ezeket a semmirekellő firkászokat a mindennapokban.  

 csendesforradalmar_gomb.png

Dojcsák Dalma