Hivatalosan elhagyatva - FRISSÍTVE

Az oroszországi ártalomcsökkentés a megszűnés szélén áll - tekintse meg a moszkvai AIDS konferencián készült videónkat - FRISSÜLVE

Tekintse meg videónkat az ablakban!
Frissülés: A kampány sikeres volt és elérte célját - a Global Fund Board Of Directors meghosszabbította az oroszországi Globus Project támogatását!

„A HIV prevenciója jelenleg nem prioritás az Oroszországi Föderációban” állította az egyik felszólaló a III. Kelet-Európai és Közép-Ázsiai Konferencián, amely Moszkvában került megrendezésre október 28-30 között. Ezek az elszánt szavak anakronisztikusnak tűnnek egy hatalmas AIDS konferencián, amelyen több mint kétezren vettek részt, és amely részben az orosz kormány szervezésében valósult meg – de sajnos nem igazak. Tavaly májusban egy hasonló konferencián az Egészségügyi Miniszter elkötelezte magát és ígéretet tett, hogy a kormánya továbbra is támogatni fogja azokat a HIV prevenciós programokat, amelyek a Globális Alap adományaiból indulhattak el, hogy felvegyék a harcot az AIDS-el a tuberkulózissal és a maláriával. A korábbi években a Globális Alap jelentős támogatást nyújtott azoknak az ártalomcsökkentő programoknak, amelyek a sérülékeny populációt, az intravénás használókat, a szexmunkásokat és a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiakat célozzák. Ezek a programok elkerülhetetlenek a gyorsan növekvő AIDS járványban, amely elsősorban az injektáló készletüket megosztó droghasználók, a nem védekező MSM-ek és a szexmunkások között terjed. A HIV/AIDS-el élők száma Kelet-Európában és Közép-Ázsiában 1,5 millióra (!) nőtt 2007-ben és majdnem 69%-uk az Oroszországi Föderációban él. Az ENSZ becslései szerint az új fertőzések több mint 60%-át az injektáló készlet megosztása okozza. A nemzetközi ajánlások szerint az ártalomcsökkentő programok, például az opiát szubsztitúciós terápia és a tűcsere programok a legköltséghatékonyabb eszközök, amelyekkel a trend visszafordítható lenne. Sajnos a metadonnal dolgozó szubsztitúciós terápiák illegálisak Oroszországban (tekintse meg a korábbi filmünket ezzel kapcsolatban), de a tűcsere programok megtűrtek. Közép-Európa más országaiban, mint például Kirgizisztánban vagy Ukrajnában, a szubsztitúciós terápiák legálisak (tekintse meg a kirgizisztáni ártalomcsökkentésről készült filmünket!)


A Globális Alap az utóbbi években százmilliókat költött arra, hogy ártalomcsökkentő programokat állítson fel Kelet-Európában, de most úgy döntött, hogy Oroszország elveszítette a jogosultságát a támogatásra, mert már nem „alacsony bevételű”, hanem „felső-közép” bevételű ország. A Globális Alap hozzáállása érhető: célja, hogy a szegény országokat támogassa és a gazdag országoktól azt várja el, hogy a saját nemzeti költségvetésükből finanszírozzák az AIDS elleni küzdelmet. 2008-ban úgy tűnt, hogy az orosz kormány elismeri és elfogadja a felelősségét. Mégis, ezen a nyáron az Egészségügyi Minisztérium megszegte az ígéretét. Bejelentette, hogy a kormány nem fogja támogatni azokat a programokat, amelyek a sérülékeny csoportokra irányulnak, hanem egy primer prevenciós kampányt fog indítani az általános populációban, hogy az „egészséges életstílusokat” népszerűsítse. Ez a deklaráció sokkolta az összes civil szervezetet, a területen dolgozó szolgáltatást nyújtókat és a HIV-vel élő embereket is. Csak augusztusban 22 tűcsere programnak kellett bezárnia, miután a Globális Alap tartalékai kimerültek.


Úgy tűnt, az októberben megrendezett III. EECAAC lehetőséget nyújthat arra, hogy nyomást gyakoroljanak az orosz kormányra, hogy megtartsa ígéretét. A TASZ videós csapata részt vett és felvételt készített a konferenciáról. Megpróbáltuk felelősségre vonni a kormány hivatalnokait, de sikertelenül: az Egészségügyi Miniszter elutasította a delegáltak küldését és az orosz kormány döntéshozó testületéből senki sem jelent meg a konferencián. Úgy tűnik, tisztában voltak álláspontjuk tarthatatlanságával és úgy döntöttek, hogy egész egyszerűen tartózkodnak a párbeszédtől. Az egyetlen reakció a kormány részéről egy távirat volt a miniszterelnök, Putyin úrtól, aki üdvözölte a konferencia résztvevőit és homályos állításokat fogalmazott meg a gondozás és a támogatás fontosságáról. A HIV/AIDS járványt Oroszországban hivatalosan figyelmen kívül hagyják, és meg sem tudjuk becsülni ennek a felelőtlen elutasításnak a katasztrofális következményeit. Jelenleg az egyetlen lehetőség, hogy megkérjük a nemzetközi közösséget, hogy közbelépjen, és ne engedje, hogy az orosz kormány magára hagyja a polgárait. A Globális Alap Igazgatói Bizottsága novemberben fog ülésezni, ezért kérjük, hogy írják alá ezt a petíciót, mely arra ösztönzi őket, hogy mentsék meg az ártalomcsökkentő programokat a megszűnéstől.


Kérjük, küldje el az aláírását (név, szervezet, ország) a következő email címre: saveglobus@gmail.com!
További információkért kattintson ide és töltse le ezt a file-t!

Sárosi Péter

EZ A CIKK A DROGRIPORTEREN SZEREPLŐ OLDAL MÉSOLATA. HA SZERETNE HOZZÁSZÓLNI EHHEZ A CIKKHEZ KÉRJÜK TEGYE MEG AZ EREDETI OLDALON, AMELYET IDE KATTINTVA ÉRHET EL

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A narkógettó felszámolása

"Hiába áll minden utcasarkon rendőr, ettől nem fog eltűnni az évtizedes nyomor, kiszolgáltatottság és kilátástalanság – márpedig ez a bűnözés és a drogfüggőség motorja. A polgármester meg mintha úgy akarná megszereltetni az autót, hogy megtiltja a motorháztető felnyitását" - a TASZ ügyvivőjének cikke a Népszabadságban

HIV-robbanás küszöbén áll Budapest?

Alig egy-két hétre elegendő kiosztandó steril tű és fecskendő maradt a legnagyobb forgalmú budapesti tűcsere programban a VIII. kerületben. Ez azt jelenti, hogy ha hamarosan nem történik sürgős beavatkozás a kormányzat vagy az önkormányzat részéről, akkor több mint 2 ezer drogfogyasztó maradhat steril injektáló felszerelés nélkül. A TASZ filmes körképe a budapesti tűcserék válságáról.