Civilellenes törvény: Három ajánlás az Európai Bizottságnak

A Liberties, a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság és az Amnesty International Magyarország közös levélben fordult az Európai Bizottsághoz.

Dacára annak, hogy júniusban az Európai Uniós Bírósága megállapította a 2017-es civilellenes törvényről, hogy az sérti az uniós szabályokat, és kimondta, hogy azt vissza kell vonni, az elmúlt hat hónapban a kormány semmit sem tett az ügyben. Eközben a Tempus Közalapítvány a jogsértő törvényre hivatkozva akadályozza, hogy magyar civil szervezetek uniós támogatásokhoz jussanak.

2020. június 18-án az Európai Unió Bírósága (EUB) az Európai Bizottság Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárása során megállapította, hogy a 2017-es a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény ellentétes az Európai Unió működéséről szóló szerződés tőke szabad mozgására vonatkozó rendelkezéseivel, és sérti az EU Alapjogi Chartájában foglalt egyesülési szabadságot illetve a szervezetek támogatóinak magánélethez és személyes adataik védelméhez fűződő jogát.

Annak ellenére, hogy az EUB ítéletéből egyértelmű, hogy a diszkriminatív törvényt teljes egészében hatályon kívül kell helyezni, erre az elmúlt hat hónapban nem került sor, a Fidesz szeptemberben az erre vonatkozó ellenzéki javaslatot is leszavazta a Parlamentben. Kormányzati megszólalásokból pedig arra lehet következtetni, hogy a kormány vagy nem akar foglalkozni a kérdéssel vagy csak valamilyen “kozmetikai” módosításban gondolkozik, noha az ítéletből egyértelműen kiderül, hogy mivel a törvénynek nincs legitim célja – az valójában azért született, hogy a kormánnyal szemben kritikus független civil szervezeteket megbélyegezze és eltántorítsa tőlük a támogatóikat – ezért nincs más megoldás, mint annak teljes visszavonása.

A Civil Liberties Union for Europe vezetésével a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság és az Amnesty International Magyarország közös levélben fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben három ajánlást fogalmazott meg:

  1. A Bizottság tegye egyértelművé a magyar kormány számára, hogy csak a törvény teljes visszavonása az elfogadható az EUB ítéletének megfelelően. A törvény módosítására, “kozmetikai beavatkozásokra” nincs lehetőség.
  2. Ha a magyar kormány mégis ezzel próbálkozna, a Bizottság gyorsan és szigorúan vizsgálja meg ezeket a módosításokat, és ha kell, tegye meg a szükséges további lépéseket.
  3. A Bizottság jelöljön ki egy egyértelmű határidőt a kormány számára, ameddig a törvényt hatályon kívül kell helyeznie. A Bizottságnak joga van ahhoz, ha egy tagállam kormánya nem teljesíti a Bíróság ítéletében foglaltakat, akkor a Bírósághoz forduljon, amely akár pénzbüntetést is kiszabhat.

A törvény visszavonása nemcsak a megbélyegzett és évek óta politikai támadások alatt álló független civil szervezeteknek lenne életbevágó, de azoknak az embereknek is, akiknek ezek a szervezetek segítenek.

Az Európai Bizottságnak küldött levél itt olvasható:

Enforcing the EU Court of Justice’s judgment on the Hungarian NGO law: 3 key recommendations to the European Commission

letöltés »

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nemzetközi szabadságjogi szövetség: A civiltörvényről szóló bírósági döntésnek nagy jelentősége van

Az INCLO üdvözli az Európai Unió Bíróságának döntését és felszólítja a kormányokat, hogy vonják vissza a civil szervezetek ellen hozott törvényeket, valamint tartózkodjanak a hasonló jogszabályok elfogadásától.

Luxembourgi főtanácsnok: uniós jogot sért a magyar civilellenes törvény

A magánélethez való jogot és az egyesülés szabadságát is sértheti, hogy nyilvántartásba kell foglalni a civilek külföldi támogatóit, miközben a kormány által hangoztatott célok ezt nem igazolják. A kedden ismertetett álláspont alapján az uniós bíróság elkaszálhatja a törvényt.

A komment kinyírása

Az Alkotmánybíróság ma nyilvánosságra hozott határozata szerint a honlapján kommentek közzétételét lehetővé tevő tartalomszolgáltató akkor is felelősséggel tartozik a mások jogait sértő kommentek miatt, ha nem is volt tudomása a jogsértő tartalomról, de még akkor is, ha a sértett kívánságára azt azonnal el is távolította. A TASZ szerint az Alkotmánybíróság döntése aránytalanul nagy visszatartó hatással fog járni az interneten zajló, ma még élénk közéleti vitákra nézve.