Barion Pixel TASZ | Idén is keressük Magyarország legszabadabb emberét!

Idén is keressük Magyarország legszabadabb emberét!

Kik azok a hétköznapi hősök, akik 2019-ben a legtöbbet tették azért, hogy Magyarország egy szabadabb hely legyen? Idén kilenc jelölt közül választjuk ki Magyarország legszabadabb embereit.

A tavaly megkezdett hagyományt folytatva idén is átadjuk a SZABAD-díjakat. Célunk, hogy megtaláljuk és megismertessük a nagyközönséggel azokat az embereket, akik a saját életükben a legtöbbet teszik azért, hogy mindannyian egy jobb, szabadabb országban élhessünk. Jelöltjeink idén is nagyon változatos ügyekért küzdenek a klímavédelemtől kezdve, a családon belüli erőszak áldozatainak segítésén át az egészségügy reformjáig, de közös bennük, hogy bátorságuk és elhivatottságuk példaként szolgálhat mindenki számára.

A jelöltek történeteit ezúttal kilenc kortárs szerzőnek köszönhetően ismerhetjük meg. A portrék nyomtatott formában a Marie Claire decemberi lapszámával jelennek meg, hamarosan pedig A TASZ jelenti blogon is olvashatók lesznek.

A járványhelyzetre tekintettel idén online díjátadót tartunk. December 10-én, az emberi jogi világnapon derül ki, hogy ki kapja a szakmai zsűri és a közönség díját.

A közönségdíjra november 30-ig itt / a jelöltek bemutatása alatt lehet szavazni:

Benkő Balázs

A 22 éves Balázs igazi hétköznapi hős. A pécsi polgárőr nem akart híres lenni és nem akarta megváltani a világot, mindössze annyit tett, amit nagyon sokan megtehetnénk a mindennapi életünkben – segített egy kiszolgáltatott embernek.  Balázs nem tudta tétlenül nézni, hogy egy pécsi hajléktalan férfi elveszítse a viskóját, neki köszönhetően Jánosnak azóta otthona és munkája is lett. Nem utolsósorban pedig egy új barátja Balázs személyében.

Kunetz Zsombor

2020 fájón megmutatta, hogy mennyire igaza van Kunetz Zsombornak, amikor évek óta küzd az egészségügyi ellátás reformjáért. Az eredetileg mentőorvosként dolgozó Kunetz bátran megtörte a hallgatást, és nyíltan beszélt a rendszer visszásságairól, köztük a hálapénzről. Ezzel szembekerült saját kollégáival is, az élet azonban őt igazolta, és az orvostársadalomban is egyre többen vannak olyanok, akik hozzá hasonlóan egy átláthatóbb, hatékonyabb egészségügyért emelnek szót.

L. László János

Hatalmas elszántság kell ahhoz, amit L. László János szabadidejében csinál. Megalapította és évek óta  szerkeszti a Nyomtass te is! lapot úgy, hogy ezért cserébe semmiféle pénzt és elismerést nem kap. Viszont hajtja a lelkesedés és a hit, hogy a fontos híreknek el kell jutniuk az olyan kistelepülésekre is, ahol most csak állami forrásokból tájékozódhatnak az emberek. Célja, hogy az év végére ezer településen legyen elérhető a közösségi terjesztésre épülő Nyomtass te is!.

Orosz Bernadett

Aki látta, soha nem fogja elfelejteni Orosz Bernadett fényképét, amit azután tett közzé, hogy volt élettársa brutálisan bántalmazta őt – már a sokadik alkalommal. A bátor poszttal rengeteg sorstársa nevében szólalt fel, akik azóta is rendre megkeresik őt. Emellett arra kényszerítette az egész társadalmat, hogy nézzünk szembe a családon belüli erőszak problémájával, amiről szeretünk inkább megfeledkezni. Orosz Bernadett kálváriája még nem ért véget, mert bántalmazója pert indított ellene, de ő továbbra is elszántan harcol az igazáét, és már egyesületet is alapított a bántalmazott nőkért.

Tasi Roland

A favágóként dolgozó Tasi Roland 2019-ben olyan feladatot kapott, amiről úgy gondolta, bűn lenne végrehajtani. Egy óriási, öreg platánfát akartak vele kivágatni, de ő inkább a nyilvánossághoz fordult, hogy megvédje a hatalmas eszmei értéket képviselő fát. Nemcsak a platánt sikerült megmentenie, hanem azóta szinte mozgalommá szervezte a fák védelmét. Több értékes fa elpusztításával szemben is fellépett, és másokat is arra buzdít, hogy védjék a természet csodálatos értékeit, mert szerinte a változás mindig kicsinek tűnő dolgokkal kezdődik.

Fridays for Future

2019 sok szempontból a klímatudatosság éve volt. Greta Thunberg és a hozzá hasonló bátor aktivisták tettek róla, hogy mindenki értesüljön a hatalmas veszélyről, ami bolygónkat és ezzel közös jövőnket fenyegeti. Magyarországon is fiatalok álltak a klímamozgalmak élére, többek közt a Thunberg által életre hívott Fridays for Future tagjai, akikről minden generáció példát vehet elszántságból és akaraterőből. Mikor azt tapasztalták, hogy szavukat nem akarják meghallani a fontos emberek, legyőzték a szerepléstől való félelmüket, és dühüket cselekvésre váltották.

Lakatos János Attila

Lakatos János Attilának sikerült az, ami rajta kívül sajnos csak nagyon kevés fiatalnak sikerülhet ma Magyarországon. Állami gondozásban felnőve, romaként jutott be az egyetemre, azonban kénytelen volt szembesülni azzal, hogy a sztereotípiákat nem tudja maga mögött hagyni. Származása miatt most is folyamatosan tapasztalja a megkülönböztetést, például amikor rendszeresen igazoltatják a rendőrök az utcán, de sosem hagyja annyiban a dolgot. Eljárásokat indít a jogsértések miatt, és már Brüsszelben is felszólalt a kirekesztő gyakorlatok ellen.

Kovácsné dr. Nagy Emese

Kovácsné dr. Nagy Emese rendületlenül hisz az oktatás erejében, és ezzel a hittel sikerült neki az, amire általában nem képes a magyar közoktatás. Igazgató egy iskolában, ahol a hátrányos helyzetű gyerekek sikerrel tanulnak együtt szerencsésebb sorsú társaikkal. Hejőkeresztúron egy speciális oktatási program segítségével, kiscsoportos foglalkozásokon kompenzálják a szociális helyzetből fakadó különbségeket. A programot Magyarországon ők vezették be elsőként.

Gulyás Márton és a Partizán

A Partizán története meglepő sikertörténet. Az aktivistaként ismertté váló Gulyás Márton akkor hozott létre egy egyre inkább online tévévé váló YouTube-csatornát, amikor egyre-másra lehetetlenülnek el a nyilvánosság csatornái. A Partizán ráadásul a minőségi, kifejezetten sok munkát és odafigyelést igénylő tartalmakra specializálódott, ami nem könnyen megtérülő befektetés. Az idő azonban őket igazolta, hiszen a Partizánnak mára komoly rajongótábora lett, Gulyás Márton pedig magányos aktivistából egy elszánt csapat tagjává vált.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.