Barion Pixel TASZ | Így legalizálták a füvet Washingtonban

Így legalizálták a füvet Washingtonban

A TASZ filmes csapata ősszel Washington államban járt, ahol a marihuána fogyasztását és forgalmazását legalizáló I-502 népszavazási kezdeményezésről forgattunk. A washingtoniak többsége igent mondott a legális fűre – de vajon mit jelent ez a gyakorlatban? A filmünkben választ adunk erre a kérdésre.

16x9

Aki arra számít, hogy a legalizáció egyet jelent a korlátok lebontásával, és ezután a marihuánát majd az áruházak polcairól kilószámra vásárolhatják a tinik, az nem is tévedhetne nagyobbat. A reform valójában éppenhogy megregulázza az eddig teljesen kaotikus, bűnszervezetek által irányított piacot. A marihuánát állam által ellenőrzött ültetvényeken fogják megtermeszteni, és külön engedéllyel rendelkező boltok hálózatát hozzák létre, ahol kizárólag kannabiszt fognak árulni felnőttek részére. A rendszer kidolgozására 1 éve áll rendelkezésére a hatóságoknak.

cannabis_cashcrop (1).jpg
A gazdasági vonatkozások sem elhanyagolhatóak. Gondoljunk bele, a marihuána Washington állam második legjövedelmezőbb mezőgazdasági terménye az alma után! Éves forgalma meghaladja az 1 milliárd dollárt. Azt a pénzt, amit eddig a marihuána fogyasztók és terjesztők üldözésére költöttek, most majd az erőszakos bűnözés felderítésére fordíthatják a hatóságok, nem beszélve a több százmillió dolláros adóbevételről, amit egészségügyre, kutatásra és prevencióra fordítanak majd a törvény szerint.

430657_10151108340566104_514349520_n (1).jpg

Vajon a szövetségi kormány engedni fogja a legális szabályozás kiépítését? Bár biztosat még nem tudunk, az máris nyilvánvaló, hogy a gyógyászati célból marihuánát áruló boltokat a DEA eddig békén hagyta, és kizárólag a határokon átnyúló, a szervezett bűnözéssel kapcsolatban álló operációk ellen lépett fel. A legvalószínűbb az, hogy a rekreációs célból marihuánát áruló boltokkal szemben is ezt a politikát fogja folytatni. Ami biztos, hogy a washingtoni fűlegalizáció nem csak az USA-ra, hanem az egész világra óriási hatást fog gyakorolni.

Sárosi Péter

EZ A CIKK A DROGRIPORTEREN SZEREPLŐ OLDAL MÁSOLATA. HA SZERETNE HOZZÁSZÓLNI EHHEZ A CIKKHEZ KÉRJÜK TEGYE MEG AZ EREDETI OLDALON, AMELYET IDE KATTINTVA ÉRHET EL

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.