Barion Pixel TASZ | Indítvány az adatvédelmi biztoshoz

Indítvány az adatvédelmi biztoshoz

A TASZ az adatvédelmi biztoshoz fordult és állásfoglalását kérte az elterelés jogintézményével kapcsolatban

A TASZ az adatvédelmi biztoshoz fordult és állásfoglalását kérte az elterelés jogintézményével kapcsolatban a következő kérdésben:

Ha egy szakintézmény eltereléssel kapcsolatos feladatokat kíván végezni, ellátási szerződést kell kötnie a Gyermek és Ifjúsági Minisztérium felügyelete alá tartozó Mobilitás Nemzeti Drogmegelőzési Intézettel (Mobilitás NDI).

A TASZ véleménye szerint ez az ellátási szerződés olyan adatszolgáltatásokat írt elő, amely jogellenes adatkezelésnek minősül, így

• A szolgáltató valamennyi kezelt esetében köteles havi elszámolást küldeni a Mobilitás NDI-nek, amely magában foglalja a kliens adatait (családi és utónév, leánykori csalási és utónév, születési idejét, anyja nevét, TAJ számát).

• Ezenfelül köteles megküldeni a büntetőügy számát, eljáró hatóság megnevezését, valamint a szolgáltatással kapcsolatos adatokat.

Az adatvédelmi biztos egyetértett a TASZ álláspontjával és vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, amelynek eredménye lett, hogy a Mobilitas NDI-nél törölték a jogellenesen kezelt adatokat, módosították a szerződéseket, valamint az elszámoláshoz a szolgáltatóktól nem kérik a büntetőeljárás ügyiratszámát.

Az indítvány letölthető az Indítványok menüpont alatt.

Kapcsolódó anyagok:

elterelesinditvany 030721.doc

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.