Barion Pixel TASZ | INPUD – a Drogfogyasztók Nemzetközi Hálózata

INPUD - a Drogfogyasztók Nemzetközi Hálózata

A TASZ rövidfilmje a drogfogyasztók nemzetközi mozgalmát mutatja be

16x9

 

Amikor Hollandiában a 80-as évek elején sorozatos hepatitis B fertőzéseket regisztáltak az intravénás heroinfogyasztók körében, a hatóságok tehetetlennek bizonyultak a járvány megfékezésében. Akkoriban még elképzelhetetlennek tűnt, hogy a drogfogyasztók ellátásának más célja is lehet, mint a teljes drogmentesség elérése. A fertőzések azonban elsősorban azokat a fogyasztókat érintették, akik nem voltak nyitottak az absztinenciát célzó programokra: az ő egészségük megóvásával senki sem törődött. A megoldást nem a szakemberek és nem is hatóságok fedezték fel, hanem a holland drogfogyasztói szervezetek, a CCMP és a Junkie Bond. 1982-ben a világon először kezdték el azt a munkát, amit ma már tűcsereként ismerünk: steril tűket és fecskendőket osztottak szét a sorstársaik között, és begyűjtötték a használt felszerelést az utcáról, hogy megelőzzék a további fertőzéseket. Bár a tűcsere programok hatékonyságát később tudományos vizsgálatokkal igazolták és nemzetközi ajánlásokkal támasztották alá – az első grassroot kezdeményezések nélkül ma nem lenne tűcsere. A fogyasztói szervezetek más országokban is úttörő munkát végeztek az ártalomcsökkentés kialakításában és elismertetésében, így Ausztráliában a NUAA, Franciaországban az ASUD, Angliában a Black Poppy vagy Kanadában a VANDU.

A drogfogyasztói csoportok nemzetközi mozgalommá szerveződésére csupán 2006-ban került sor Vancouverben a Nemzetközi Ártalomcsökkentő Konferencián (lásd beszámolónkat a Drogriporteren), ahol a drogfogyasztói csoportok küldöttei elfogadták a Vancouveri Nyilatkozatot. Ez a dokumentum kinyilvánítja a drogfogyasztók azon igényét, hogy bevonják őket az őket érintő politikák kialakításába mind a helyi, mind az országos, mind pedig a nemzetközi szinten. A Nyilatkozat egy olyan drogpolitika támogatására szólít fel, amely a moralizálás helyett az emberi jogokat és a tudományos bizonyítékokat helyezi előtérbe. Hamarosan létrejött a Drogfogyasztók Nemzetközi Hálózata (INPUD), egy olyan ernyőszervezet, amely globális szinten összehangolja a fogyasztói csoportok tevékenységét és a nemzetközi fórumokon egységes képviseletet biztosít a számukra. A TASZ 2009-ben közös tüntetést szervezett az INPUD-al az ENSZ bécsi székháza előtt a globális drogellenes háború ellen, a 2010-es liverpool-i ártalomcsökkentő konferencián pedg egy rövid filmet készítettünk az INPUD-ról brit, orosz, indiai, ausztrál, latin-amerikai aktivisták megszólaltatásával.

Sárosi Péter

EZ A CIKK A DROGRIPORTEREN SZEREPLŐ OLDAL MÁSOLATA. HA SZERETNE HOZZÁSZÓLNI EHHEZ A CIKKHEZ KÉRJÜK TEGYE MEG AZ EREDETI OLDALON, AMELYET IDE KATTINTVA ÉRHET EL

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.