Intézménytelenítés és közösségi lakhatás - civil javaslatok

Intézménytelenítés és közösségi lakhatás Magyarországon címmel 2011. február 14-én több civil és szakmai szervezet tette közzé közös vitaindítóját. Az ELTE Gyógypedagógiai Karán tartott szakmai fórumot követően most közzétesszük a konszenzussal elfogadott és a kormány figyelmébe ajánlott dokumentumot.

Intézménytelenítés és közösségi lakhatás Magyarországon címmel 2011. február 14-én több civil és szakmai szervezet tette közzé közös vitaindítóját. Az ELTE Gyógypedagógiai Karán 2011. március 5-én tartott szakmai fórumot követően most közzétesszük a konszenzussal elfogadott és a kormány figyelmébe ajánlott dokumentumot.

Javasoljuk a kormánynak, hogy a domumentumban felsorolt pontokat vegye figyelembe a jelenleg formálódó intézménytelenítési stratégiájának véglegesítésekor, illetve, hogy az Európai Unió releváns fejlesztési forrásait is e pontok figyelembe vételével használja fel.

A dokumentumot itt (pdf) érheti el.

Autisták Országos Szövetsége képviseletében Szilvássy Zsuzsanna, elnök

Bugarszi Zsolt, szociálpolitikus, ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék

Down Alapítvány képviseletében Gruiz Katalin, kuratóriumi elnök

Központ a Fogyatékos Emberek Jogaiért Alapítvány képviseletében Fiala János, kuratóriumi elnök

Kozma Ágnes, szociálpolitikus

MACTE ANIMO Alapítvány képviseletében Hankó László, elnök

Mental Disability Advocacy Center képviseletében Gombos Gábor, érdekvédelmi főmunkatárs

Sérültek, Halmozottan Sérültek és Segítőik Szövetsége képviseletében Hankóné Szabó Márta, elnök

Soteria Alapítvány képviseletében Soltész Ágnes, kuratóriumi elnök

Open Society Mental Health Initiative képviseletében Judith Klein, igazgató

Társaság a Szabadságjogokért képviseletében Dénes Balázs, elnök

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Jogfosztást konzervál az új Ptk.

A civilek teljesen eltörölnék a cselekvőképességet kizáró gondnokságot, többek között azért, mert az súlyosan sérti Magyarország nemzetközi kötelezettségeit. Az új Polgári Törvénykönyv gondnoksági szabályozásáról egyeztetett tegnap a tervezet előkészítésért felelős Dr. Székely László miniszteri biztos és Dr. Kőrös András bíró az érintett szervezeteket tömörítő Civil Caucus-szal az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában. 

Bort isznak és vizet prédikálnak - Civil szerevezetek tiltakoznak a tömegintézmények konzerválása ellen (1. rész)

Az NFÜ  társadalmi vitára bocsátott pályázatai szerint 13 milliárd forintot költhetünk majd az európai polgárok adójából fogyatékos és mentális zavarokkal élő embereket elzáró totális intézmények építésére, fejlesztésére. Nyugat-Európa az intézményeket zárja be, Magyarország fogyatékos és mentális zavarokkal élő állampolgárait.Tiltakozunk és javaslunk. Olvassa el!

Újra a Ptk-ról - AB beadvány veszélyezteti a gondnokság új szabályait

Répássy Róbert országgyűlési képviselő Alkotmánybírósági beadványában indítványozta, hogy a testület mondja ki az új Ptk-t hatályba léptető rendelkezés alkotmányellenességét. Civil szervezetek az Alkotmánybíróságtól az indítvány elutasítását kérik a felkészülési idő elégséges volta és a változások rendkívüli előremutató jellege miatt.