Iskolai politizálás

A Társaság a Szabadságjogokért és a Védegylet nyilatkozatban fejezi ki aggodalmát amiatt, hogy az utóbbi napokban kormányzati körökben megfogalmazódott az „iskolai politizálás” tilalma.

Nyilatkozat az iskolai politizálás tervezett tilalmáról

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a

Védegylet

megdöbbenéssel értesült arról a kormányzati szándékról, hogy törvény mondja ki az iskolai politizálás tilalmát, illetve büntessék a politizálást az iskolákban.

A hatályos jogszabályok tiltják a pártok működését, valamint választási rendezvények szervezését a közoktatási intézményekben. A közoktatási törvény jelenleg is tiltja, hogy a tanulókat rábírják politikai meggyőződésük kinyilvánítására. A TASZ és a Védegylet határozott álláspontja továbbá, hogy függőségi viszonyt, így a tanulói jogviszonyt éppúgy nem szabad felhasználni pártpolitikai, mint például üzleti célú befolyásolásra. A TASZ és a Védegylet ezért üdvözölné, ha a jogalkotás a jövőben határozottabb eszközökkel lépne fel azzal szemben, hogy az iskola reklámkampányok célpontja legyen.

A TASZ és a Védegylet felhívja a figyelmet arra, hogy az adatvédelmi jogszabályok szigorú korlátok közé szorítják a tanulók (és szüleik) politikai, vallási, etnikai hovatartozásáról, valamint fogyasztási szokásaikról való adatgyűjtést, s a szabályok megszegése büntetőjogi következményekkel jár.

A TASZ és a Védegylet ugyanakkor fontosnak tartja leszögezni: az iskola szocializációs terep, ahol a leendő választópolgárok az alapvető állampolgári ismereteket és demokrácia-technikákat elsajátíthatják. Az elmúlt évtizedek súlyos politikai szocializációs öröksége éppen abban áll, hogy a diktatúra a közoktatási intézményeken keresztül már gyermekkorban alattvalói létre szoktatta Magyarország lakóit. A polgárok részvételére alapozott demokráciában az iskolai nevelésnek feladata hogy a saját környezetükért viselt felelősséget felébressze a fiatalokban, a környezetük alakításában való részvételt elősegítse és az ehhez szükséges ismereteket átadja. Szeretnénk, ha a jövő nemzedékek számára a politizálás nem szitokszó lenne, hanem – eredeti értelmét visszanyerve - a közjó megállapításáról folytatott szakadatlan vitát jelentené.

A kormányzati kommunikáció tudatosan mossa össze a politizálást a pártpolitikai kampányokkal. A TASZ és a Védegylet úgy véli: a politizálás fogalma ennél sokkal átfogóbb, a politikai közösség tagjaiként az állampolgárok életének egyik alapvető szférája. A megfogalmazás ráadásul túlságosan tág, és ezért pontosan a tervezett tilalom adhat alkalmat politikai visszaélésekre az iskolákban. A kormányzati szándék előrevetíti a pedagógusokat és a 18 éven aluli személyeket is megillető politikai szabadságjogok aránytalan sérelmét.

Budapest, 2004. december 22.                                      Jávor Benedek, a Védegylet szóvivője

                Schiffer András, a Társaság  Szabadságjogokért szóvivője                                                                                   

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Ilyen az, amikor a rendőrség a szólásszabadságot védi


Nem olyan régen számoltunk be arról, hogy a jászberényi ügyészség megszüntette a nyomozást az ügyfelünkkel szemben, aki a nyilvánosság előtt korrupt állatnak nevezte a falujának polgármesterét. Most ismét jó hírünk van, a kisvárdai rendőrségről már nem is került az ügyészséghez az az ügy, amelyben az ügyfelünk a záhonyi vámosok gazdagodását firtatja.

Nyílt levélben zaklatta a romákat a polgármester

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság a kérelmünkre indult eljárásban megállapította, hogy Mezőkeresztes polgármestere a romákkal szembeni diszkriminációt valósított meg a helyi Krónikában megjelentetett, a lakossághoz szóló nyílt levelével.

Jogsértő megosztás

Már egy facebookos megosztás sem veszélytelen! Ügyfelünk sem gondolta volna, hogy a leghétköznapibb tevékenység, egy Facebook poszt megosztása után bíróság előtt találhatja magát. Pedig így történt, miután megosztott egy, a helyi önkormányzattal szemben kritikus Facebook posztot, és a jogerős döntés szerint ezzel megsértette Tata Önkormányzatának jó hírnevét.