Itt a TASZ Nagy Kórháztesztjének eredménye!

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) „Gyerekkel vagyok” c. kampánya keretében egyedülálló felmérést végzett a magyarországi egészségügyi intézmények körében: összesen 64 közérdekű adatigényléssel fordult szülészetet, illetve gyermekosztályt működtető kórházakhoz. Az összegyűjtött adatok alapján olyan nyilvános adatbázis készül, mely a szülők számára hasznos tájékozódási forrásként, a szakembereknek pedig a szakmai ajánlások alapjául szolgálhat.

A TASZ 64 intézményt keresett meg a kérdéseivel, ezek közül 45-en adtak választ. A kérdéseket a jogvédő szervezet közérdekű adatigénylés keretében tette fel, azaz akár peres úton is kikérhetné az adatokat a nem válaszolóktól, de ilyen pert a TASZ nem indít egyetlen intézmény ellen sem. A felmérés során támaszkodtak az intézmények önbevallására, valamint a házirendre, az SZMSZ-re és a betegellátási szabályokra. Végül öt szempontot vettek figyelembe. Elsőként azt vizsgálták, hogy mennyiben tesz eleget a kórház mindazoknak az ajánlásoknak, melyeket az ENSZ Gyermekjogi egyezménye, valamint az Európai Szervezet a Kórházban Kezelt Gyermekekért fogalmazott meg, és Magyarország is elfogadott. Ebben a kategóriában annak alapján osztott ki minősítéseket, hogy legalább egy szülő korlátlanul bent tartózkodhat-e a gyerekével az intézményben, van-e teljes rooming-in ellátás a szülészeten, és van-e innovatív vagy ösztönző elem a kapcsolattartás és ellátás során. Itt a legtöbb kórház (29) a középső, „megengedő” minősítést kapta. Az „apabarát” kategóriában értelemszerűen az apák jelenléti, kapcsolattartási lehetőségeit vizsgálták a szülészetek, illetve gyerekosztályok esetében – 17 „haladó szemléletű”, 23 „fejlesztendő” és 4 „szigorú/korlátozó” gyakorlatú intézményt rögzítettek. Külön szempont volt a látogatási rend kérdése – ki, mikor, milyen korlátozásokkal látogathatja a gyerekeket; itt csak 9 intézmény kapott maximális pontszámot. A fizetési kondícióknál a legtöbb pontot akkor kapta egy intézmény, ha a 24 órás együttlétet nem kötik fizetési kötelezettséghez, illetve ingyenes elhelyezést biztosítanak a szülőknek; sokan, 21-en kerültek a „kedvező” kategóriába. A Bababarát Kórház cím egy külső értékelési elem (nem került bele a végső pontozásba): összesen nyolc intézmény rendelkezett ezzel a minősítéssel; a WHO és az UNICEF 1991-ben indított kezdeményezése a szoptatást normaként támogató környezetet díjazza – épp a közelmúltban adott e kérdés témát a magyar sajtónak is.

NAGY KÓRHÁZTESZT, 2015      "KÓRHÁZI SZEMLÉLET" | Create infographics

Az összesítés alapján végül két intézmény ért el maximális, tíz pontot: A Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ (Budapest), illetve a Keszthelyi Kórház. A TASZ a legtöbb pontot elért intézményekben ezt tanúsító matricát helyez el.

Visszajelzések, érdekesebb reakciók

Az intézmények válaszaiból az is kiderült, hogy egyáltalán nem egységes hozzáállással találkozik a szülő és gyerek, attól függően, hogy hol látják el. Pár érdekesebb visszajelzés: "Az újszülöttel való kapcsolattartást nem korlátozzuk, az apa a szülést követően végig ott lehet a gyermekágyas mellett a szülőszobán és a kórteremben, az ésszerűség határain belül". "Egyes családi kultúrákban a kapcsolattartók létszáma túlméretezett”. "A más kultúrába tartozó látogatók nehezen fogadják el, hogy az egész család folyamatos jelenléte nem biztosítható a jelenlegi kórházi körülmények között".

Sok esetben a kórházak „sajátos” jogértelmezését jelzi, hogy csak a tizennégy éven aluli gyermekek esetén engedik a folyamatos kapcsolattartást, holott a törvény kiskorúak (tizennyolc éven aluli személyek) esetén rendeli a folyamatos kapcsolattartás biztosítását.

NAGY KÓRHÁZTESZT, 2015 "LÁTOGATÁSI REND" | Create infographics

Az elmúlt hónapokban a TASZ munkatársai személyesen is felkerestek több intézményt, az általuk alkalmazott jó gyakorlatok megismerése és terjesztése céljából. Az első film már elérhető, itt megtekinthető, a feldolgozott témák között szerepel majd többek között a gyermektraumatológia, a gyermekneurológia, a gyermekhospice, és a korai kötődést segítő szaktanácsadás is. A TASZ-filmek intézményeket, jó gyakorlatokat, átvehető megoldásokat (és az ezeket gyakorló, sokszor hősies munkát végző egészségügyi dolgozókat) mutatnak be.

A TASZ honlapján, a gyerekkelvagyok.tasz.hu tematikus aloldalon pedig megismerhető minden válaszadó intézmény részletes profilja. Ezek megtekintése különösen ajánlott minden olyan szülőnek, akinek gyereke az ott szereplő intézmények valamelyikében kap ellátást – innen megtudhatja, hogy milyen ellátásra tarthat igényt a kórház saját bevallása alapján.

Folytatás: egyeztetés, ajánlás, ismételt felmérés

A TASZ az adatgyűjtés tanulságait és személyes, munkatársai által folytatott felméréseit összegezve, orvosok és szülők bevonásával készíti el szakmai ajánlását az egészségügyi kormányzat számára. „Az a cél, hogy a gyermekek érdekében megfogalmazott, Magyarország számára is kötelező ajánlások minél több helyen, minél nagyobb arányban érvényesüljenek.” – mondta el Bence Rita, a TASZ Betegjogi programvezetője – „A szükséges fejlesztések és átalakítások megtervezése és finanszírozása a politikai döntéshozók feladata – ehhez nyújt segítséget a készülő szakmai anyagunk. A most elvégzett felmérést pedig fél év múlva megismételjük az intézményekben, így megalapozva egy folyamatosan működő monitoring-rendszert, és elősegítve a permanens fejlődést.”- tette hozzá a programvezető.

A TASZ a Kettős Mércével közösen szervezett kerekasztal-beszélgetésen az Aurórában (1084. Budapest, Auróra u. 11.) most csütörtökön (05.28.), 19 órai kezdettel ismerteti a felmérés eredményeit, illetve tapasztalatait.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Kisokos: ÉRIK-E JOGSÉRTÉSEK A PSZICHIÁTRIÁN?

Kérdéssor sürgősségi és kötelező gyógykezelés esetén, ha ön vagy hozzátartozója/ismerőse azért került a pszichiátriára, mert az orvosai szerint veszélyeztető magatartást tanúsít, azaz saját vagy mások életére, testi épségére, egészségére veszélyt jelenthet.

A cikk könnyen érthető változata ide kattintva érhető el.

KISOKOS: Életvégi döntések, orvosi kezelés visszautasítása

Mi történne, ha egyszer csak baleset érné vagy betegség támadná meg, ami miatt nem tud többé kommunikálni? Biztos abban, hogy a kórházban tényleg az történne Önnel, amit szeretne? Családtagjai, szerettei tudnák, mi az, ami Önnek fontos? Nekik vajon nem lenne megterhelő, hogy olyan döntéseket kell meghozniuk, amelyek valójában Önt érintik leginkább? Betegségeinkkel nem könnyű foglalkozni. Még nehezebb, ha arra gondolunk, hogy mi fog történni velünk, ha az orvosok már nem tudnak meggyógyítani: ha súlyos betegség vagy baleseti sérülés miatt az életünk a végéhez közeledik.

Kórházi fertőzések: özönlenek a történetek a családi tragédiákról

Munkatársunk a múlt héten az Egyenes Beszéd vendégeként beszélt a kórházi fertőzésekről. Azt is elmondta: lehetőség van a jogérvényesítésére, így a TASZ ügyfeleket keres. Az elmúlt napokban özönlöttek a történetek a családi tragédiákról. Munkatársunk személyes beszámolójából viszont kiderül: a családtagok többsége csak egyvalamit szeretne.